
Foto: albumdefamilie.ro
Începând cu anul viitor, antreprenorii agricoli din zona de nord a ţării, practic, nu vor mai avea problema preţului de livrare a producţiei. Asta deoarece pe teritoriul noului parc industrial se va deschide o fabrică cu capacitate înaltă de prelucrare a fructelor. Întrucât fabrica va stimula concurenţa din zona respectivă, se aşteaptă şi o creştere a preţurilor la fructe, în special, pentru mere.
Compania ucraineană TB Fruit este primul rezident al noului parc industrial de la Edineţ. Aceasta intenţionează să-şi deschidă prima fabrică de procesare a fructelor deja în iulie anul viitor şi va folosi forţa de muncă şi materia primă autohtonă. La prima etapă, gigantul ucrainean va investi mai mult de 20 mil. de euro şi vor fi create aproximativ 80 de locuri de muncă, iar pentru lucrări sezoniere vor mai fi încadrate în muncă alte 200 de persoane.
Fabrica va produce concentrate pentru suc
Pentru înfiinţarea parcului industrial de la Edineţ au fost alocate circa 20 de ha de teren „greenfield”, a treia parte din care este deja ocupată de compania ucraineană. La concurs au mai fost prezentate programele investiţionale ale altor două companii autohtone din industria de conserve – SA Orhei-Vit şi SA Natur Bravo, care urmează să semneze contractele în maxim două săptămâni. Din bugetul de stat vor fi alocate 9 mil. lei prin Fondul de dezvoltare regională, din care va fi construită toată infrastructura externă – conexiune la apă, energie electrică etc., iar infrastructura internă rămâne pe contul investitorului. Dacă în trei luni nu încep lucrările de construcţie, se anunţă un nou concurs de selectare a rezidenţilor.
![]() |
Apare un concurent pentru fabricile de conserve şi va creşte şi preţul de colectare a fructelor |
„Am venit în Republica Moldova, fiind atraşi de baza de materie primă excelentă. Anterior am monitorizat întreg teritoriul de nord al ţării şi am constatat că se produc în jur de 850 mii tone de mere. În sezon, necesitatea companiei noastre ar fi de aproximativ 250 mii tone de mere. Deci, este suficientă materie primă şi loc pentru activitatea mai multor jucători pe piaţa de procesare a fructelor. Circa 99% din ceea ce vom produce în Republica Moldova vom exporta pe piaţa comunitară europeană”, a declarat Vasil Medvyd, coordonatorul proiectului TB Fruit în Republica Moldova. El a mai adăugat că fabrica va funcţiona după un sistem continuu şi toate deşeurile vor fi utilizate ca surse de energie alternativă, astfel se vor reduce şi costurile de producere.
Directorul TB Fruit Moldova susţine: „Climatul de afaceri în Republica Moldova este unul prielnic, iar compania are planuri ambiţioase şi că vrea să se dezvolte aici cât mai dinamic. Lucrările de construcţie pentru fabrica de procesare a fructelor şi producere a concentratelor pentru suc vor începe deja în această lună, astfel încât în august să-şi înceapă activitatea de producere”. Produsul final al fabricii vor fi concentratele de mere şi vişini, pulpă de fructe şi suc nelimpezit. Peste un an, vor fi procesate pomuşoare – căpşuni, coacăze, zmeură etc., după care se planifică procesarea piersicilor şi a roşiilor.
Compania intenţionează să crediteze producătorii de fructe
Apariţia în zonă a unui colector şi procesator de fructe dă speranţe, mai ales, fermierilor care cultivă mere şi care sunt acum în situaţia dificilă de a-şi realiza marfa. „E foarte bine că mai apare un concurent pentru fabricile de conserve din zonă, pentru că va creşte şi preţul de colectare a fructelor. Noi, producătorii, suportăm pierderi foarte mari la moment. Or, nu avem unde realiza marfa, deoarece piaţa de export a fructelor este monopolizată, iar noi vindem pe piaţa internă la preţul de doar 1,5 lei pentru kilogramul de mere”, susţine Tatiana, o producătoare de mere din raionul Edineţ.
Compania TB Fruit intenţionează să crediteze producătorii de fructe. „De fapt, aceasta este politica promovată de companie chiar de la începutul înfiinţării ei. După aceeaşi schemă lucrăm în toate regiunile unde dispunem de fabrici. Este convenabil ambelor părţi – producătorilor, că au suficiente resurse pentru lucrările agricole, nouă – pentru că ne asigurăm materia primă”, spune Vasil Medvyd.
Totodată, compania ucraineană a anunţat că vrea să ia în arendă pământ şi să planteze livezi de meri pe o suprafaţă de o mie de ha, cu condiţia că terenurile care vor fi contractate se află pe o rază nu mai mare de o sută de kilometri de la Edineţ. Dacă activitatea din zona de nord a ţării va satisface aşteptările investitorului, în 2014, acesta va începe construcţia altei fabrici – la Cimişlia, unde se vor prelucra strugurii.
Compania TB Fruit a fost creată în 2011 prin comasarea tuturor activelor omului de afaceri Taras Borschiovski: compania Iablunevy dar, SRL TB Fruit Dwikozy, Tank Trans Ukraina şi Tank Trans Polska. TB Fruit ocupă locul trei în Europa printre producătorii de concentrate de sucuri şi deţine şase fabrici de procesare a fructelor în Ucraina, alte două sunt amplasate în Polonia şi intenţionează să mai deschidă una în Turcia. În Ucraina, compania este monopolistă şi ocupă aproape 85% din piaţă.