23 septembrie 2023
Chisinau
Без рубрики

Lista medicamentelor compensate va fi extinsă considerabil

Loading
Без рубрики Lista medicamentelor compensate va fi extinsă considerabil
Lista medicamentelor compensate va fi extinsă considerabil
mircea-buga

Foto: youtube.com

Lista de medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală va fi revizuită, în perioada imediat următoare apobării legii privind aceste fonduri, şi va conţine noi pre­parate medicamentoase, a declarat, recent, Mircea Buga, ministrul Sănătăţii, într-un interviu acordat unei publicaţii din capitală.

 

Extinderea acestei liste se va face pe seama majorării, în acest an, cu un procent, a contribuției de asigurare obligatorie de asistenţă medicală. Astfel, dacă, în 2014, Compania Naţi­onală de Asigurări în Medicină a utilizat în acest scop apro­ximativ 200 de milioane de lei, în anul curent se propune ca această sumă să crească până la 335 de milioane de lei.

În consecinţă, circa o treime din suma de 400 mln. de lei, preconizată pentru creşterea fondurilor de asigurare medica­lă, va fi direcţionată spre asistenţa medicală primară, în parti­cular, pentru prescrierea medicamentelor compensate.

Extinderea listei sus-menţionate va fi efectuată, în mare parte, pe seama unor preparate destinate tratării maladiilor cronice. Acestea vor fi acordate, în special, categoriilor de pa­cienţi în vârstă şi din păturile defavorizate, care sunt cele mai afectate de povara preţurilor pentru medicamentele utilizate în cadrul tratamentului în condiţii de ambulatoriu.

Mircea Buga a constatat că, în prezent, populaţia achită din buzunarul propriu multe dintre serviciile medicale, iar impac­tul financiar al acestor cheltuieli este destul de mare. Totoda­tă, 70 la sută din aceste consturi suportate de populaţie din buzunarul propriu revin medicamentelor folosite în cadrul tratamentului în regim de ambulatoriu.

Este un efort esenţial, dar şi necesar pentru ţara noastră. Aceasta va permite ca pacienţii să simtă o micşorare a poverii financiare asupra gospodăriilor casnice, a apreciat ministrul Sănătăţii. Mircea Buga a adăugat că există şi recomandări din partea experţilor străini privind extinderea listei de preparate medicamentoase în scopul reducerii plăţilor directe din buzu­narul oamenilor. Aceste recomandări ar putea fi incluse într-un șir de reforme ce ar trebui să fie realizate în următoarele 100 de zile.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand