Prim-ministrul Pavel Filip a avut, pe 22 martie, o întrevedere cu reprezentanţii instituţiilor statului, ai partenerilor de dezvoltare, între care Fondul Națiunilor Unite pentru Populație și Biroul de Cooperare al Elveției, precum și ai societății civile. Aceștia din urmă au venit cu un apel către Guvern în vederea finalizării prelucrării și publicării rezultatelor Recensământului populaţiei şi al locuinţelor din Republica Moldova din 2014, informează Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Executivului.
În cadrul întrevederii, Biroul Naţional de Statistică (BNS) a prezentat informaţii privind stadiul actual al rezultatelor recensământului, carenţele depistate la această etapă şi măsurile ce urmează să fie întreprinse pentru finalizarea prelucrării datelor recensământului. Potrivit datelor Ministerului Finanţelor, prima etapă a Recensământului din 2014 a costat 78,6 milioane de lei. Totodată, pentru procedurile de prelucrare a datelor colectate, mai sunt necesare încă opt milioane de lei, în scopul remunerării personalului angajat în acest scop. Acești bani vor fi prevăzuți în proiectul Legii bugetului pentru 2016.
Prim-ministrul a menţionat că procesele legate de realizarea recensământului au fost tergiversate în mod inadmisibil. Şeful Executivului a cerut desfăşurarea unei anchete interne la BNS pentru a identifica motivele prelungirii nejustificate a acestui proces și tragerea la răspundere a persoanelor vinovate. În acelaşi timp, Inspecţia Financiară urmează să evalueze corectitudinea cheltuielilor făcute pentru desfășurarea recensământului. Premierul a mai solicitat identificarea unui mecanism pentru verificarea veridicității datelor colectate în cadrul acestui exercițiu.
Pavel Filip a dispus convocarea, în cel mai scurt timp, a Comisiei naţionale pentru recensământul populației și al locuințelor din 2014, publicarea planului calendaristic al acţiunilor de prelucrare a informaţiei obţinute, dar şi asigurarea unei comunicări eficiente cu publicul în domeniul respectiv.