Familiile sau persoanele singure, care dețin patru sau mai multe apartamente, care au bunuri imobile ce costă peste 10 milioane de lei, dar și angajații care au salarii mai mari de 75 de mii de lei lunar, nu vor beneficia de compensații din partea statului pentru serviciile comunale, la energia electrică, termică sau gaze naturale.
Această prevedere se regăsește într-un regulament elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și lansat pentru consultări publice. Nu se știe, deocamdată, suma exactă a compensațiilor, dar, potrivit ministrului Marcel Spatari, până în luna noiembrie, Guvernul va adopta o decizie în acest sens.
Cine va primi compensații?
În acest an, pentru a primi compensații de la stat pentru achitarea facturilor la energia electrică, încălzire și gaze naturale, cetățenii vor trebui să se înregistreze pe o platformă online, care va fi lansată special în acest sens.
„Este un formular care se completează în câteva minute, cred, și în baza acestui formular, împreună cu datele care vor fi extrase în mod automat din alte sisteme automatizate ale statului, fiecare gospodărie va fi încadrată într-o categorie de vulnerabilitate. Cine va stabili această categorie? Sistemul informațional va calcula conform unei formule, care este publică. Oricine poate să-și calculeze, să-și estimeze acel raport, care va servi la atribuirea categoriei de vulnerabilitate energetică”, a spus, pentru ziarul „Vocea poporului”, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Marcel Spatari.
Cei care nu dispun de Internet vor putea merge la asistenții sociali sau la bibliotecari, pentru a fi ajutați să se înregistreze în sistem. Consumatorii casnici urmează să fie grupați în patru categorii de „vulnerabilitate energetică”, de la foarte ridicată și până la joasă. Sistemul informațional care va permite acumularea datelor necesare pentru încadrarea în una dintre aceste categorii ar trebui să devină funcțional la începutul lunii octombrie. Coeficientul de compensație nu a fost deocamdată stabilit, mai spune ministrul.
Cheltuieli de miliarde
Guvernul urmează să stabilească perioada, tipul de energie, tarifele compensate pentru fiecare categorie de vulnerabilitate în parte și volumul maxim eligibil lunar pentru acordarea compensațiilor. Regulamentul sus pus dezbaterilor publice prevede că plafonul eligibil pentru calculul cheltuielilor gospodăriei casnice pentru fiecare tip de energie este după cum urmează: a) pentru gazele naturale: maximum 300 metri cubi pe lună; b) Pentru energia termică, în cazul în care gospodăria poate regla consumul individual: maximum 2 Gcal/lună; c) pentru energia electrică: maximum 3000 kWh/lunar, dacă energia electrică constituie sursa principală de încălzire, și 200 kWh/lunar dacă energia electrică nu constituie sursa principală de încălzire. Potrivit ministrului Marcel Spatari, 60 la sută dintre toți consumatorii casnici vor beneficia de valoarea maximă a compensației. Doritorii, cei care dispun de un venit mai mare și își permit să plătească, pot renunța benevol la compensații.
Autoritățile precizează că va fi creată și o linie fierbinte, la care cetățenii vor putea afla mai multe detalii. Compensațiile vor fi acordate dintr-un fond creat special de guvern. Pentru întreg sezonul rece, guvernul estimează cheltuieli de peste cinci miliarde de lei.
Anul trecut, consumatorii casnici au beneficiat automat de compensarea cheltuielilor pentru consumul de gaze naturale și energie termică, în urna majorării tarifelor la sursele energetice.