Diferența de salarizare între femei și bărbați reprezintă astăzi una dintre cele mai mari nedreptăți sociale. În întreaga lume, diferența salarială în bază de gen este de aproximativ 20%. Femeile câștigă, în medie, doar 80 de cenți la fiecare dolar câștigat de bărbați. În multe țări, diferența de salariu dintre femei și bărbați nu se explică prin factori clari precum vârsta, educația sau domeniul de activitate. Cel mai des, această diferență este legată de practici discriminatorii.
Acestea includ bariere pentru femei în accesarea pozițiilor de top și salarii mai mici în domenii unde lucrează mai multe femei, cum ar fi sănătatea și educația. Eliminarea acesteia a devenit un obiectiv esențial pentru multe țări din întreaga lume, iar Organizația Internațională a Muncii (OIM) acordă suport Guvernului Republicii Moldovei în combaterea discriminării în bază de gen. În acest scop, OIM a elaborat raportul „Disparitatea salarială între femei și bărbați în Moldova: tendințe recente și recomandări de politici”, aplicând metodologia OIM și utilizând datele Anchetei Forței de Muncă din perioada 2010-2023.
Potrivit raportului, diferența de salarizare între femei și bărbați în Republica Moldova este mai scăzută decât în multe alte țări din lume, dar nu este neglijabilă, fiind de până la 15%. Raportul a fost prezentat pe 18 septembrie, de Ziua internațională a salarizării echitabile. Precum relevă documentul în cauză, cele mai mari discrepanțe sunt în domeniul informațiilor, unde femeile ridică lefuri mai mici cu 38% decât colegii lor bărbați. Este din cauza că, atunci când devin mame, sunt implicate mult mai mult în creșterea copiilor. Această discrepanță se simte cel mai mult la categoria de vârstă de 25-34 de ani, când femeile sunt nevoite să accepte joburi mai flexibile, dar mai puțin plătite, pentru a se implica mai mult în îngrijirea copiilor. Inechitățile salariale le nemulțumesc și ele se simt discriminate.
Studiul arată că, cel mai des, diferența este legată de practicile discriminatorii. Acestea includ bariere pentru femei în accesarea pozițiilor de top și salarii mai mici în domeniile unde, de fapt, lucrează preponderent femei.
„Concluziile acestui raport denotă că disparitatea salarială este o inegalitate socială care trebuie eliminată. Este important să promovăm politici de implicare a taților în creșterea și îngrijirea copiilor, de extindere a acestor servicii și instrumente care ar ajuta întreprinderile să-și evalueze locurile de muncă din perspectiva neutră de gen”, a menționat Nelea Rusu, coordonatoare națională de proiect la OIM.
În Republica Moldova, diferența salarială între femei și bărbați este de până la 15%
Pentru a reduce această discrepanță, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a luat mai multe măsuri de susținere și încurajare a femeilor, inclusiv pentru a-și echilibra sarcinile din viața personală cu cea profesională.
„Concediile de îngrijire a copiilor sunt mai flexibile, încurajăm tații să participe în acest frumos efort de a avea grijă de propriii copii. De exemplu, am mărit concediul paternal până la 15 zile. Am redus acele restricții în perioada concediului maternal, atunci când mamele fie beneficiau de îndemnizația de maternitate, fie că munceau și beneficiau de salariu. Acum, ele pot să facă ambele lucruri”, a spus ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.
Din partea sindicatelor, la eveniment au participat Sergiu Sainciuc și Lilia Franț, vicepreședinți ai CNSM. În cadrul discuțiilor, Sergiu Sainciuc a comunicat despre poziția CNSM cu privire la măsurile necesare în vederea accelerării progresului pentru reducerea diferenței de salarizare între femei și bărbați în Republica Moldova. Vice-președintele CNSM a menționat că subiectul abordat este unul foarte important, promovat de sindicate la toate nivelurile, și și-a exprimat speranța că problema respectivă va fi abordată și în viitorul Program de Țară pentru Muncă Decentă.
„Pentru noi, cred că ar fi o prioritate ca în viitorul program de țară să se regăsească prioritatea ce ține de salarizare în genere, de salariul minim și de asigurarea egalității de salarizare între bărbați și femei, și asta ar fi un lucru foarte bun. Pentru că dacă ne-am uita la nivelul de salarizare, chiar dacă s-au adoptat mai multe măsuri și acțiuni pentru a spori motivarea muncii, totuși, considerăm că este puțin și trebuie în continuare să majorăm și salariul minim, și salariul pe țară, pentru că de asta va depinde dacă vor rămâne tinerii în țară sau nu”, a menționat Sergiu Sainciuc.
În ultimul an, Biroul Național de Statistică a constatat o diferență de două mii de lei între salariul mediu al bărbaților și cel al femeilor. Datele prezentate de BNS arată că bărbații câștigă mai bine decât femeile în majoritatea sferelor de activitate. Domeniile unde sunt raportate cele mai mari diferențe sunt în informații și comunicații, unde salariul unui bărbat este cu 38% mai mare decât cel al colegelor lui; în finanțe și asigurări, discrepanța este de peste 34%, iar în sănătate și asistența socială – cu peste 25 la sută.