22 mai 2024
Chisinau
Social

Locul Republicii Moldova este în marea familie a Uniunii Europene

Loading
Social Locul Republicii Moldova este în marea familie a Uniunii Europene
Locul Republicii Moldova este în marea familie a Uniunii Europene
Vocea poporului

Este ușor să ratifici anumite do­cumente internaționale. Sarcina de bază însă este să se găsească modalități de implementare eficientă a acestor documente, rolul sindicate­lor fiind unul fundamental în acest sens. Mai mult, este important ca sindicatele să-și concentreze efor­turile asupra beneficiilor pe care le pot obține salariații în baza unor do­cumente internaționale. Republica Moldova trebuie să meargă cu fer­mitate pe calea integrării în Uniunea Europeană, fapt care ne va aduce doar beneficii.

Declarații în acest sens a făcut Ovidiu Jurca, expert internațional în cadrul Organizației Internaționale a Muncii, care s-a aflat zilele tre­cute în Republica Moldova. Potrivit afirmațiilor sale, valorile europene au la bază principiile cuprinse în convenţiile fundamentale şi cele tehnice ale OIM. Iar acestea includ elemente dinamice şi eficiente de implementare, control şi constrân­gere. Cunoaşterea acestora de către sindicaliştii moldoveni va facilita pu­nerea în practică a normelor euro­pene de drept social care se referă la asigurările sociale, de pensie, de sănătate, la drepturile copilului, ale familiei, combaterea discriminării de orice fel etc.

Expertul a vorbit și despre proble­mele de bază care macină Republica Moldova – migrația populației, lip­sa forței de muncă și care ar fi pașii pe care trebuie să-i facă autoritățile pentru a stopa acest exod și a aduce acasă cetățenii plecați în străinătate. Totodată, Ovidiu Jurca a remarcat și cât de mult s-a schimbat profilul sindicatelor, al sindicalistului în par­te, după ce țara a aderat la Uniunea Europeană. Ce a mai spus expertul internațional în context citiți curând, în in­terviul oferit reporterului ziarului „Vocea poporului”.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand