21 mai 2024
Chisinau
Social

Lipsă de transparenţă şi de reprezentativitate la negocieri

Loading
Social Lipsă de transparenţă şi de reprezentativitate la negocieri

Tocmai trei organizaţii sindicale primare au fost înfiinţate, în ultima vreme, la Întreprinderea de Stat „Fa­brica de sticlă din Chişinău”, ceea ce reprezintă un caz singular pentru ţara noastră. Mai mult, doar cu una dintre acestea, care nu este cea mai reprezentativă, dar şi fără a fi invi­tate la negocieri şi celelalte două, a fost încheiat un contract colectiv de muncă. Acest fapt contravine legii, consideră cei de la sindicatul de ra­mură, care intenţionează să sesizeze Inspectoratul de Stat al Muncii des­pre acest lucru.

fabrica-de-sticla

Cea mai numeroasă dintre organizaţii-le sindicale de la Fabrica de sticlă din Chi­şinău are 186 de membri şi este afiliată Fe­deraţiei „Sindicons”, cea de a doua dispune de aproximativ 100 de membri, iar ultima – de cel mult zece.

Ion Tomşa, preşedintele comitetului sindical al celei mai numeroase dintre cele trei organizaţii, ne-a comunicat că, iniţial, cu reprezentanţii acesteia au fost iniţiate negocieri în vederea semnării unui nou contract colectiv de muncă, pe motiv că cel vechi expirase. Negocierile au fost însă periodic suspendate, deoarece fabrica sta­ţiona, aveau loc lucrări de reparaţie şi nu era clar ce posibilităţi va avea unitatea şi, de asemenea, ce va putea să le ofere sa­lariaţilor.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand