29 martie 2024
Chisinau
Без рубрики

La celălalt capăt al firului – Oleg Budza, președintele CNSM

Loading
Без рубрики La celălalt capăt al firului – Oleg Budza, președintele CNSM
La celălalt capăt al firului – Oleg Budza, președintele CNSM
BUDZA

Foto: sindicate.md

Stimaţi cititori, pentru a impulsiona relaţiile dintre cetăţeni şi Confe­deraţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM), ziarul și portalul național “Vocea poporului” a lansat linia fierbinte, unde cititorii publicaţiei au adre­sat întrebări şi sugestii primului nostru invitat, președintelui CNSM, Oleg Budza. În numerele următoare, vom publica răspunsurile la în­trebările dvs., adresate președintelui CNSM Oleg Budza.

 

Cât timp credeţi că trebuie să treacă pentru ca în Moldo­va oamenii să poată desfășura activități economice, ca să-și asigure cel puțin necesitățile minime?

 

Avem nevoie de cel puțin cinci ani până vor finaliza diferite aspecte de adaptare a legislației și manierelor de comportament la practicile europene. Or, noi vedem dezvoltarea țării doar în cadrul Uniunii Europene. Altă ieșire din situația actuală nu e. Respectiv, aceasta înseamnă schimbarea unor re­guli de joc și a tradițiilor. Dacă nu se va schimba radical situația în diverse domenii: afaceri, justiție, social, infrastructură, putere de cumpărare etc., țara noastră nu va ieși din declinul pe care îl cunoaște. Deci, vom sesiza schimbarea în cel puțin cinci ani, cu condiția să nu așteptăm, ci să contribu­im cu toții la această schimbare.

 

Credeți că sunt acum în Republica Moldova posibilităţi reale ca statul să asigure cetăţenii cu salarii, pensii şi lo­curi de muncă pentru a nu fi nevoiţi să emigreze?”

 

– Este o întrebare retorică. Cine este statul? Este totalul întreprinderilor private care achită impozite, pentru ca ceea ce numim noi stat să-și permită să facă față cheltuielilor bugetare. Dacă defalcările în buget nu vor fi sufi­ciente ca să aprovizionăm medicina, învățământul, cultura, atunci situația poate fi scăpată de sub control. Lefurile sunt mai mici decât în Europa, prețurile însă sunt uneori mai mari. Si statistica arată unde ne aflăm – un pic mai sus decât Albania, la principalii indici economici. Sunt trei cauze identificate aici: economie informală, în valoare de 15 mild. de lei, unde nu se vede capătul și care împiedică dezvoltarea țării într-o direcție corectă; lip­sa de performanță a cadrelor (un specialist bun caută condiții bune și leafă pe măsură, unul mai puțin bun acceptă condițiile așa cum sunt) și migrația (spre regret, obosind să mai lupte, lumea noastră votează cu picioarele. Pur și simplu pleacă.)

Dar noi suntem sindicaliștii, care pun la temelia dezvoltării un salariu bun și condiții de muncă decente. Din păcate, economia noastră încă nu poate asigura acest lux.

 

Continuare în numărul următor …

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand