Încă fiind elevă în școală, îi plăceau copiii și adora să desfășoare activități cu cei mici. Era într-o dilemă atunci când trebuia să absolvească clasa a 9-a – să se facă învățătoare sau asistentă medicală? Îi era frică oarecum să îmbrățișeze cea de-a doua profesie și simțea că cea de dascăl îi este mai aproape de suflet. Nu a dat greș, iar tatăl a fost cel care a încurajat-o să aleagă o profesie care îi este pe plac. Așa că, după absolvirea gimnaziului, a depus actele la Colegiul Pedagogic „Alexandru cel Bun” din Călărași.
Așa și-a început cariera de pedagog Lidia Rusnac, educatoare și lider sindical la Creșa-grădiniță din satul Pârlița, raionul Ungheni. Femeia are deja o carieră strălucitoare de 11 ani și jumătate ca pedagog și vorbește cu drag despre munca sa: „E o profesie foarte frumoasă, foarte interesantă, pentru că lucrez cu cele mai sincere, frumoase și dragi ființe din lume – copiii”.
A devenit lider sindical volens nolens
De patru ani, Lidia Rusnac este și președinte al comitetului sindical de la creșa-grădiniță. A fost aleasă pentru această funcție în mod unanim de către toți an-gajații de la această instituție de educație timpurie, iar decizia salariaților a luat-o prin surprindere.
„Fostul lider sindical a părăsit locul de muncă din motive personale, a plecat peste hotare. Astfel, un an am fost fără președinte al comitetului sindical. În acea perioadă munca sindicală a fost ușurată de directorul instituției și de vicepreședintele comitetului sindical. În decembrie 2021, trebuia să se organizeze o nouă ședință, unde urma să se aleagă un nou președinte al comitetului sindical. Vorbeam în colectiv că pentru postul de lider sindical s-ar potrivi o salariată care are mai multă experiență de muncă, deci, una care are o vârstă de peste 30 de ani. Eu la acel moment aveam doar 28 de ani. Ajutorul meu de educator a fost cel care m-a uimit. Zice: „Uite, noi am discutat cu fetele și am optat ca tu să fii aleasă în funcția de lider sindical”. La care eu am spus: „Dar voi m-ați întrebat pe mine dacă eu sunt pregătită pentru așa ceva?” Directoarea instituției, Natalia Irimca, a fost cea care m-a convins că o să mă descurc și cu munca de lider sindical, pe lângă postul de educatoare”, ne povestește Lidia Rusnac.
Creșa-grădiniță de la Pârlița are cea mai mare organizație sindicală din sfera educație printre satele din raionul Ungheni, în această instituție sunt 11 grupe de copii și 46 de salariați, membri de sindicat. Doar un angajat nu este membru de sindicat, pentru că acesta muncește la instituție doar în perioada rece a anului.
Cum a reușit Lidia Rusnac să îi atragă în sindicate practic pe toți salariații de la grădiniță? „În primul rând, le-am explicat că, odată ce aderă la sindicat, li se apără drepturile și interesele. Ca lider sindical, sunt întotdeauna alături de angajați, mai ales în perioade când apar unele neclarități, probleme. Membrii de sindicat beneficiază de bilete de tratament balneosanatorial, iar copiii își pot petrece vacanțele de vară la tabere de odihnă”, detaliază liderul sindical.
Dar nu doar aceasta este cheia succesului. Un lider sindical trebuie să fie exemplu pentru ceilalți salariați. Calmul, răbdarea, perseverența, faptul că este prietenoasă și dorința de a studia tot ceea ce apare nou în sfera protecția angajaților sunt doar unele dintre calitățile de care dă dovadă liderul sindical de la Creșa-grădiniță din satul Pârlița, raionul Ungheni. Iar cunoștințele pe care le are nu le ține doar pentru ea, ci le împărtășește și cu celelalte colege de muncă.
„Am 24 de copii”
Atunci când cineva o întreabă pe Lidia Rusnac câți copii are, răspunsul este unul care surprinde. „Am 24 de copii. Și toți sunt ai mei. Îl iubesc pe fiecare dintre ei. Îl dădăcesc pe fiecare dintre ei de când aveau un an și câteva luni”. Lidia Rusnac vorbește despre cei 24 de copii pe care îi crește, și la propriu, și la figurat, în calitate de educator, în grupa medie a grădiniței de la Pârlița.
În vara anului curent, la Creșa-grădiniță de la Pârlița vor începe negocierile pentru semnarea unui nou contrat colectiv de muncă la nivel de unitate. Liderul sindical de la instituția preșcolară este convins că negocierile vor fi doar în folosul salariaților, cu atât mai mult cu cât vor avea de discutat cu un partener social care le ascultă păsul și vine cu soluții în acest sens.
„Managerul Creșei-grădinițe, Natalia Irimca, ne ajută de fiecare dată când în instituție apare vreo problemă. Este mereu cu noi, ne ascultă fiecare opinie și ne așezăm la masa de discuții, ca să ajungem la un numitor comun. Doar prin dialog constructiv putem obține mai multe garanții sociale”, susține Lidia Rusnac.
Organizația sindicală primară de la Creșa-grădiniță din comuna Pârlița, raionul Ungheni, a obținut locul II la categoria „Locuri de muncă sigure”, în cadrul Galei organizaţiilor sindicale primare, după încheierea concursului organizat de CNSM.