În perioada ianuarie-iunie 2022, Inspectoratul Muncii al Sindicatelor a activat, în principal, în vederea desfășurării vizitelor de lucru la entitățile a căror listă a fost aprobată prin Hotărârea Comitetului Confederal nr. 12-9 din 16 decembrie 2021.
Până la finele semestrului I al anului 2022, au fost efectuate vizite de lucru la 184 de entități (din 209 entități planificate), cu un efectiv de 11139 de salariați, dintre care 10302 – membri de sindicat, fiind încheiate 156 de procese verbale.
În cadrul vizitelor de lucru au fost stabilite 4060 de abateri de la prevederile cadrului legal, dintre care 236 – în domeniul raporturilor de muncă (legislația muncii) și 3824 – în domeniul securității și sănătății în muncă.
Printre cele mai dese abateri se enumeră: nerespectarea cerințelor față de condițiile termice de muncă (este frig iarna și prea cald vara); lipsesc sistemele de ventilație; se constată o pondere mare a cazurilor când nu este respectat regimul de muncă și odihnă; s-a constat asigurarea insuficientă cu mijloace individuale de protecție, lipsa controlului din partea angajatorului la utilizarea lor.
Urmare a întocmirii proceselor-verbale la vizitele de lucru efectuate, au parvenit 132 de răspunsuri vizând înlăturarea abaterilor depistate, ceea ce constituie 84,7% din totalul entităților în care s-au constatat abateri.
În perioada de referință, inspectorii de muncă ai sindicatelor au participat la cercetarea a șase cazuri de accidentare la locurile de muncă, unul dintre ele soldându-se, cu regret, cu decesul unui angajat.
Inspectorii muncii, în rol de instructori și formatori
Pentru familiarizarea cu prevederile legislației muncii în domeniul securității și sănătății în muncă, inspectorii de muncă ai sindicatelor au participat, în calitate de formatori, la 11 seminare de instruire organizate de centrele sindicale național–ramurale (CSNR), de reprezentanții CNSM în teritoriu și de către Institutul Muncii al Sindicatelor.
Pentru a îmbunătăți situația în domeniul SSM, partenerilor sociali, cu ocazia Zilei internaționale a securității și sănătății în muncă – 28 aprilie, au fost înaintate mai multe propuneri la care avem răspuns din parte autorităților de resort.
Este vorba de: elaborarea și adoptarea unui Program național în domeniul securității și sănătății în muncă – Ministerul Muncii și Protecției Sociale a informat că este în proces de elaborare; promovarea dreptului la securitate și sănătate în muncă ca drept fundamental în cadrul Conferinței anuale a OIM – la cea de-a 110-a sesiune a Conferinței Internaționale a Muncii, a fost modificată Declarația OIM privind principiile și drepturile fundamentale la locul de muncă – dreptul la securitate și sănătate în muncă a devenit drept fundamental; perfectarea cadrului legal în vederea asigurării funcționării Inspectoratului de Stat al Muncii în conformitate cu funcțiile și atribuțiile sale, vizate de convențiile OIM – a fost elaborat un proiect de lege care a vizat controalele inopinate în combaterea fenomenului muncii nedeclarate; recunoașterea infectării cu Covid-19 drept boală profesională – nu s-a realizat; crearea și susținerea comitetelor pentru securitate și sănătate în muncă – s-a reiterat faptul că crearea comitetelor respective depinde de părțile parteneriatului social: angajatori și reprezentanții salariaților; susținerea promovării Convenției colective (nivel național) privind sporurile de compensare pentru munca prestată în condiții nefavorabile – a fost discutată la ședința CNCNC din 26.08.2022 și transmisă pentru discuții în cadrul consiliului de specialitate; promovarea examinării anuale a situației privind securitatea și sănătatea în muncă la ședințele Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective – anual este prezentat raportul Inspectoratului de Stat al Muncii la ședințele CNCNC.
Referitor la Laboratorul pentru controlul factorilor de risc al CNSM, pe parcursul primului semestru al anului 2022 s-au efectuat vizite de lucru la șase entități economice, fiind efectuate 2044 de măsurători instrumentale a șase factori fizici de risc, dintre care n-au corespuns normelor 415, ceea ce constituie 20,3% din totalul de măsurări.
Trebuie menționat faptul că de la crearea Laboratorului (din 17.08.2017) și până în prezent, centrele sindicale național–ramurale au înaintat 190 de solicitări pentru efectuarea măsurărilor cu aparatajul de care dispune Laboratorul. Până la începutul lunii septembrie 2022, au fost realizate măsurări la 58 de entități din totalul de 190 solicitate, pentru care au fost depuse solicitări din partea centrelor sindicale național–ramurale.
Ca obiective pentru activitatea până la sfârșitul anului 2022, Inspectoratul Muncii al Sindicatelor și Laboratorul pentru controlul factorilor de risc al CNSM își propun: efectuarea vizitelor de lucru în entitățile prezentate suplimentar de centrele sindicale național–ramurale; promovarea mediilor de lucru sigure și securizate, politicii de prevenire a accidentelor de muncă și a maladiilor profesionale pentru toți angajații; promovarea constituirii și asigurării funcționării Comitetelor pentru securitate și sănătate în muncă; intensificarea și aprofundarea colaborării cu Inspectoratul de Stat al Muncii și inspecțiile teritoriale de muncă; participarea la activitatea grupurilor de lucru pentru perfecționarea legislației în vederea racordării și asigurării implementării Convenției OIM nr. 161 privind serviciile de sănătate ocupațională ș. a.
Sergiu IURCU, șef-adjunct al Departamentului protecție social-economică al CNSM