22 aprilie 2024
Chisinau
Social

Legea cu privire la procuratură, aprobată de Guvern

Loading
Social Legea cu privire la procuratură, aprobată de Guvern
Legea cu privire la procuratură, aprobată de Guvern
sedinta-guvernului

Foto: gov.md

Noua Lege cu privire la pro­curatură a fost discutată şi aprobată, recent, de mem­brii Cabinetului de Miniştri. Potrivit Biroului de comu­nicare şi relaţii cu presa al Guvernului, legea a fost pro­pusă după doi ani de discuții privind reforma procuratu­rii, aceasta fiind şi una din­tre măsurile anticorupție inițiate, în regim de urgență, de premierul Chiril Gabu­rici.

 

Documentul stabileşte locul şi rolul procuraturii în sistemul de drept, depolitizarea instituţiei, in-dependența acesteia şi schimbarea modalităţii de numire a procuro­rului general. Conform proiectu­lui, acesta urmează să fie ales de Consiliul Superior al Procurorilor şi numit în funcţie de preşedintele ţării, și nu de cel al Parlamentului, cum este în prezent.

Totodată, Consiliul Superior al Procurorilor va fi un organ de au­toadministrare al procuraturii, va avea un buget separat, ceea ce îi va garanta independența şi va dispu­ne de trei colegii: de evaluare, dis­ciplină și etică, selecție și carieră.

De asemenea, urmează a fi insti­tuită o structură nouă în sistemul procuraturii – Inspecția procurori­lor, care se va ocupa de colectarea informațiilor despre competențele acestor magistraţi sau abaterile pe care le-au comis și va fi în subor­dinea procurorului general. În ace­laşi timp, structura procuraturii va fi modificată. Astfel, vor exista o procuratură generală, două specia­lizate, inclusiv cea anticorupție, și procuraturile teritoriale.

Participanţii la discuţii au pro­pus ca interviurile de selectare a candidaților pentru funcțiile de procuror să fie publice şi să fie transmise online, astfel încât ori­cine să poată vedea în ce mod se desfășoară, precum și competențele pretendenților la posturi.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand