2 October 2024
Chisinau
Dialoguri

Irina BODIU: „Sistemul de asistență socială este foarte complex, munca este grea, iar salariile sunt mici”

Loading
Dialoguri Irina BODIU: „Sistemul de asistență socială este foarte complex, munca este grea, iar salariile sunt mici”
Irina BODIU: „Sistemul de asistență socială este foarte complex, munca este grea, iar salariile sunt mici”
sindicate.md

Interviu cu Irina Bodiu, președinta Organizației sindicale primare a angajaților de la Direcția Asistență Socială și Protecție a Familiei din municipiul Soroca, specialist principal în problemele adopției, tutelei și curatelei, reprezentanta Federației Sindicatelor Angajaților din Serviciile Publice din Republica Moldova „SINDASP”. Interviul a fost realizat în cadrul cam­paniei naționale „Organizația primară – energia mișcării sindicale”, parte a unei serii de interviuri cu genericul „Istorii de succes ale femeilor lideri de sindicat din mediul rural”.

– Doamna Bodiu, când și cum ați deve­nit lider de sindicat?

– Fac parte din Federația Sindicate­lor Angajaților din Serviciile Publice din Republica Moldova „SINDASP” din anul 2017. Atunci am și devenit președinte al organizației sindicale primare din cadrul Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei. Se căuta un tânăr specialist, cu inițiativă, care să aibă posibilitatea de a se implica în activitățile sindicale și astfel am fost aleasă să reprezint colectivul de mun­că. Colegii mă cunoșteau de mai mulți ani, aveau încredere în mine și în calitățile mele profesionale și personale și de atunci îmi desfășor activitatea în cadrul mișcării sin­dicale.

– Care sunt prioritățile Direcției Asistență Socială și Protecție a Fami­liei din raionul Soroca?

– Direcția are ca prioritate acordarea suportului necesar tuturor persoanelor care se confruntă cu diferite probleme și dificultăți. Activitatea este direcționată pe două direcții principale. Prima vizează protecția persoanelor adulte, inclusiv a ce­lor în etate, care sunt în dificultate. Mă refer aici în special la persoanele cu dizabilități, la persoanele în etate solitare, la persoa­ne care se confruntă cu violența în familie și la alte categorii de cetățeni care au ne­voie de sprijin. A doua direcție se referă la protecția copiilor, protecția familiilor care sunt în situații de risc și se confruntă cu diverse probleme. Oferim servicii spe­cializate de asistență parentală, servicii de sprijin familial, serviciul de tutelă și cura­telă, de care sunt responsabilă în cadrul activității profesionale.

– Care sunt cele mai frecvente proble­me cu care vin cetățenii?

– În cadrul Direcției activează 33 de angajați. Avem 41 de asistenți sociali care lucrează în localitățile din raionul Soroca. De asemenea, în cele 35 de primării din raion activează 72 de lucrători sociali, care oferă asistență în comunitățile lor, în special, per­soanelor în etate. De cele mai multe ori, la noi se adresează persoane care au venituri insuficiente și se află în dificultate.

sindicate.md

– Care sunt principalele probleme so­cial-economice cu care se confruntă salariații din cadrul instituției și cum se implică sindicatele pentru a le pro­teja interesele?

– Ne implicăm în soluționarea proble­melor cu care se confruntă angajații atunci când acestea apar. În calitate de lider sindi­cal, fiind ghidată de colegii de la organizația teritorială a Federației „SINDASP”, am reușit să reînnoim Contractul colectiv de muncă, valabil până în 2024, și urmează să negoci­em în timpul apropiat un nou contract. Am reușim să obținem un șir de beneficii pentru membrii noștri de sindicat – zile de odihnă suplimentare, facilități legate de concediul paternal, continuarea procesului de studii și altele.

– Care sunt beneficiile apartenenței la sindicate?

– Sindicatele sunt organizațiile care veghează cum sunt respectate dreptu­rile angajaților, specialiștii de acolo sunt consultați în orice problemă ce ține de relațiile de muncă, inclusiv premierea sau penalizarea și concedierea angajaților. Când apar situații complicate, ne implicăm în susținerea angajaților. Dar asemenea cazuri, privind penalizarea și concedierea angajaților, în activitatea noastră sunt rare. Sistemul în care activăm este foarte com­plex, munca este grea și stresantă, iar sala­riile sunt mici. În sistemul asistenței sociale există o fluctuație destul de mare a cadre­lor. Totuși, trebuie să remarcăm că, în ultimii ani, în urma implicării sindicatelor la nivel național, prin negocieri cu partenerii sociali, au fost întreprinse mai multe acțiuni pentru ca salariile în sistem să fie majorate. Până la adoptarea Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, în 2018, sala­riul unui funcționar public începător era de doar 2200 de lei, iar un asistent social pri­mea 3000 sau 3500 de lei. Evident că acest salariu nu era unul motivant, mai ales având în vedere volumul foarte mare de lucru care există în domeniul asistenței sociale. Acum situația s-a schimbat și lucrurile s-au îmbunătățit puțin în ceea ce privește nive­lul de salarizare, dar desigur mai sunt multe de făcut în această privință.

– Cum sunt protejate drepturile femei­lor la nivel de comunitate?

– În cadrul Direcției noastre 90 la sută dintre angajați sunt femei. Probabil încă mai există în societate un stereotip legat de implicarea anume a femeilor în servici­ile de asistență socială. Problemele cu care vin beneficiarii de servicii țin de empatie și comunicare. Există acest stereotip că feme­ile se descurcă mai bine la acest capitol. Ne implicăm în informarea și instruirea femei­lor din teritoriu, astfel încât să-și cunoască mai bine drepturile. Participăm la activitățile de la Centrul de resurse pentru tineret din Soroca, care desfășoară activități ce vizea­ză promovarea egalității de gen, unde sunt oferite servicii de asistență și sprijin pentru fetele din raion. Anterior, a fost implementat un proiect prin care era acordat anume fe­meilor suport juridic legat de diverse situații cu care se confruntau, inclusiv asistență în procesul de încadrare a lor în câmpul mun­cii. Pot spune că în raionul Soroca valorile ce se referă la asigurarea egalității de gen sunt activ promovate și respectate.

– Ce mesaj aveți pentru femeile sindi­caliste?

– Le doresc sindicalistelor și în genere, tuturor femeilor din țara noastră, prosperi­tate, multă înțelepciune, dorință de a face schimbări spre binele țării. Sunt mândră că sunt lider de sindicat și sunt recunoscătoare colegilor mei pentru încrederea acordată. Îndemn pe această cale toate femeile sala­riate, care încă nu sunt membre de sindi­cat, să adere la sindicate, pentru ca drep­turile lor să fie respectate. Îndemn femeile să fie active, să aducă un plus de valoare în tot ce fac. Le doresc multă sănătate și mult noroc.

– Vă mulțumim pentru interviu și vă urăm succes!

 

Interviu realizat de Ion SCLIFOS

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand