Industria ușoară din Republica Moldova reprezintă aproximativ 5% din producția industrială a țării. Aceasta generează 16,4 la sută din exportul Republicii Moldova. Totodată, este singurul sector industrial din Moldova cu o balanță comercială pozitivă și exportă produse în peste zece țări din UE. Mai mult, este cel mai mare angajator, care a creat peste 26 de mii de locuri de muncă, majoritatea pentru femei.
Despre imaginea și atractivitatea sectorului industriei ușoare s-a discutat recent, la o conferință internațională organizată de către Comitetul Sectorial pentru Formarea Profesională în ramura industria ușoară din R. Moldova, în cadrul Proiectului „Sporirea coeziunii în sectorul industriei ușoare din Republica Moldova”, susținut financiar de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS).
La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC), ai proiectului Twining, ai MSMPS, agenți economici, parteneri sociali și membri din Comitetul sectorial din industria ușoară (CSIU).
Măsuri menite să promoveze domeniul
În cadrul conferinței, președinta Comitetului sectorial din industria ușoară, Nadejda Rusnac, a vorbit despre măsurile întreprinse de către CSIU pentru sporirea coeziunii în domeniu.
„În cadrul proiectului, am făcut o analiză statistică per sector, una destul de interesantă și pentru noi și care nu se regăsește în datele Biroului Național de Statistică. Totodată, cu suportul Centrului de Excelență în Industria Ușoară (CEIU) am organizat un Fashion Show, fapt pentru care le mulțumim mult reprezentanților acestui centru. De asemenea, am realizat un filmuleț, care pe viitor va promova sectorul industriei ușoare”, a menționat, în cadrul conferinței, președinta CSIU.
În luarea sa de cuvânt, Carol Holm, reprezentant al proiectului Twining, a menționat că proiectul în cauză este axat pe patru componente, unul din ele fiind anume tema seminarului în cauză – imaginea și atractivitatea sectorului Industriei Ușoare.
„Vorbim despre cooperare dintre învă-țământul profesional tehnic, prestatorii de servicii de formare continuă, piața muncii și agenții economici, sectorul privat. Subiectul este extrem de important, nu doar pentru voi, ca să cooperați, să vă asociați, dar și pentru societate în general. Este un domeniu cu multe provocări, dar noi, cei din proiect, încercăm să vă susținem în aceste porniri”, a menționat Holm.
„Acest an ne-a demonstrat fiecăruia în parte și tuturor că avem nevoie de competențe noi. Este exact ceea ce vrem să dezvoltăm împreună cu piața muncii și cu instituțiile de învățământ, să fim în pas cu moda, ca să zic așa. Fără o colaborare, nu vom putea realiza nimic, nu vom putea depăși situațiile critice în care ne aflăm. Acest an pandemic a fost unul destul de greu, îndeosebi pentru agenții economici, a fost un an stresant. Evident, primele luni am fost debusolați, dar între timp ne-am revenit și continuăm să înregistrăm progrese”, a menționat, în cadrul conferinței, Mariana Sârcu, reprezentantă a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
Cu un cuvânt de salut a venit și pre-ședinta Asociației Patronale din Industria Ușoară (APIUS), Silvia Lazu. „Am încre-dere că împreună vom reuși să oferim industriei ușoare o voce mai puternică și vom spori eficiența și competitivitatea sectorului, să promovăm imaginea Republicii Moldova peste hotare”, a declarat Silvia Lazu.
De asemenea, la conferință a fost semnat acordul de parteneriat între CEIU și CSIU, iar Vera Bordian, reprezentanta Centrului de Excelență în Industria Ușoară, a prezentat informații despre competențele solicitate de agenții economici din sectorul industriei ușoare. Totodată, au fost înmânate diplome Teatrului de modă DIVA pentru participarea la Fashion Show și cadrelor didactice ale CEIU.
CSIU are misiunea de a asigura și facilita dialogul partenerilor sociali în sectorul industriei ușoare pentru a corela formarea profesională a angajatorilor și salariaților cu cerințele pieței forței de muncă.