3 iulie 2024
Chisinau
Social

Liderii sindicali din cultură au dezbătut probleme din domeniu

Loading
Social Liderii sindicali din cultură au dezbătut probleme din domeniu
Liderii sindicali din cultură au dezbătut probleme din domeniu
Vocea poporului

Lucrurile în sfera culturii în Repu­blica Moldova, deși foarte încet, se schimbă totuși. Calificativul de „cenușăreasă” raportat la cultură își pierde sensul peiorativ, în domeniu fiind implementate tehnologii ino­vative, metode avansate de lucru.

În ziua de 23 martie, Consiliul Republican al Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură (FSLC) s-a întrunit în ședință pentru a audia raportul de activitate în anul 2021, dar și pentru a discuta despre problemele existente în domeniu, a căuta noi soluții.

La eveniment, în calitate de invitați de onoare, au fost ministrul Culturii, Ser­giu Prodan, și Igor Zubcu, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM).

„Cultura nu e doar cântece și dansuri, ceea ce se face la casele de cultură. Cultu­ra e o stare sufletească a întregii societăți. Suntem într-un risc enorm. Generația ur­mătoare nu va mai putea să se agațe de ceea ce facem noi”, a menționat ministrul în alocațiunea rostită în fața sindicaliștilor.

„Domeniul culturii este unul hotărâtor în soarta oricărui stat. De-a lungul ani­lor, la noi au fost comise greșeli esențiale în reformele făcute. Problema cea mare este că Ministerul Culturii este lipsit de un șir de atribuții. Actualul sistem este unul se­parat pe bucățele și nu există o circulație în acest organism”, a adăugat Sergiu Prodan.

Igor Zubcu, președintele CNSM, a vorbit, la rândul său, despre calitatea dialogului social și cultura dialogului social și promo­varea acestuia inclusiv la nivel local: „Noi trebuie să cerem ca toți conducătorii să-și schimbe atitudinea față de salariați. Trebuie să insistăm ca în programele naționale să fie reflectată mai des cultura”.

Președintele CNSM a vorbit și despre salariile mici din domeniul culturii. „Deja am reușit o majorare a salariului în sec­torul real. Constat că Federația Sindica­telor Lucrătorilor din Cultură a întreprins acțiuni concrete pentru îmbunătățirea situației  dvs. Prin eforturi  comune, vom face totul ca salariul minim în sectorul bugetar să fie de cel puțin 3500 de lei”, a menționat Igor Zubcu.

 

Evaluarea muncii desfășurate în anul 2021

În cadrul evenimentului, Nicolae Garaz, președintele Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură, a făcut o evaluare a activității FSCM în anul 2021 și a trasat obiectivele pentru anul 2022.

Printre acțiunile întreprinse în perioada de referință au fost menționate apărarea drepturilor și promovarea intereselor de muncă ale membrilor de sindicat, sporirea profesionalismului și a responsabilităților liderilor și activului sindical, protejareadrepturilor social-economice, de muncă și profesionale ale salariaților, membri de sindicat, dezvoltarea dialogului și partene­riatului social, implementarea Convenției Colective la nivel de ramură, negocie­rea și semnarea Contractelor colective la nivel de unitate și obținerea respectării acestora etc.

„În anul 2021, marcat de criza cauzată de coronavirus, au fost afectate majoritatea sectoarelor din economia mondială și națională și, respectiv, nivelul de trai al cetățenilor din lume și din țară, dar în spe­cial locurile de muncă și venitul salarial al lucrătorilor din toate ramurile. În situația în care s-a ajuns, organele sindicale de nivel național și ramural și-au organizat activitățile în vederea asigurării sănătății oamenilor din toate sferele de activitate, apărării drepturilor social-economice ale acestora”, a menționat Nicolae Garaz în alocuțiunea sa.

Călăuzindu-se de prevederile statuta­re și ale Programului strategic al FSLC pe anii 2021-2025, pe parcursul perioadei de referinţă, problemele privind consolida­rea organizaţională, păstrarea membrilor existenţi şi atragerea unor noi membri, mo­tivarea apartenenţei la sindicate, instruirea și implicarea în activitatea sindicală a tine­rilor, informarea membrilor de sindicat au fost pe agenda de lucru la majoritatea lide­rilor și organelor sindicale de orice nivel din cadrul FSLC.

 

Componenta de bază în activitate

Conform raportului statistic prezentat, la 1 ianuarie 2022, efectivul sindical al FSLC se cifrează la 12873 de membri de sindicat. Baza FSLC o constituie cele 252 de organi­zaţii sindicale primare.

Ponderea membrilor de sindicat an­gajaţi în câmpul muncii din numărul total al salariaţilor din entităţile economice unde există organizaţii sindicale afiliate la FSLC este de 78%, dintre care 64% sunt femei și 36% – bărbați.

„Consolidarea organizațională, motiva­rea apartenenței la sindicat și menținerea membrilor de sindicat a fost componenta de bază în activitatea liderilor și a organe­lor sindicale de orice nivel din cadrul FSLC, fiind realizată prin diverse acțiuni”, a spus președintele FSLC.

Pe parcursul anului de referință, FSLC și-a orientat activitatea pe una din componen­tele majore – salarizarea.

În final, s-a reușit obținerea acordării premiului anual pentru rezultatele anului 2021, în luna decembrie, din mijloacele dis­ponibile ale instituțiilor bugetare. Segmen­tul „Salarizare” continuă să fie un subiect sensibil pentru sindicaliști din ramură, FSLC nu a ratat nici o posibilitate pentru a se pronunța ferm şi a propune amendamen­te la proiectele de acte normative, pentru a dobândi majorări de salarii şi suplimente pentru angajații din domeniul culturii.

FSLC și-a asumat angajamentul să apere drepturile și să promoveze și pe viitor inte­resele de muncă ale membrilor de sindicat, aceasta fiindu-i, de fapt, și menirea.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand