25 iunie 2024
Chisinau
Economie

În ultima vreme, prețul la carburanți a crescut cu aproape un leu

Loading
Economie În ultima vreme, prețul la carburanți a crescut cu aproape un leu
În ultima vreme, prețul la carburanți a crescut cu aproape un leu
Vocea poporului

Prețurile la carburanți sunt în continuă creștere. Pentru a doua săptămână consecu­tiv, stațiile PECO afișează cifre mai mari la panou. Vestea rea este că scumpirile ar putea continua și în următoarea pe­rioadă.

Într-un comunicat de presă, ANRE precizează că acestea ar fi influențate de cotațiile la bursele internaționale de petrol. Astfel, cel mai popular tip de benzină costă aproape 21 de lei litrul, iar motorina se vinde cu circa 17 lei litrul. Noile prețuri i-au revoltat pe unii șoferi.

Expertul economic Veaceslav Ioniță afirmă că legea care privește produsele petroliere nu funcționează așa cum ar trebui, dar și că ANRE gestionează prost piața petrolieră.

„Cumva au reușit să prindă în capcană deputații, să îi convin­gă să voteze o lege care le-a dat lor mână liberă, acum o să avem o reglementare calitativă. Când prețurile pe piața internațională cresc brusc – comercianții nu ridi­că prețurile atât de mult, când cotațiile scad brusc – comercianții nu scad prețurile semnificativ”, menționează Ioniță.

Tarifele plafon sunt stabilite de ANRE în baza unei metodologii de calcul și aplicare a prețurilor, care a intrat în vigoare pe 1 iu­lie, după ce mai multe prevederi din legea produselor petroliere au suferit modificări. Mai exact, în document a fost indicat că agenția stabilește tariful maxim, iar agenții economici nu au voie să depășească suma indicată.

„ANRE, pur simplu, nu con­trolează această piață. Ea este în capcana sau în interesul câtorva companii importatoare. Dacă te uiți atent, toate regulile făcute de ANRE sunt în favoarea unor monopoliști. În defavoarea com­paniilor mici și a cetățeanului”, adaugă expertul economic.

Într-un comunicat de presă, ANRE respinge orice acuzație și spune că ritmul ascendent al prețurilor stabilite este în con­tinuare influențat de majorarea prețului mediu de tranzacționare a produselor petroliere principale la bursele petroliere internaționale, în contextul diminuării ofer­tei mondiale de carburanți cau­zate de înlăturarea consecințelor uraganului Ida pe coasta de Est a Americii de Nord și de în­târzierile suportate la repune­rea în funcțiune a producerii de carburanți în Golful Mexic.

Veaceslav Ioniță a mai afirmat că monopolul artificial instituit în R. Moldova a nemulțumit enorm agricultorii, iar în urma revoltei lor statul a venit cu jumătăți de măsură. „A păstrat monopolul, dar a dat anumite facilități agri­cultorilor. Drept rezultat al aces­tor jonglări, în R. Moldova a luat amploare piața gri și tenebră de vânzare a produselor petroliere, care în cazul motorinei se apropie de 50%”, menționează Ioniță.

În prezent, susține analistul economic, deoarece vânzările nu trec prin casa de marcat, circa 4 miliarde de lei din vânzarea carburanților ajung în afara aces­tui sistem și nimeni nu știe ce se întâmplă cu aceste produse pe­troliere. Astfel, statul pierde circa 200 de milioane de lei, iar suma mitei plătite se ridică la 150 de milioane de lei.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand