3 iulie 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Indemnizații pentru creșterea copilului: tipurile și cuantumul acestora

Loading
Cetăţeanul şi legea Indemnizații pentru creșterea copilului: tipurile și cuantumul acestora
Indemnizații pentru creșterea copilului: tipurile și cuantumul acestora
freepik.com

Ce tipuri de indemnizații primesc familiile cu copii? Cine are dreptul, care sunt modalitățile de acordare și cuantumul indemnizațiilor? Prin care acte legislative sunt stabilite?

Maria Cîrnaț, Călărași

 

Ana MOLDOVANU

consilier superior

în Departamentul protecție social-economică al CNSM

 

Familiile cu copii beneficiază de următoarele tipuri de indem-nizații:

  1. indemnizația unică la nașterea copilului;
  2. indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului până la vârsta de doi ani;
  3. indemnizația lunară pentru creșterea copilului până la trei ani, conform opțiunilor – în cazul persoanelor asigurate;
  4. indemnizația lunară de su-port pentru creșterea până la vâr­sta de trei ani a copiilor gemeni sau a mai multor copii născuți dintr-o singură sarcină.

Cuantumul indemnizațiilor adresate familiilor cu copii se stabilește în mărimea în vigoare la data nașterii copilului.

  1. Conform Legii nr. 315/2006 privind prestațiile sociale pen­tru copii, la naștere, se acordă o indemnizație unică. Indemnizația unică la nașterea copilului se stabilește în cuantum egal cu va­loarea monetară a coșului minim de bunuri necesare la nașterea copilului, calculată pentru anul precedent nașterii copilului. Cuantumul indemnizației unice la naș-terea copilului, începând cu 1 ia­nuarie 2024, este stabilită în mări-me de 20000 de lei (Hotărârea Guvernului nr. 1478/2002). Indemnizația se acordă mamei, iar în ca­zul decesului ei – reprezentantului legal al copilului.
  2. Indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului până la vârsta de doi ani se acordă atât persoa­nelor asigurate, cât și persoane­lor neasigurate, care au dreptul la indemnizație lunară pentru creșterea copilului. Începând cu 1 octombrie 2022, indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului până la vârsta de doi ani constituie 1000 de lei (HG 1478/2002).
  3. Conform Legii nr. 289/2004 privind indemnizațiile pentru in­capacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări soci­ale, are dreptul la indemnizație lunară pentru creșterea copilului una dintre următoarele persoane asigurate: unul dintre părinți, bu­nicul, bunica sau o altă rudă care se ocupă nemijlocit de îngrijirea copilului, sau tutorele, dacă aceștia îndeplinesc condițiile de realizare a stagiului de cotizare (cel puțin trei ani sau de cel puțin nouă luni în ultimele 24 de luni).

Unul dintre părinții asigurați are dreptul la indemnizație luna­ră pentru creșterea copilului pânăla împlinirea vârstei de trei ani conform următoarelor opțiuni:

1) din ziua următoare datei ex­pirării concediului de maternitate și până la data împlinirii vârstei de trei ani a copilului. Cuantumul lunar al indemnizației constituie 30% din baza de calcul pentru fie­care copil, dar nu mai puțin decât cuantumul indemnizației minime lunare pentru creșterea copilu­lui a persoanei asigurate (740 lei, HG 1478/2002).

2) din ziua următoare datei ex­pirării concediului de maternitate pentru о perioadă de 24 de luni. Pentru primele 12 luni indemnizația constituie 60% din baza de calcul pentru fiecare copil, dar nu mai puțin decât cuantumul dublu al indemnizației minime lunare pen­tru creșterea copilului a persoanei asigurate (1480 de lei); pentru ur­mătoarele 12 luni – 30% din baza de calcul, dar nu mai puțin decât 740 de lei.

Pentru perioada după expi­rarea celor 24 de luni și până la împlinirea vârstei de trei ani a copilului, indemnizația lunară pen­tru creșterea copilului nu se acor­dă.

3) din ziua următoare datei ex­pirării concediului de maternita­te pentru о perioadă de 12 luni. Cuantumul indemnizației consti­tuie 90% din baza de calcul pen­tru fiecare copil, dar nu mai puțin decât 2220 de lei (740 x 3). Pen­tru perioada după expirarea celor 12 luni și până la împlinirea vârstei de trei ani a copilului, indemni-zația lunară pentru creșterea copi­lului nu se acordă.

În cazul în care beneficiarul de indemnizație lunară pentru creșterea copilului se angajează, își reia activitatea de muncă, se eliberează înainte de expirarea concediului pentru îngrijirea co­pilului până la împlinirea vârstei de trei ani ori desfășoară activități în scopul obținerii de venit, in-demnizația stabilită se suspendă și se stabilește, la cerere, uneia dintre persoane asigurate (bunica, bunelul sau o altă rudă).

Indemnizația lunară pentru creșterea copilului se calculează din venitul asigurat al unuia dintre soți, care va determina un cuan­tum mai mare al indemnizației lunare pentru creșterea copilului.

Începând cu 1.01.2024, indem-nizația lunară pentru îngrijirea copilului până la vârsta de doi ani, indemnizația lunară pentru creșterea copilului până la vârsta de trei ani se stabilesc de către Casa Națională de Asigurări Soci­ale, din oficiu, mamei, iar în cazul în care mama nu întrunește con-dițiile de stabilire a indemnizației – tatălui, în baza datelor privind nașterea copilului disponibile în Registrul de Stat al Populației, fără necesitatea depunerii cererii la casa teritorială de asigurări sociale sau în mod electronic.

Opțiunea de creștere a copilu-lui până la vârsta de trei ani stabi­lită din oficiu poate fi modificată o singură dată, la cererea beneficia­rului, depusă până la data la care copilul împlinește vârsta de un an.

Bunicul, bunica sau o altă rudă care se ocupă nemijlocit de îngri­jirea copilului, care îndeplinește condițiile de realizare a stagiului de cotizare și se află în concediu pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de trei ani, la toate unitățile în care desfășoară activități, are dreptul, la cerere, la o indemnizație lunară pentru creșterea copilului până la împli­nirea vârstei de trei ani conform opțiunilor enumerate.

Opțiunea solicitată inițial prin cererea de stabilire a indemnizației lunare pentru creșterea copilului, depusă la organul de asigurări so­ciale, nu poate fi modificată ulte­rior.

În cazul copiilor gemeni, tri-pleți sau multipleți, de dreptul la indemnizație pentru creșterea copilului beneficiază, la cerere, opțional: concomitent ambii părinți sau concomitent două persoane asigurate. Fiecare asigurat bene­ficiază de dreptul la indemnizație/indemnizații pentru copilul/copiii de care îngrijește nemijlocit. Pentru unul şi același copil se stabilește o singură indemnizație.

  1. Pentru copiii gemeni sau pentru mai mulți copii născuți dintr-o singură sarcină se acordă, pentru fiecare copil, indemnizație lunară de suport pentru creșterea lor până la vârsta de trei ani. Cuan­tumul indemnizației constituie 50% din mărimea indemnizației lunare pentru îngrijirea copilului până la vârsta de doi ani, la data nașterii copilului (500 de lei, HG 1278/2002).

Plata indemnizației lunare pen-tru îngrijirea copilului până laîmplinirea vârstei de doi ani și a indemnizației lunare de suport pentru creșterea până la vârsta de trei ani a copiilor gemeni sau a mai multor copii născuți dintr-o singură sarcină se păstrează chiar dacă beneficiarul desfășoară acti­vitate de muncă.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand