21 mai 2024
Chisinau
Social

În zeci de licee ar putea să nu se formeze clasa a X-a

Loading
Social În zeci de licee ar putea să nu se formeze clasa a X-a
În zeci de licee ar putea să nu se formeze clasa a X-a

scoli-profesionale

 

Pe parcursul primei etape de admitere a elevilor în licee, doar în 10 dintre instituțiile de învățământ liceal din municipiul Chișinău a fost admis un număr suficient de elevi pentru a fi forma-tă cel puțin o clasă de a X-a, menționează Ministerul Educației.

 

În alte 18 dintre licee, numărul celor înscriși este încă insuficient, potrivit datelor prezentate de către Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, șefa Direcției educație de la primă­ria municipiului Chișinău. În peri­oada 16-25 august, se desfășoară cea de-a doua etapă a admiterii în școlile profesionale. În urma pri­mei etape a admiterii, care a durat între 18 iulie și 12 august, școlile profesionale au realizat planul de înmatriculare în proporție de 81%.

Din totalul de 9600 locuri re­partizate la nivelul școlilor profe­sionale, au fost depuse peste 7764 de dosare sau 81% din total și au rămas neacoperite 2562 de locuri. Printre cele mai solicitate instituții de învățământ profesional se nu­mără școlile profesionale nr. 2, nr. 6 și nr. 5 din mun. Chișinău, Școala profesională nr. 4 din Bălți și Școala profesională din  Cupcini, raionul Edineț.

Totodată, în topul celor mai solicitate meserii sunt cele de bu­cătar, mecanic auto, montor elec­tric, specialist pentru întreținerea utilajului electric, operator pentru suportul tehnic al calculatoarelor, brutar-cofetar.

De cealaltă parte, cele mai puțin solicitate meserii sunt: învelitor cu materiale în rulou sau în foi, pie­trar, zidar, cusătoreasă, dulgher, finisor articole din lemn și viticul­tor-vinificator.

Ministerulamintește că admi­terea în învățământul profesional tehnic se desfășoară la nivel de centre de excelență, colegii și școli profesionale. Colegiile au încheiat admiterea pe 12 august, iar planul de înmatriculare în cazul acestora a fost realizat în proporție de 90%.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand