
Foto: viza.md
Sistemul on-line de verificare a valabilităţii permiselor sau patentelor de muncă, lansat recent de Serviciul Migraţie al Federaţiei Ruse, nu dispune de date complete despre interdicţiile aplicate cetăţenilor străini. Şefa Secţiei politici migraţionale a Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Ungureanu, a precizat pentru Vocea poporului că în Rusia sunt mai multe structuri cu atribuţii în acest sens, iar sistemul respectiv nu dispune de informaţii centralizate.
În prezent, Serviciul Federal de Migraţie are acces numai la datele privind respectarea normelor de şedere. Există însă şi alte clauze legale care duc la aplicarea interdicţiei de intrare pe teritoriul Federaţiei Ruse. Printre acestea se numără eschivarea de la plata anumitor impozite, încălcarea repetată a regulilor de circulaţie de către străinii care lucrează ca şoferi etc. De aceea, este necesar ca moldovenii să se înveţe a se informa, dar şi a respecta legile.
Valentina Ungureanu a apreciat că piaţa muncii din Federaţia Rusă nu este una restrictivă. Muncitorii moldoveni au posibilitatea de a procura patente de lucrător care le permite să se afle legal în această ţară pentru o anumită perioadă şi să desfăşoare activitate de muncă. Între timp, ei îşi pot găsi un angajator care să le ofere un contract legal în baza căruia să poată obţine permis de muncă.
Fișa migrațională
Recent, Federaţia Rusă a impus însă noi restricţii legate de intrarea pe teritoriul său a persoanelor care intenţionează să se angajeze în câmpul muncii. Acestea ţin de obligaţiunea de a indica în fişa migraţională scopul adevărat al sosirii în Rusia. În caz contrar, atunci când vor dori să procure patentă sau să solicite angajarea în câmpul muncii, străinii vor trebui să prezinte fişa migraţională şi vor primi refuz. Fişele sunt completate la intrarea în ţară şi trebuie prezentate şi la ieşirea de pe teritoriul acestui stat.
Reglementarea în cauză era în vigoare şi până acum, dar nimeni nu cerea ca ea să fie respectată. Acum, autorităţile ruse au decis să verifice cum este pusă în aplicare legislaţia în domeniul gestionării migraţiei, a adăugat Valentina Ungureanu.
Cu referire la numărul moldovenilor la care le este refuzată intrarea pe teritoriul Federaţiei Ruse, reprezentanta Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei a spus că autorităţile moldoveneşti au solicitat informaţii în acest sens, dar nu au putut obţine. Există mai multe motive pentru aceasta, printre care se numără şi lipsa unor instrumente ce ţin de păstrarea şi utilizarea datelor cu caracter personal. Valentina Ungureanu a precizat în context că datele făcute publice anterior nu au suferit schimbări esenţiale.
Viceministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Sergiu Sainciuc, a anunţat recent că, potrivit informaţiilor oferite de Poliţia de Frontieră, numărul moldovenilor care se întorc din Federaţia Rusă nu este unul semnificativ. „Am solicitat aceste informaţii şi am constatat că este vorba despre şapte-nouă persoane săptămânal, la care le este indicat în paşaport că au fost deportate pentru încălcarea regulilor de şedere. În acelaşi timp, la alţi doi sau trei moldoveni nu li se permite intrarea pe teritoriul Rusiei, pentru că au interdicţie”, a precizat viceministrul.
Numărul interdicțiilor
Sergiu Sainciuc a mai remarcat că la un moment dat s-a vehiculat cu cifra de 160 de mii de muncitori moldoveni care ar fi încălcat regimul de şedere şi ar avea interdicţia de a intra în Federaţia Rusă, dar că, în realitate, ar fi vorba de 16,7 mii. Dacă ar fi fost atât de mare numărul moldovenilor cu interdicţie, ar fi trebuit ca, cel puţin, fecare al doilea dintre conaţionalii noştri care munceşte în Rusia să nu mai poată intra pe teritoriul acestei ţări, a remarcat Sergiu Sainciuc.
Serviciului Federal de Migraţie a lansat recent pe pagina sa de internet o nouă funcţie ce le permite străinilor care intenţionează să sosească la lucru în Federaţia Rusă să verifice on-line dacă le mai sunt valabile permisele sau patentele de muncă. Pentru a obţine aceste informaţii, cei interesaţi trebuie să indice într-un chestionar tipul serviciului solicitat, seria şi numărul documentului sau a formularului verificat, precum şi a paşaportului.
Reprezentanţii Serviciului Fe-deral de Migraţie accentuează că răspunsul la această solicitare poartă un caracter de informare. Cei care doresc să obţină date cu putere juridică trebuie să se adreseze birourilor teritoriale ale serviciului respectiv.
Într-o depeşă emisă recent de Biroul pentru relaţii cu diaspora se menţionează că, zilnic, cetăţeni ai Republicii Moldova sunt opriţi la hotarul cu Rusia pe motiv că intrarea lor nu este admisă. Aceasta se întâmplă din cauza neregulilor care au fost înregistrate în sistemul informaţional al Serviciului Federal de Migraţie. În Rusia sunt însă mai mult de zece instituţii care pot institui astfel de restricţii.
Cetăţenilor nu le sunt oferite explicaţii privind cauzele aplicării interdicţiilor de intrare. În aceste condiţii, Guvernul moldovean a dispus ca unităţile de transport terestru care se întorc în ţară să dispună de locuri disponibile pentru a transporta acasă cetăţenii al căror acces nu a fost permis în Rusia, se mai menţionează în textul depeşei.
cum pot afla despre deport
Spuneti va rog da cetateanuL,Moraru Valeriu Pavel anul nasteri 22.06.1973 poate pleca in Federatia Rusa daca nu are interzictie???