Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în ajutorul cititorului nostru care caută răspunsuri la întrebări de ordin juridic. Continuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprinderi, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 22 23 76 39 (luni şi joi de la 14.00-16.00).
Ion PREGUZA
expert
în Departamentul juridic al CNSM
Indemnizaţiile pentru creşterea gemenilor
Cum se stabilește indemnizația lunară pentru creșterea copiilor gemeni, dacă sunt angajată la două întreprinderi?
Elena Rotaru, Chișinău
Persoana asigurată care se află în concediul pentru îngrijirea copilului, potrivit art. 18 din Legea privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale nr. 289-XV din 22.07.2004, la toate unităţile în care desfăşoară activităţi, are dreptul la indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului de la data acordării concediului şi până la vârsta de trei ani a copilului. În cazul în care data acordării concediului pentru îngrijirea copilului diferă de la o unitate la alta, indemnizaţia se stabileşte începând de la data ultimei acordări a concediului.
În cazul copiilor gemeni sau în al mai multor copii în vârstă de până la trei ani, de dreptul la indemnizaţie pentru creşterea copilului beneficiază, la cerere, opţional: concomitent ambii părinţi sau concomitent două persoane asigurate care îngrijesc nemijlocit de copii. În asemenea caz, fiecare asigurat beneficiază de dreptul la indemnizaţie/ indemnizaţii pentru copilul/copiii de care îngrijeşte nemijlocit. Pentru unul şi acelaşi copil se stabileşte o singură indemnizaţie.
Servicii de intermediere pentru găsirea unui loc de muncă
Doresc să aflu în ce constă serviciile de intermediere pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă și dacă acestea trebuie plătite sau nu?
Vladimir Codreanu, Bălți
Serviciile de intermediere pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă nu sunt cu plată. Ele sunt acordate gratuit de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi constau în:
a) informaţii privind locurile de muncă vacante şi condiţiile de ocupare a lor prin publicare sau afişare, prin organizare de târguri ale locurilor de muncă;
b) intermediere electronică având ca scop punerea automată în corespondenţă a cererilor şi ofertelor de locuri de muncă prin intermediul tehnicii de calcul;
c) preselecţie a candidaţilor corespunzător cerinţelor locurilor de muncă oferite şi în concordanţă cu pregătirea, aptitudinile şi interesele acestora.
Potrivit art. 17 alin. (5) din Legea privind ocuparea forţei de muncă şi protecţia socială a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă nr. 102-XV din 13.03.2003, de servicii de intermediere gratuite beneficiază, la cerere, şi persoanele încadrate care doresc să-şi schimbe locul de muncă.