21 iulie 2024
Chisinau
Social

Igor Dodon și presa rusă au exagerat numărul de migranți moldoveni în Federația Rusă

Loading
Social Igor Dodon și presa rusă au exagerat numărul de migranți moldoveni în Federația Rusă
Igor Dodon și presa rusă au exagerat numărul de migranți moldoveni în Federația Rusă
migratie-russia

Foto: rbc.ru

 

„În Federaţia Rusă lucrează aproape un milion dintre ce­tăţenii noştri”, declara la 13 septembrie, pentru postul de televiziune Pervîi kanal din Rusia, liderul socialiștilor Igor Dodon. „67% din transfe­ruri care vin în Moldova sunt din Rusia. Apropo, anul trecut am primit circa 1,3 miliarde de dolari de la oamenii noş­tri care lucrează în Federaţia Rusă, asta este de zece ori mai mult decât toate investițiile internaționale în toată econo­mia”, adăuga Igor Dodon la Pervîi kanal. 

 

„Un milion de moldoveni lucrează tot anul în Rusia şi transferă până la 1,5 miliarde de euro, a patra parte din PIB, de zece ori mai mult decât inves­tiţiile promise de UE”, relata ulterior, pe 16 septembrie, un jurnalist rus la postul de televiziune Rossia 1.

Totodată, conform datelor Ser­viciului Federal de Migrațiune din Rusia, la data de 4 octombrie 2015, pe teritoriul Federației Ruse se aflau aproape 525.000 de cetățeni moldo­veni. Cifra include atât persoane apte de muncă, cât și minori, vârstnici, persoane care se află la studii sau care se află în vizită. Dacă din această cifră s-ar exclude minorii, ar rezulta circa 480.000 de cetățeni. Față de acum un an, numărul moldovenilor care se află pe teritoriul Rusiei este în descreștere, cu peste 60.000.

Atât Partidul Socialiștilor, cât și președintele Congresului Diaspo­rei Moldovenești în Federația Rusă, Alexandr Kalinin, au vehiculat pe parcursul ultimului an și cifrele de 600.000 sau 700.000 de cetățeni moldoveni, incluzând-i și pe cei care s-ar afla ilegal pe teritoriul Federației Ruse sau care ar veni la munci sezo­niere.

 

Numărate intrările în țară, nu permisele de muncă

 

Valentina Ungureanu, consultant superior în cadrul Direcției politici migraționale și demografice la Mi­nisterul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, spune că cifrele oficiale prezentate de autoritățile ruse tre­zesc mai multe semne de întrebare la Chișinău. „Deși Ministerul Muncii din Moldova și Serviciul Federal de Migrațiune din Rusia au un acord inter-instituțional, ei nu ne dau da­tele cetățenilor care se află acolo legal. Ultima estimare pe care am primit-o de la partea rusă, pe 8 luni ale lui 2014, date prezentate în no­iembrie anul trecut, arată că au in­trat pe teritoriul Rusiei și s-au aflat pe un termen mai mare de trei luni 585.813 persoane. Însă noi nu știm care a fost scopul exact al aflării lor acolo. De asemenea, au fost elibera­te 164.587 de patente, dar nu e clar dacă această cifră e egală cu numărul de cetățeni care au solicitat patenta sau un om a obținut trei sau patru patente, întrucât patenta nu este no­minală și nu poate fi prelungită, dar se eliberează alta nouă. 38.147 de cetățeni moldoveni aveau permise de muncă în Rusia și numai 25.279 de persoane au obținut permise de ședere”, explică Valentina Ungurea­nu. Ea consideră că cifra de un mili­on de cetățeni moldoveni la muncă în Rusia este ”umflată” de cei care urmăresc cu totul alte scopuri, nu să-i ajute pe migranți.

În luna februarie 2015, fosta mi­nistră a Muncii, Valentina Buliga, declara că cele mai multe acciden­te de muncă, inclusiv decese, dar și înșelătorii pe piața muncii, se produc în Federația Rusă, iată de ce partea moldovenească insistă pe semnarea unui acord bilateral în domeniul migrației de muncă. Negocierile au fost finalizate încă în 2012, dar par­tea rusă a suspendat semnarea până la finalizarea altor două acorduri, de readmisie și de contracarare a migrației ilegale, pe care le vrea sem­nate la pachet cu primul.

 

Remitențele, de două ori mai puține

 

Referitor la volumul remitențelor venite din Rusia, datele Băncii cen­trale din Rusia arată că anul trecut au fost transferate în Republica Mol­dova 1,862 miliarde de dolari, cu aproape 400 milioane de dolari mai puțin decât în 2013. Experții au pus această scădere pe devalorizarea ru­blei, precum și pe scăderea volumu­lui de remitențe. În primul trimestru al acestui an, din Rusia au fost trans­ferate 190 de milioane de dolari sau jumătate din suma intrată în aceeași perioadă a anului precedent. Datele băncii centrale ruse nu indică volu­mul transferurilor pentru regiunea transnistreană.

Dacă în luna august a anului trecut ponderea transferurilor din Rusia a constituit 67,8% din totalul remitenților, atunci în august 2015 aceasta a scăzut până la 44.3%.

 

Valentina Basiul

 

Acest articol este posibil datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID sau a Guvernului SUA. Articolul a fost realizat la comanda Asociaţiei Presei Independente (API), cu suportul programului „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova”, implementat de FHI 360.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
1
Comentează
  • Mihai
    18.11.2015

    Dar cand ati vazut ca Dodon si presa rusa sa nu exagereze??? Acestia mereu au umblat si o sa umble cu miniciunelile dupa dinsii.

Citește și
slot thailand