27 September 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Indemnizația de dizabilitate: cui și în ce condiții se acordă

Loading
Cetăţeanul şi legea Indemnizația de dizabilitate: cui și în ce condiții se acordă
Indemnizația de dizabilitate: cui și în ce condiții se acordă
europafm.ro

Cum se calculează indemnizația de dizabilitate pentru o persoană care a fost accidentată recent la lo­cul de muncă? Cum se calculează pensia de dizabilitate? În baza căror acte legislative?

Tudor Gheorghiță, Rezina

 

Ana MOLDOVANU

consilier superior

în Departamentul protecție social-economică al CNSM

 

Conform Legii asigurării pentru accidente de muncă şi boli pro­fesionale nr. 756/1999, asigurații care, ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profe-sionale, şi-au pierdut, total sau cu cel puţin 35% capacitatea de mun­că, au dreptul la o îndemnizație de dizabilitate.

Prin Hotărârea Guvernului nr. 1101/2001, este aprobat Re­gulamentul cu privire la stabilirea indemnizației de dizabilitate pen­tru accidente de muncă sau boli profesionale.

Cuantumul indemnizației de dizabilitate diferă în funcție de gradul de dizabilitate al asiguratului, stabilit în baza legislației.

Cuantumul indemnizației de dizabilitate pentru asiguratul în-cadrat în gradele sever sau accen­tuat de dizabilitate se determină prin diferența dintre 2/3 din ve­nitul mediu lunar al asiguratului pentru ultimele șase luni premer­gătoare lunii în care s-a produs accidentul de muncă sau a fost constatată boala profesională şi cuantumul pensiei de dizabilitate al acestuia, stabilit prin sistemul public de asigurări sociale.

La încadrarea în alt grad de diza­bilitate, cuantumul indemnizației de dizabilitate se reexaminează în conformitate cu noua grupă de dizabilitate, iar în cazul reînca­drării în gradul de dizabilitate an­terior, şi cuantumul indemnizației de dizabilitate se stabilește cel an­terior, conform gradului de diza­bilitate.

În cazul în care asiguratul a lu­crat mai puţin de șase luni, salariul mediu lunar se va calcula pentru lunile calendaristice complet lu­crate.

Dacă asiguratul a realizat un stagiu de cotizare mai mic de o lună calendaristică, venitul asigu­rat se va împărți la numărul zilelor lucrate, iar suma obținută se va înmulți cu numărul zilelor de lucru (25,4 în cazul săptămânii de lucru de șase zile şi 21,2 în cazul săptă­mânii de lucru de cinci zile).

Salariul mediu lunar se calcu­lează din plățile pentru care au fost achitate, conform legislaţiei în vigoare, primele de asigurare. Premiile şi alte plăţi se includ în salariu pentru luna în care au fost primite.

Cuantumul indemnizației de dizabilitate pentru asiguratul încadrat în gradele sever şi ac­centuat de dizabilitate, după formula:

Mi = 2/3 Sm-P,

unde:

Mi reprezintă mărimea indem-nizației de dizabilitate;

Sm – salariul mediu asigurat pe ultimele șase luni, premergătoare lunii în care s-a produs accidentul de muncă sau a fost constatată îmbolnăvirea profesională;

P – mărimea pensiei de dizabi­litate stabilită de organele de asi­gurări sociale de stat.

Cuantumul indemnizației de dizabilitate medie se determi­nă procentual, din indemnizația stabilită pentru gradele sever şi accentuat de dizabilitate, cores­punzător gradului de reducere a capacității de muncă.

Mărimea indemnizației pen­tru gradul mediu de dizabilitate:

Mi = (2/3 Sm-P)*R%,

unde:

R% este procentul pierderii capacității de muncă;

Mi reprezintă mărimea indem-nizației de dizabilitate;

Sm – salariul mediu asigurat pe ultimele șase luni premergătoare lunii în care s-a produs accidentul de muncă sau a fost constatată îmbolnăvirea profesională;

P – mărimea pensiei de dizabi­litate stabilită de organele de asi­gurări sociale de stat.

Procentul pierderii capacității de muncă a accidentatului se stabilește de către Consiliul de ex­pertiză medicală a vitalităţii.

Indemnizația se stabilește la cererea solicitantului, în baza documentelor din dosarul lui de pensionare, prin decizia con­ducerii organelor teritoriale ale Casei Naționale de Asigurări Sociale.

Acordarea indemnizației de dizabilitate sau respingerea cere­rii de acordare a acesteia se face prin decizia conducerii organului teritorial de asigurări sociale în termen de până la 45 de zile din data depunerii cererii.

Indemnizația de dizabilitate se stabilește pe toată perioada în care asiguratul beneficiază de pensie de dizabilitate, indiferent de data depunerii cererii, şi se plătește cumulativ cu pensia.

Indemnizația de dizabilitate se indexează anual la 1 aprilie, în conformitate cu prevederile art. 13 din Legea nr. 156/1998. Coeficientul de indexare se stabi-lește de către Guvern. La 1 aprilie anul curent coeficientul de inde­xare a constituit 6%.

Pensia de dizabilitate se sta-bilește în baza Legii nr. 156/1998 privind sistemul public de pensii. Pensia de dizabilitate cauzată de un accident de muncă sau boală profesională se stabilește indife­rent de durata stagiului de coti­zare.

Pensia de dizabilitate, în ra­port cu gradul de dizabilitate, se calculează după formulele:

pentru dizabilitate severă:

                                       Tt

P = 0,42 x Vav + ______ x Vav  x 0,1;

                                   Tmax

accentuată:

                                     Tt

P = 0,35 x Vav + ______ x Vav  x 0,1;

                                  Tmax

medie:

                                      Tt

P = 0,20 x Vav + ______ x Vav  x 0,1,

                                    Tmax

unde:

P este cuantumul pensiei cal­culate;

Vav – venitul mediu lunar asi­gurat valorizat, dar care nu poate fi mai mare decât mărimea dublă a salariului mediu pe ţară pe anul precedent anului stabilirii pensiei;

Tt – stagiul total de cotizare re­alizat;

Tmax – stagiul de cotizare maxim potențial de la vârsta de 18 ani până la 63 de ani, dar nu mai mare de 40 de ani.

Totodată, e de menționat că cuantumul pensiei minime de dizabilitate reprezintă:

  1. în cazul unei dizabilități se­vere – 75% din cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă;
  2. în cazul unei dizabilități ac­centuate – 70% din cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă;
  3. în cazul unei dizabilități me­dii – 50% din cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă.

În cazul în care cuantumul pensiei de dizabilitate, calculat conform legii, este mai mic decât cuantumul pensiei minime de diza­bilitate pentru categoria respec­tivă, se acordă cuantumul pen-siei minime de dizabilitate respec­tivă.

De la 1 aprilie 2024, cuantu­mul pensiei minime de dizabilitate constituie:

  1. în cazul unei dizabilități se­vere – 2083,40 lei;
  2. în cazul unei dizabilități ac­centuate -1944,50 lei;
  3. în cazul unei dizabilități me­dii – 1388,93 lei.
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand