22 iulie 2024
Chisinau
Social

Li s-a făcut dreptate după un lung proces

Loading
Social Li s-a făcut dreptate după un lung proces
Li s-a făcut dreptate după un lung proces
anticrime.md

Familiile celor patru bărbați, angajați ai Î.S. „Poșta Moldo­vei”, Centrul de Poștă Râșcani, care au decedat într-un cum­plit accident rutier cu mai bine de trei ani în urmă, au fost despăgubiți cu 4 milioane de lei după un complicat proces de judecată, fiind constatată vina angajatorului.

Aceasta, în condițiile în care un accident de muncă trebuie să fie cercetat, conform legii, în maxim 30 de zile. În tot acest răstimp, fami­liile victimelor accidentului au fost susținute de către Confederația Națională a Sindicatelor din Mol­dova (CNSM). Cazul legat de Poșta Moldovei este unul dintre puținele accidente de muncă ajunse în instanțele de judecată și care în final s-a încheiat cu o decizie în fa­voarea familiilor victimelor.

Vă reamintim că patru angajați ai Î. S. „Poșta Moldovei” Centrul de Poștă Râșcani au decedat, la 26 ianuarie 2018, într-un cumplit acci­dent rutier, pe un drum din raionul Râșcani. Toți se aflau în exercițiul funcțiunii, transportau colete poștale. În urma tragediei, un co­pil de doi ani a rămas fără tată și patru familii îndurerate. Într-un fi­nal, a fost constatată în totalitate vina angajatorului în producerea accidentului de muncă. Expertiza tehnică a stabilit că automobilul cu care se deplasau era vechi, uzat și echipat cu anvelope de vară, pe timp de iarnă, din care cauză a derapat pe carosabilul acoperit cu polei, izbindu-se frontal într-un camion.

Începând cu 27.10.2017, după completarea și modificarea legislației naționale, când competențele Inspectoratului de Stat al Muncii privind controlul de stat în domeniul securității și sănătății muncii au fost transmise celor 10 autorități competente în dome­niul siguranței ocupaționale, s-a constatat o situație de regres și agravare în domeniul securității și sănătății în muncă, unde drepturile constituționale (art. 43, alin. 2) ale angajaților la condiții echitabile și satisfăcătoare de muncă, la apă-rarea vieții, sănătății, integrității fizice și psihice a lucrătorilor au fost compromise.

Pentru a cerceta accidentul dat, până pe data de 15.06.2018 nu a fost delegat nici un inspector de muncă din cadrul autorității com­petente în domeniul siguranței ocupaționale, din acest conside­rent s-a tergiversat cercetarea multe luni.

CNSM a adresat demersuri către premier, către preşedintele Parlamentului pentru eliminarea contradicţiilor dintre actele nor­mative naţionale.

Inspectorul de muncă al sindi­catelor a participat la cercetarea accidentului de muncă în care au fost implicaţi 4 membri de sindicat, accidentați mortal, ce s-a produs pe 26.01.2018, la Î.S. „Poșta Mol­dovei” Centrul de Poștă Râșcani.

Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a stabilit, la 15 august 2019, că însăși directoarea interi­mară a Centrului de Poștă Râșcani, Svetlana Balchivschi, nu a fost in­struită la angajare privind normele obligatorii de asigurare a securității și sănătății la locul de muncă.

„Sănătatea angajaților este una din problemele prioritare și o com­ponentă importantă a potențialului forței de muncă, căreia sindicatele acordă o atenție deosebită. Tre­buie respectată legislația, ca să nu se ajungă la astfel de situații”, ne-a spus Ion Pîrgaru, președintele FSCM, din care fac parte și salariații de la „Poșta Moldovei”.

„Accidentele de muncă pot pro­voca pierderi materiale, economi­ce şi financiare, atât pentru victimă şi familie, cât şi pentru unitatea economică şi societate. Dar, ce e mai grav, pot duce la pierderi de vieţi omenești. Întreprinderile, or­ganizaţiile şi instituţiile, indiferent de formele lor de  proprietate şi de activitate economică, în con­formitate cu legislaţia Republicii Moldova, poartă răspundere ma­terială pentru prejudiciile cauzate angajaţilor în urma accidentelor de muncă sau din cauza unei boli profesionale. În afară de despăgu­bire, care se efectuează în modul stabilit de lege, unitatea econo­mică este obligată, conform art.18 din Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr.186-XVI din 10 iulie 2008, să plătească o indemnizaţie unică”, a menționat, la rândul său, Elena Carchilan, șefa Inspectoratu­lui Muncii al Sindicatelor.

„Legea securităţii şi sănătă­ţii în muncă (art. 18) stabileşte că, în caz de deces al lucrătorului în urma unui accident de mun­că sau a unei boli profesionale, unitatea care poartă vina pentru accidentul de muncă sau pentru boala profesională repară preju­diciul material al persoanelor care au dreptul la aceasta, în modul şi în mărimea stabilită de lege şi, în plus, le plătește, din mijloace pro­prii, o indemnizație unică, luându-se ca bază salariul mediu anual al celui decedat, înmulţit cu numărul anilor compleți pe care acesta nu i-a trăit până la vârsta de 62 de ani, dar nu mai puţin de 10 salarii medii anuale”, ne-a explicat Elena Carchilan.

Cazul accidentului tragic de la Râșcani a demonstrat, o dată în plus, cât de importantă este mo­nitorizarea condițiilor de lucru, a securității și sănătății la locul de muncă. Totodată, colegii celor decedați au dat dovadă de so­lidaritate umană. Iar sindicatele s-au dovedit a fi pilonul, sprijinul membrilor de sindicat, al tuturor angajaților din domeniu, oferindu-le suport juridic, sfaturi într-un caz complicat, pe lângă faptul că a fost unul tragic, care nu trebuia să se întâmple.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand