Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în ajutorul cititorului nostru care caută răspunsuri la întrebări de ordin juridic. Continuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprinderi, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. | |
La întrebările primite la redacţie va răspunde şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Ion PREGUZA. | |
Linia fierbinte la tel. 022-23-76-39 | |
Luni şi joi de la 14.00-16.00. |
Gospodăria ţărănească, obligată să încheie contract de muncă
Lucrez la o gospodărie de fermieri din sat deja de doi ani, fără a avea încheiat un contract de muncă. Stăpânul spune că legea nu prevede, în cazul meu, încheierea contractului de muncă. Este corect ce spune?
Bogdan Tătaru, Călărași |
Legea privind gospodăriile țărănești (de fermier) stabilește, la art. 22, alin. (1), că relaţiile de muncă din cadrul gospodăriei ţărăneşti sunt reglementate de Codul muncii şi de contractele individuale de muncă.
Astfel, potrivit art. 326 din Codul muncii, gospodăria ţărănească (de fermier) este obligată să întocmească, în formă scrisă, contractul individual de muncă cu salariatul şi să-l înregistreze la autoritatea administraţiei publice locale, care remite o copie a acestuia inspecţiei teritoriale de muncă. Perfectarea carnetului de muncă al salariatului respectiv şi înscrierile în el se fac de către secretarul consiliului local.
Prin urmare, potrivit celor comunicate, conducătorul gospodăriei țărănești (de fermier) este obligat să încheie contract individual de muncă cu dumneavoastră. Mai mult decât atât, timpul de lucru în gospodăria ţărănească se include în vechimea în muncă şi în stagiul de cotizare pe baza înscrierilor din carnetul de muncă şi a certificatelor eliberate de casele teritoriale ale Casei Naţionale de Asigurări Sociale, ce confirmă plata contribuţiilor de asigurări sociale de stat (art. 22 din Legea privind gospodăriile țărănești (de fermier)).
Durata unei ture continue
Care este durata maximă a muncii în tură?
Constantin Columbeanu, Chișinău |
Munca în tură este perioada care include timpul îndeplinirii lucrărilor și timpul de odihnă între schimburi în campusurile speciale. Potrivit art. 319 din Codul muncii, durata unei ture continue nu trebuie să depășească o lună. În cazuri excepţionale, la anumite obiective, angajatorul, după consultarea reprezentanţilor salariaţilor, poate majora durata turei continue până la trei luni.