3 iulie 2024
Chisinau
Без рубрики

Liderii sindicali, familiarizaţi cu noile prevederi ale contractului individual de muncă

Loading
Без рубрики Liderii sindicali, familiarizaţi cu noile prevederi ale contractului individual de muncă
Liderii sindicali, familiarizaţi cu noile prevederi ale contractului individual de muncă

moldova-business-sind

 

Un seminar cu genericul „Modificarea contractului individual de muncă” a fost organizat, recent, la Institutul Muncii de Federația Sindicală „Moldova-business-sind”. Seminarul a fost destinat liderilor sindicali din această ramură, la eveni­ment au participat 35 de sindicaliști din diferite raioane ale țârii.

 

În calitate de formatori au fost

 

Natalia Suboci, preşedinta Federației Sindicale „Moldova-business-sind”; Valentina Mazur, pre­şedinta Sindicatului Lucrătorilor din Comerţ, Alimentaţie Publică, Cooperaţia de Consum, Servicii, Restaurante şi Hoteluri „Sind-LUCAS”; Ilona Josanu, magistru în dreptul muncii.

Natalia Suboci a menționat că, prin intermediul acestui seminar, organizatorii şi-au propus să co­munice direct cu salariații din în­treprinderile mici și mijlocii despre modificările operate recent în con­tractul individual de muncă.

 

g_cnsm

Este necesar să familiarizăm liderii sindicali cu prevederile legislației muncii

 

„Este necesar ca liderii sindicali să fie informaţi despre modifică­rile ce au fost operate în legislația muncii. Ulterior, ei îşi vor împăr­tăşi cunoștințele acumulate şi le vor aplica în cadrul centrelor sin­dicale în care activează”, a adăugat Natalia Suboci. La rândul său, Va­lentina Mazur a accentuat că „la seminar, participanții au obţinut răspuns la întrebările care îi fră­mântau. Acestea au vizat schim­bările la contractul individual de muncă, în ce condiții poate fi modi­ficat un astfel de document, cuan­tumul retribuției muncii etc”.

Totodată, Ilona Josanu, lector universitar, i-a familiarizat pe par­ticipanţii la seminar cu aspectele modificării contractului individu­al de muncă, durata contractului; specificul muncii – condiţii grele, vătămătoare şi periculoase, intro­ducerea clauzelor specifice con­form art. 68 din Codul muncii. Ea s-a mai referit la caracterul înles­nirilor și la modul de acordare a acestora, dacă sunt prevăzute în contract, regimul de muncă şi de odihnă, specialitatea, profesia, ca­lificarea, funcţia etc.

 

Informație utilă pentru participanți

 

Participanții la seminar au men­ţionat, de asemenea, necesitatea de a continua informarea și instruirea liderilor sindicali, tematica fiind ac­tuală. Totodată, ei au susținut că a fi informat înseamnă a fi puternic, iar instruirea e una din cele mai efi­ciente modalități de a îmbunătăți calitatea membrului de sindicat și imaginea organizației.

Claudia Botnaru, președintă a Asociației pentru educație „Neou­manist” din Strășeni, a subliniat că scopul reuniunii este de a informa și promova cunoștințele despre as­pectele modificării contractului in­dividual de muncă în rândul mem­brilor de sindicat în organizațiile din care fac parte.

Anastasia Spînu, membru de sindicat din cadrul SRL „Davilar-Trans”, a relevat că în cadrul semi­narului a aflat informații utile pri­vind modul de perfectare corectă a unui contract individual de muncă. Procesul de învăţare a fost unul plăcut şi eficient, datorită îmbină­rii reuşite a noţiunilor teoretice cu activităţi practice, a apreciat vorbi­toarea.

Tamara Bodnari, președinta Consiliului teritorial Sîngerei din cadrul Federaţiei Sindicale „Mol­dova-business-sind”, a subliniat că este bucuroasă că a avut ocazia să participe la un astfel de seminar. „Am avut posibilitatea să mă fa­miliarizez cu noi competențe din domeniul legislației muncii. Parti­ciparea a fost benefică pentru spo­rirea cunoştinţelor în materie”.

Federația „Moldova-business-sind” face parte din Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Mol­dova și întrunește peste şase mii de membri de sindicat, salariați din domeniul businessului mic și mij­lociu.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand