Pentru PLDM,reforma în educaţie nu este doar un angajament electoral, ci o prioritate de bază
Un viitor european începe cu o educaţie de calitate. Partidul Liberal Democrat din Moldova şi-a asumat cea mai curajoasă reformă – cea a învăţământului, pentru ca Moldova să crească o generaţie de oameni deştepţi, instruiţi, respectaţi în toată lumea.
Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, şi ministrul Educaţiei, Maia Sandu, au prezentat, în cadrul unui briefing comun de presă, pilonii pentru o educaţie de calitate ce se conţin în platforma electorală a partidului – Planul 2020.
Liderul PLDM a amintit paşii întreprinşi deja, care au pus începutul reformei în educaţie, şi a subliniat că procesul va continua, iar Planul 2020 prevede măsurile concrete ce vor permite asigurarea unui sistem educaţional modern şi de calitate.
„În fiecare an, salariile profesorilor vor fi majorate, astfel încât să ne apropiem gradual de standardele europene de salarizare în sistemul de educaţie; vom acorda o atenţie deosebită învăţământului profesional–tehnic, astfel încât să ofere tinerilor abilităţi şi meserii moderne şi o angajare garantată şi bine plătită în câmpul muncii; vom crea condiţii mai bune şi oportunităţi mai mari pentru elevi şi studenţi: săli de curs amenajate şi dotate cu mijloace interactive şi calculatoare, campusuri şi cămine conectate permanent la Internet, programe de mobilitate pentru studenţi şi profesori, la toate treptele de educaţie. Acestea sunt doar câteva obiective pe care ni le propunem”, a precizat Vlad Filat.
Ministrul Educaţiei, Maia Sandu, a menţionat că Planul 2020 al PLDM presupune o transformare din temelie a sistemului educaţional.
„Am demonstrat că acest lucru poate fi făcut. Am reuşit să aducem educaţia pe agenda societăţii. Am realizat mai multe proiecte de restaurare a infrastructurii. În vară, am reuşit să aprobăm noul Cod al Educaţiei. Mai mult, am iniţiat procesul de revizuire a curriculumului şi am început crearea unui sistem de evaluare a calităţii. Vom continua să asigurăm o evaluare corectă a examenelor, fără fraude şi trişări, vom dezvolta un sistem de motivare a cadrelor didactice care să ne permită să atragem şi să reţinem în sistem cei mai buni profesionişti, vom schimba modelul de guvernare a universităţilor şi vom crea acces pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale. Vom continua reformele pentru a construi un sistem educaţional european”, a declarat Maia Sandu, candidat PLDM la funcţia de deputat. Maia Sandu a mai anunţat că din 2015 va începe un proiect, în valoare de 25 de milioane de euro, pentru a îmbunătăţi infrastructura instituţiilor de învăţământ.
În acest context, liderul PLDM a subliniat că pentru a realiza schimbările majore de care are nevoie ţara noastră urmează să facem alegerea corectă.
„Moldova se află din nou la răscruce. La 30 noiembrie, vom decide dacă mergem înainte ca o ţară unită, cu sate şi oraşe care cooperează şi se dezvoltă împreună, sau vom permite unor forţe distructive să ne dezbine şi să ne ducă înapoi în trecut. Vă chem pe toţi să mergem înainte spre Uniunea Europeană, împreună cu PLDM, înainte spre locuri de muncă bine plătite, spre un stat de drept şi dezvoltat, fără corupţie, spre o educaţie de calitate!”.
Angajamentul PLDM pentru o educaţie de calitate:
Creşterea graduală a nivelului de remunerare a învăţătorilor şi profesorilor şi orientarea în permanenţă spre standarde de salarizare europene;
Programe de studiu cu accent pe abilităţile practice, necesare tinerilor pentru a avea un loc de muncă bine plătit;
Examene şi evaluări obiective, fără copiat, pentru ca cei care învaţă să fie apreciaţi la justa valoare;
Ridicarea pragului învăţământului obligatoriu de la 16 la 18 ani, pentru a asigura nivelul european complet de studii şi competitivitatea pregătirii tinerilor noştri;
Crearea mai multor oportunităţi de mobilitate pentru studenţi şi asigurarea accesului lor în centrele universitare europene.
ÎNAINTE, pentru o educaţie de calitate!
Publicitate politică
(aсhitat din fondul electoral)