3 iulie 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Indemnizații pentru copiii adoptivi: condițiile în care se acordă

Loading
Cetăţeanul şi legea Indemnizații pentru copiii adoptivi: condițiile în care se acordă
Indemnizații pentru copiii adoptivi: condițiile în care se acordă
diez.md

Am auzit că, începând cu anul 2024, pentru co-piii adoptați se acordă unele indemnizații. De ce fel de indemnizații este vorba și în care act normativ este stipulat acest lucru?

Tatiana Grigoraș, Florești

 

Ana MOLDOVANU

consilier superior

în Departamentul protecție social-economică al CNSM

 

Începând cu 1 ianuarie 2024, art. 5 al Legii nr. 289/2002 privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte presta-ții de asigurări sociale, a fost supli­nit cu următoarele indemnizații:

  • indemnizație unică pentru pe­rioada de încredințare a copilului adoptabil;
  • indemnizația unică pentru co­pilul adoptat sau luat în plasament în serviciul de tutelă/curatelă;
  • indemnizația pentru creșterea copilului cu vârsta mai mare de trei ani adoptat sau luat în plasament în serviciul de tutelă/curatelă.

Cu referire la indemnizația unică pentru perioada de încre-dințare a copilului adoptabil și indemnizația unică pentru co­pilul adoptat sau luat în plasa-ment în serviciul de tutelă/cura­telă.

Asiguratul care îndeplinește condițiile de realizare a stagiu­lui de cotizare are dreptul la o indemnizație unică pentru perioa-da de încredințare a copilului adop­tabil, indicată în dispoziția autorită-ții tutelare teritoriale de încredin-țare, dar nu mai puțin de 60 de zile și nu mai mult de 90 de zile.

Asiguratul care a adoptat un co­pil sau l-a luat în plasament în ser­viciul de tutelă/curatelă și se află în concediu plătit cu durata de până la 90 de zile la toate unitățile în care desfășoară activități are drep­tul la indemnizație unică pentru copilul adoptat sau luat în plasa­ment în serviciul de tutelă/curatelă pe perioada acordării concediului dacă îndeplinește condițiile de re­alizare a stagiului de cotizare. În cazul în care data acordării conce­diului diferă de la о unitate la alta, indemnizația se stabilește din data ultimei acordări a acestuia.

Cuantumul indemnizației unice pentru perioada de încredințare a copilului adoptabil constituie 60% din baza de calcul.

Indemnizația unică pentru pe­rioada de încredințare a copilului adoptabil în vederea adaptării co­pilului cu adoptatorul și a consta­tării compatibilității acestora se achită pentru perioada indicată în dispoziția autorității tutelare teri­toriale de încredințare, indiferent de perioada efectivă în care asigu­ratul s-a aflat în concediu, dar nu mai puțin de 60 de zile și nu mai mult de 90 de zile.

Cuantumul indemnizației unice pentru copilul adoptat sau luat în plasament în serviciul de tutelă/curatelă constituie 100% din baza de calcul.

Indemnizația unică pentru pe­rioadă de încredințare a copilului adoptabil și indemnizația unică pentru copilul adoptat sau luat în plasament în serviciul de tutelă/cu­ratelă se calculează din venitul asi­gurat al unuia dintre soți, care va determina un cuantum mai mare al indemnizației.

În cazul liber-profesioniștilor cepractică activitate in sectorul jus-tiției și care îndeplinesc condițiile de realizare a stagiului de cotizare, indemnizația unică pentru copi­lul adoptat sau luat în plasament în serviciul de tutelă/curatelă se stabilește pentru 90 de zile calen­daristice de la data încuviințării adopției sau emiterii dispoziției de plasament al copilului în serviciul de tutelă/curatelă.

Cu referire la indemnizația lu­nară pentru creșterea copilului cu vârsta mai mare de trei ani adoptat sau luat în plasament în serviciul de tutelă/curatelă.

Asiguratul care a adoptat un co­pil cu vârsta mai mare de trei ani sau l-a luat în plasament în servi­ciul de tutelă/curatelă și se află în concediu de îngrijire a copilului de până la șase luni la toate unitățile în care desfășoară activități are dreptul la indemnizație lunară pentru creșterea copilului cu vârsta mai mare de trei ani pe perioada acordării concediului.

În cazul în care data acordării concediului pentru îngrijirea copi­lului adoptat sau luat în plasament în serviciul de tutelă/curatelă diferă de la o unitate la alta, indemnizația se stabilește din data ultimei acor­dări a acestuia.

Pentru unul și același copil se stabilește o singură indemnizație.

În cazul în care beneficiarul de indemnizație lunară pentru creșterea copilului cu vârsta mai mare de trei ani adoptat sau luat în plasament în serviciul de tutelă/cu­ratelă se angajează, își reia activita­tea de muncă, se eliberează înainte de expirarea concediului pentru îngrijirea copilului adoptat sau pla­sat în serviciul de tutelă/curatelă ori desfășoară activități în scopul obținerii de venit, indemnizația stabilită nu se suspendă.

În cazul în care asiguratul adoptă doi sau mai mulți copii frați sau îi ia în plasament în serviciul de tutelă/curatelă, de dreptul la indemnizație lunară beneficiază, la cerere, concomitent ambii părinți asigurați. Fiecare asigurat benefici­ază de dreptul la indemnizație pen­tru copilul de care îngrijește nemij­locit. Pentru unul și același copil se stabilește o singură indemnizație.

Cuantumul indemnizației lunare pentru creșterea copilului cu vârsta mai mare de trei ani adoptat sau luat în plasament în serviciul de tutelă/curatelă constituie 60% din baza de calcul.

Indemnizația lunară pentru creșterea copilului cu vârsta mai mare de trei ani adoptat sau luat în plasament în serviciul de tutelă/curatelă se calculează din venitul asigurat al unuia dintre soți, care va determina un cuantum mai mare al indemnizației.

În cazul liber-profesioniștilor ce practică activitate în sectorul justiției care îndeplinesc condițiile de realizare a stagiului de cotizare, indemnizația lunară se stabilește pentru șase luni de la data în-cuviințării adopției sau emiterii dispoziției de plasament al copi­lului în serviciul de tutelă/cura­telă. În cazul în care liber-profe­sionistul ce practica activitate în sectorul justiției a beneficiat de indemnizația unică pentru copi­lul adoptat, indemnizația pentru creșterea copilului cu vârsta mai mare de trei ani sau luat în plasa­ment în serviciul de tutelă/curatelă se stabilește începând cu ziua ur­mătoare datei încheierii perioadei de beneficiere de indemnizația re­spectivă.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand