În perioada 19-23 octombrie, a fost marcată Săptămâna Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă. Cu această ocazie, în țările euro-pene au fost organizate diverse evenimente de către Agenția Europeană pentru securitate și sănătate în muncă (EU-OSHA) și partenerii săi.
În perioada 2020-2022, campania „Locurile de muncă sănătoase îți fac viața mai ușoară!” își propune creșterea gradului de sensibilizare privind importanța managementului activ și participativ al sănătății și securității la locul de muncă. Campania își îndreaptă atenția în special asupra întreprinderilor mici și mijlocii și categoriilor vulnerabile de lucrători.
Elena Carchilan, șefa Inspectoratului Muncii al Sindicatelor, a fost invitată de către Dumitra Ionescu, inspector șef, Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova, la o întâlnire video live pe internet dedicată Săptămânii Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă „Locurile de muncă sănătoase îți fac sarcina mai ușoară!”.
La evenimentul organizat de Inspecția Muncii prin Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova, în parteneriat cu Universitatea Petrol–Gaze din Ploiești, în baza platformei SSM.ro, au participat inspectoratele teritoriale de muncă din 11 județe din România.
Evenimentul încurajează angajamentul participativ și activ referitor la prevenția afecțiunilor musculo-scheletice de origine profesională, un subiect major de preocupare pentru lucrători și întreprinderi.
S-a luat această decizie pentru că milioane de lucrători din toată Europa suferă de afecțiuni musculo-scheletice de origine profesională. Aproximativ trei din cinci lucrători din Uniunea Europeană se plâng de astfel de afecțiuni, potrivit datelor din cel de-al șaselea Sondaj european privind condițiile de muncă.
„Afecțiunile musculo-scheletice constituie una dintre cele mai frecvente boli de origine profesională, care afectează spatele, gâtul, umerii și membrele superioare, dar și pe cele inferioare. Se referă la deteriorările sau afecțiunile articulațiilor sau ale altor țesuturi. Problemele de sănătate variază de la disconfort și dureri minore până la afecțiuni medicale mai grave, care necesită concediu sau tratament medical. În cazurile cronice, pot duce chiar la handicap și la renunțarea la activitatea profesională”, a menționat Elena Carchilan.
„Evaluarea periodică a riscurilor trebuie să garanteze o îmbunătățire permanentă a condițiilor de muncă. Deoarece evaluarea riscurilor profesionale constituie un element-cheie al managementului muncii sigure și sănătoase. În procesul evaluării trebuie impli-cați atât salariații, cât și angaja-torii, lucrătorii cu atribuții în domeniul securității și sănătății în muncă ș. a.”, a menționat șefa Inspectoratului Muncii al CNSM.
Potrivit Sondajului european realizat în rândul întreprinderilor privind riscurile noi și emergente din 2019, factorul de risc identificat cel mai frecvent în UE este mișcarea repetitivă a mâinilor sau a brațelor (menționată de 65% dintre organizații). Alți factori de risc pentru afecțiunile musculo-scheletice sunt șederea prelungită pe scaun (61%) – adesea considerată risc nou sau emergent pentru acest tip de afecțiune –, ridicarea sau transportarea persoanelor sau a unor obiecte grele (52%), munca sub presiunea timpului (45%) și pozițiile obositoare sau dureroase (31%).