Reprezentanţii sindicatelor şi ai patronatelor cer Guvernului să instituie mecanisme prin care să fie stimulaţi agenţii economici care creează noi locuri de muncă. Unele stimulente de acest fel prind deja contur, iar la începutul anului 2017 vor fi propuse spre dezbateri publice, dă asigurări vicepremierul Octavian Calmîc, ministrul Economiei.
Problema a fost abordată în cadrul discuţiilor pe marginea proiectului Strategiei naţionale privind ocuparea forţei de muncă pentru 2017-2021, desfăşurate la ultima şedinţă din 2016 a Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective.
De vreme ce în discuţie este pusă o problemă cu impact asupra unui număr atât de mare de oameni, este cazul să fie abordat şi aspectul legat de stimularea agenţilor economici pentru a crea noi locuri de muncă, a remarcat Oleg Budza, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova.
Proiectul strategiei sus-menţionate nu conţine astfel de prevederi şi, de aceea, Oleg Budza s-a interesat dacă reprezentanţii Guvernului au în vedere şi măsuri de motivare fiscală sau de altă natură a eforturilor depuse de agenţii economici în direcţia respectivă.
„Acum, patronii care nu creează locuri de muncă şi cei care activează intens şi le oferă lucrătorilor posibilitatea de a-şi câştiga existenţa au parte de acelaşi regim de impozitare. Experienţa ţărilor cu indicatori înalţi de ocupare demonstrează că este necesar să existe pârghii de stimulare a agenţilor economici pentru a crea noi locuri de muncă”, a subliniat Oleg Budza.
Specialiştii Ministerului Finanţelor şi cei ai Ministerului Economiei elaborează în prezent unele stimulente noi, ce ar urma să contribuie la
atragerea investiţiilor şi crearea locurilor de muncă, a anunţat, în replică, Octavian Calmîc. Aceste stimulente se referă inclusiv la acordarea de subvenţii companiilor care vor crea peste 100 de locuri noi de muncă.
Octavian Calmîc a ţinut să accentueze că iniţiativele în cauză sunt examinate în mod separat şi ar putea fi supuse unor dezbateri publice la începutul anului 2017. Ele nu au însă legătură cu Strategia de ocupare a forţei de muncă, ce stabileşte anumite direcţii de dezvoltare prin prisma atribuţiilor funcţionale de care dispu-ne Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.
„Este vorba despre suport financiar direct, nu de stimulente fiscale, ce fac parte din alt pachet de iniţiative. Noi vorbim de contribuţii financiare directe, care vor fi alocate pentru faptul că angajatorii instruiesc lucrătorii şi îi angajează în anumite procese de producţie”, a specificat Octavian Calmîc.
În acelaşi timp, de acest suport nu vor avea parte şi firmele din domeniul comerţului sau alte sectoare. Doar celor industriale de producere le vor fi oferite astfel de facilităţi şi doar în cazurile în care sunt necesare contribuţii din partea investitorilor sau a celor care lansează astfel de afaceri.
Aceste iniţiative vor face însă obiectul unui subiect separat, ce va fi discutat la începutul anului 2017, când va fi deja finalizat procesul de elaborare a mecanismului respectiv şi documentul va putea fi prezentat pentru discuţii publice, a adăugat Octavian Calmîc.
În context, Boris Babici, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din industria Constructoare de Automobile şi
Maşini Agricole, a opinat că pla-fonul de 100 de locuri noi de muncă este prea mare.
„Dacă am coborî cu picioarele pe pământ, această cifră ar trebui micşorată de două ori. Chiar şi la 50 de locuri de muncă ar trebui deja să fie acordate facilităţi. La 100 nu vor fi prea mulţi care vor ajunge”, a remarcat Boris Babici.
Leonid Cerescu, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Patronatului din Moldova, a apreciat că, în linii generale, noua strategie este una bună. În ceea ce ţine de crearea a noi locuri de muncă, acest lucru depinde de agenţii economici. Aceştia, la rândul lor, sub aspectul prosperităţii şi al activităţii, depind de condiţiile care le sunt create de Guvern.
În ultima vreme, ţara noastră a avut parte de instabilitate şi de condiţii care nu au prea stimulat activitatea de afaceri sau crearea locurilor de muncă, dar nici dezvoltarea economiei în ansamblu, a constatat Leonid Cerescu. În prezent, experţii prognozează pentru perioada următoare o creştere economică, ceea ce ar trebui să le prevestească agenţilor economici condiţii mai bune de activitate.
În cazul în care reprezentanţilor Guvernului le va reuşi să atragă investiţii, acest lucru va avea un impact pozitiv în crearea de noi locuri de muncă. Proiecte mari se aşteaptă să fie finanţate în domeniul infrastructurii şi la realizarea lor va fi angajată forţă de muncă autohtonă şi va spori gradul de ocupare. Şi mai bine ar fi dacă ar putea fi atrase investiţii şi finanţări în toate ramurile economiei naţionale.
De asemenea, ar fi salutată stimularea patronilor pentru a crea noi locuri de muncă.
„Trebuie de găsit o formulă, fie prin impozite mai mici, fie prin dotare de stat sau alte variante. Aceasta ar motiva agenţii economici să promoveze locuri de muncă. Dacă ne vom gândi şi vom realiza crearea unor condiţii atractive pentru dezvoltarea economiei, pentru stimularea angajatorilor, pentru înfiinţarea de noi întreprinderi, atunci va fi în creştere şi numărul locurilor de muncă, lucru pe care ni-l dorim cu toţii”, a concluzionat Leonid Cerescu.
În cadrul aceleiaşi şedinţe au mai fost aprobate unele modificări şi completări la Regulamentul Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective.