25 aprilie 2024
Chisinau
Без рубрики

Indezirabili în Rusia, muncitorii moldoveni sunt aşteptaţi în alte ţări

Loading
Без рубрики Indezirabili în Rusia, muncitorii moldoveni sunt aşteptaţi în alte ţări
revin-acasa

Foto: picstopin.com

Reprezentanţii Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei susţin că valul de revenire la baştină a moldovenilor care muncesc în Rusia nu constituie o problemă pentru autorităţile statului. Viceministrul aceleiaşi instituţii Sergiu Sainciuc a menţionat, în cadrul unei recente mese rotunde, organizată de Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova, că în prezent este elaborat un plan de stimulare a reîntoarcerii lucrătorilor moldoveni din străinătate. Mai mult, Republica Moldova a semnat cu autorităţile din Israel un acord privind angajarea moldovenilor la construcţii în această ţară, dar nu dispune de muncitori.

 

„Noi avem nevoie de forţă de muncă şi în Moldova atât în construcţii, cât şi în alte domenii, cu atât mai mult că dispunem şi de acordul cu partea israeliană, care oferă posibilitatea de angajare prin contract de muncă şi cu toate asigurările necesare. Cu părere de rău, nu avem muncitori ca să-i trimitem încolo şi, dacă s-ar întoarce constructorii noştri din Federaţia Rusă, le-am oferi posibilitatea să plece în Israel, unde, cel puţin, ar avea un viitor asigurat”, a specificat Sergiu Sainciuc.

Viceministrul a precizat că, potrivit datelor oferite de Poliţia de Frontieră, numărul moldovenilor care se reîntorc din Federaţia Rusă nu este unul semnificativ. „Am solicitat aceste informaţii şi am constatat că este vorba despre şapte-nouă persoane săptămânal, la care le este indicat în paşaport că au fost deportate pentru încălcarea regulilor de şedere. În acelaşi timp, la alţi doi sau trei moldoveni nu li se permite intrarea pe teritoriul Rusiei, pentru că au interdicţie.

 

g_social

Numărul moldovenilor care se reîntorc din Federaţia Rusă nu este unul semnificativ

 

Sergiu Sainciuc a remarcat că anterior s-a vehiculat cu cifra de 160 de mii de muncitori moldoveni care ar fi încălcat regimul de şedere şi ar avea interdicţia de a intra în Federaţia Rusă, în realitate, însă, ar fi vorba de 16,7 mii. „Probabil că şi acum e aceeaşi situaţie, pentru că, să fi fost 160 de mii cu interdicţie, ar însemna că, cel puţin, fecare al doilea moldovean care munceşte în Rusia nu are dreptul să intre pe teritoriul acesteia.”

Pentru noi este important ca cetăţenii moldoveni să respecte legislaţia ţărilor în care se află, a accentuat Sergiu Sainciuc. El a adăugat că în Federaţia Rusă este un regim de muncă flexibil, sezonier şi moldovenii pot lucra timp de trei luni, iar apoi trebuie să se întoarcă. Ulterior, se pot duce să muncească mai departe. Atunci când cineva decide să rămână acolo pe propria răspundere pentru încă trei luni, acesta încalcă regimul de şedere. Dacă lucrătorul moldovean are un contract de muncă pe un termen mai mare de trei luni, el trebuie să se înregistreze la autoritatea corespunzătoare şi atunci nu va avea probleme, a concretizat vorbitorul.

Cu referire la protecţia socială a conaţionalilor noştri care muncesc în străinătate, Sergiu Sainciuc a menţionat că, Republica Moldova a încheiat acorduri privind securitatea socială a migranţilor moldoveni care lucrează legal cu nouă ţări din Uniunea Europeană. Cât priveşte Federaţia Rusă, unde munceşte un număr foarte mare de moldoveni, conducerea Serviciului Federal de Migraţie abia nu demult a pus problema achitării de către migranţii străini a contribuţiilor de asigurare socială de stat şi a acordării dreptului la asigurare a bătrâneţii.

 

Posibilitatea de reîntoarcere

 

Viceministrul Muncii Protecţiei Sociale şi Familiei a adăugat că, deja şi autorităţile italiene, care foarte mult timp nu doreau acest lucru, sunt gata să negocieze şi să semneze un acord de asigurare socială. În acest fel, le vom asigura protecţie cetăţenilor moldoveni, ca ulterior să dispună de posibilitatea de a se întoarce în patrie, a concluzionat Sergiu Sainciuc.

Totodată, el a specificat că pe parcursul acestui an au fost efectuate un şir de studii privind aşteptările migranţilor moldoveni şi ale reprezentanţilor acestora şi deja a fost elaborată prima versiune a planului de stimulare a reîntoarcerii lucrătorilor moldoveni din străinătate. Concomitent, în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă a fost creat un compartiment pentru evidenţa persoanelor care se reîntorc din străinătate şi se pun la evidenţă.

Potrivit şefei Direcţiei planificare, evaluare şi sinteză a ANOFM, Ludmila Dumbravă, în primele opt luni ale acestui an, 223 de muncitori moldoveni s-au reîntors din străinătate, în special, din Rusia, Italia şi Turcia şi au fost ajutaţi să-şi găsească un loc de muncă în Moldova.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand