21 November 2024
Chisinau
Social

În trimestrul trei, Republica Moldova a înregistrat cel mai mic număr de șomeri

Loading
Social În trimestrul trei, Republica Moldova a înregistrat cel mai mic număr de șomeri
În trimestrul trei, Republica Moldova a înregistrat cel mai mic număr de șomeri
Vocea poporului

În trimestrul trei al anului curent, Republica Moldova a înregistrat cel mai mic număr de șomeri din istoria țării, iar acest lucru arată că moldove­nii, în lipsa unui loc de muncă acasă, au plecat peste hotare. Cel puțin, de această părere este Veaceslav Ioniță, analist economic de la Institutul pen­tru Dezvoltare și Inițiative So­ciale (IDIS) „Viitorul”.

În cadrul emisiunii televizate „Analize economice cu Veaces­lav Ioniță”, acesta a spus că rata șomajului în Republica Moldo­va a ajuns, în trimestrul trei al anului curent, la nivelul de 2,5% și este cel mai scăzut nivel din țările europene, care pe timp de pandemie au înregistrat creșteri ale ratei șomajului.

 

Numărul șomerilor, în scădere

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, rata șomajului în Republica Mol­dova întotdeauna a oscilat între 6-7%. În 2019, după ce a fost mo­dificată metodologia de calcula­re, aceasta a ajuns să fie de 5,1%. În 2020, pe timp de pandemie, experții au anticipat că numărul șomerilor în Republica Moldova se va tripla și va ajunge la peste 100 de mii. „Chiar și Guvernul s-a pregătit pentru această situație, a planificat în buget peste 120 de milioane de lei, care să fie plătiți șomerilor. Însă numărul șomerilor, contrar tendințelor din UE, nu a crescut, dar a scăzut”, a relevat Ioniță.

El susține că Republica Moldo­va încă nu a reușit să elaboreze mecanisme prin care să fie re­lansată activitatea economică a statului. Deși au fost identificate câteva poluri de dezvoltare, cum ar fi zonele economice libere și sectorul IT, unde sunt create lo­curi de muncă, pe de altă parte, sunt domenii unde locurile de muncă se reduc, iar cele noi cre­ate nu reușesc să compenseze pierderea. „În 2015, am avut 600 de mii de locuri de muncă, iar în 2020, tot 600 de mii. Noi avem aceleași 600 de mii de locuri de muncă, însă structura lor s-a mo­dificat substanțial”, a spus Vea­ceslav Ioniță.

 

Exodul forței de muncă

Analistul economic a mai opi­nat că, în perioada 2016-2020, R. Moldova a înregistrat cel mai mare exod al forței de muncă din istorie. Estimativ, în acest an, nu­mărul celor stabiliți peste hotare se ridică la 960 de mii de moldo­veni. Un studiu sociologic, reali­zat înainte de alegeri, a arătat că numărul celor care spun că vor să plece în acest an peste hotare este cel mai mic din ultimii cinci ani. Totodată, și numărul celor care au fost peste hotare, s-au în­tors acasă și nu intenționează să plece din nou este cel mai mare din ultimii cinci ani.

„De ce se întâmplă acest lu­cru? Deja nu mai are cine ple­ca. Totodată, sunt foarte mari și așteptările cetățenilor că lucruri­le vor începe să se schimbe spre bine. Cercetarea făcută în vară ne permite să estimăm că în acest an vom avea, probabil, cel mai mic nivel de plecări peste hotare din ultimii cinci ani, în jur de 34 de mii. Din păcate, este o medie de două ori mai mare decât a fost din 2006 până în 2015”, a opinat analistul economic.

Veaceslav Ioniță este de păre­re că rată scăzută a șomajului în Republica Moldova mai degrabă arată că avem o problemă, decât un moment de bucurie. Țara nu are brațe de muncă. „Sectorul IT, care a cunoscut cea mai dina­mică creștere, deja se confruntă cu problema lipsei locurilor de muncă. Guvernul va fi impus de circumstanțe, în cel mai scurt timp, să modifice legislația în ve­derea relaxării politicii de atrage­re a forței de muncă din exterior, pentru a face față necesităților tot mai stringente pe piața forței de muncă. Problema noastră este că apar locuri de muncă, dar nu există lucrători”, a menționat eco­nomistul.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand