
Foto: vocea.md
La Institutul Muncii al Sindicatelor din Moldova s-a desfăşurat, recent, un seminar cu privire la cadrul juridic general al activităţii de securitate şi sănătate în muncă, la care au fost abordate noile reglementări şi cerinţe legale minime în domeniu.
Evenimentul a fost organizat pentru activul sindical din cadrul Consiliului interramural al sindicatelor din raionul Rezina. La des-fășurarea acestuia și-au dat concursul Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și Consiliul interramural al sindicatelor din Rezina.
Vicepreşedintele CNSM, Petru Chiriac, a relevat că acest seminar joacă un rol important în informarea membrilor de sindicat cu privire la noile modificări ale legislaţiei muncii care au fost operate pe parcursul anului 2014. Totodată, participanţii au avut posibilitatea să-şi ridice nivelul de calificare în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. „Ne dorim ca membrii de sindicat să fie mai aproape de organele ierarhic superioare, de sindicatele de ramură, centrele naţionale interramurale sindicale în soluţionarea problemelor legate de securitatea şi sănătatea în muncă”, a subliniat Chiriac.
Informaţii utile pentru participanţi
Președinta CITS Rezina, Vera Platon, a remarcat că în cadrul seminarului s-au discutat subiecte referitor la importanța cunoașterii legislației muncii. „Este binevenită această întrunire, deoarece au fost multe întrebări în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă la care am primit răspuns. Cu siguranţă, plecăm acasă cu noi cunoştinţe şi infomaţii utile, pe care le vom aplica în activitatea noastră cotidiană”, a conchis Vera Platon.
De asemenea, Elena Carchilan, şefa-adjunctă a Inspectoratului Muncii al Sindicatelor, a accentuat că „obiectivele de bază, în cadrul seminarului, au fost cunoaşterea elementelor sistemului de management în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, aplicarea prevederilor actelor normative ce reglementeză securitatea şi sănătatea la locul de muncă, sensibilizarea asupra nivelului de răspundere pentru nerespectarea actelor normative, organizarea şi desfăşurarea activităţilor de protecţie a lucrătorilor la locul de muncă, prevenirea riscurilor profesionale etc”.
Totodată, în cadrul întrunirii au fost discutate subiecte cu privire la evaluarea factorilor de risc profesional, identificarea riscurilor profesionale, pericolele din sistemul de muncă, răspunderea pentru încălcarea actelor normative în domeniu, modul de cercetare a accidentelor de muncă și statistica lor, răspunderea disciplinară, civilă, penală şi contravenţională.
În context, este de menționat faptul că participanții la seminar au lucrat și în grupuri, unde s-au manifestat foarte activ. Activitatea a fost apreciată înalt de către participanți și de organizatori.