35 de tinere din șapte localități ale țării au învățat să dezvolte aplicații mobile în cadrul proiectului „GirlsGoIT” Bootcamp.
Una dintre acestea este şi Cristina Voroneanu, studentă în anul trei la Universitatea de Stat din Moldova (USM), Facultatea Relaţii Internaţionale. În una din zile, tânăra naviga pe internet şi a citit anunţul despre acest proiect. „Limita de vârstă era de 20 de ani – exact cât am eu. Atunci m-am gândit că poate e ultima şansă a mea şi trebuie să aplic. A fost o selecţie riguroasă, dar am reuşit. Aici, nu pur şi simplu am învăţat, dar am creat. Și atunci când ai o anumită viziune şi lucrezi pentru ea, apare şi entuziasmul”, ne spune Cristina.
Mai mult, tânăra susţine că acest program i-a permis să fie mai încrezută în sine şi a obţinut abilităţile necesare să rezolve de una singură problemele din domeniul IT. „M-a învăţat că eu pot să dezvolt orice afacere pe care o doresc, pentru că pot face aceasta din punct de vedere tehnic. Şi cred că aceasta pe viitor îmi va da curajul necesar să încep o afacere proprie”, susţine tânăra.
Fără stereotipuri
Proiectul „GirlsGoIT” le-a oferit tinerelor posibilitatea nu doar să-şi dezvolte competenţele digitale și de management, ci, de asemenea, și-a propus să reducă inegalitatea de gen în acest domeniu.
„Proiectul este unul care va rezolva această divizare artificială şi va atrage cât mai multe fete în domeniul tehnologiilor. Mai există, din păcate, aceste stereotipuri care deseori sunt programate în subconştientul nostru de mic copil. De exemplu, când alegem un cadou pentru un copil, pentru fete alegem o păpuşă, iar pentru un băiat – o maşină. Dar eu cred că deja societatea modernă încearcă să elimine aceste prejudecăţi şi cu trecerea timpului ele vor dispărea”, a spus Viorel Bostan, rectorul Universităţii Tehnice a Moldovei (UTM) în cadrul Forumului Anual GirlsGoIT „Încurajarea Fetelor în Utilizarea Tehnologiilor”, care a avut loc pe 18 iunie curent la Comrat.
„Cu siguranţă, nu am avut niciodată acest dubiu. Eu sunt convinsă că noi avem aceleaşi capacităţi, indiferent de faptul că suntem bărbaţi sau femei. Femeile, de asemenea, pot să gândească logic, la fel cum şi bărbaţii pot să gândească creativ. Nu cred că ar trebuie să ne divizăm”, conchide Cristina Voroneanu.
Trei luni de instruire
„GirlsGoIT” este un program comun lansat de TEKEDU, Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women Moldova), Centrul de Guvernare Electronică, Novateca, Asociația Naţională a Companiilor Private din Domeniul TIC (ATIC).
,,Am sprijinit de la bun început proiectul „GirlsGoIT”, pentru a încuraja fetele să studieze tehnologiile informaționale. Problemele din zilele noastre sunt foarte complexe, iar fetele și femeile trebuie să cunoască domeniul tehnologiilor, pentru a lua parte la elaborarea soluțiilor locale, naționale și globale”, a spus Marina Vatav, specialist în comunicare în cadrul Entității Naţiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women Moldova).
,,Acest proiect transmite şi un mesaj tinerelor: că există un program căruia îi pasă de viitorul lor. Participantele în cadrul programului ne-au demonstrat că au capacităţi şi pot realiza multe lucruri. Acesta este doar începutul”, a spus managerul proiectului, Abayomi Ogundipe.
Premii pentru câştigători
În cadrul Forumului, tinerele din cele şapte echipe au prezentat şi rodul muncii lor – produsele dezvoltate în cadrul programului: conceptul și pagina web a unei agenţii de evenimente, o platformă care dezvoltă cărți personalizate cu poveşti, un website destinat tinerilor, un portal pentru promovarea meșterilor locali, o platformă web pentru vânzarea de costume tradiţionale și un site care oferă informații despre medicamente.
Toate cele şapte echipe au fost premiate. Echipa din Ștefan Vodă a primit cele mai multe premii – un grant de 300 de euro pentru dezvoltarea aplicaţiei patlagina.md, care oferă informații despre medicamente. De asemenea, ele au obținut locuri de stagiu la o companie de tehnologii din Chișinău.
Programul GirlsGoIT Bootcamp nu ar fi fost posibil fără susținerea Departamentului de Stat al SUA, a Ambasadei Germaniei și Programului Internațional al acestora pentru Drepturile Omului, Centrul Pro-Europa, Endava, Spark Research Labs, Atomate, Granat și Dreamups Innovation Campus.
Acest material este realizat de publicația „Vocea Poporului”, cu sprijinul financiar al UN Women în Moldova (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor).
Viziunile exprimate în articol sunt cele ale autorilor și nu reprezintă în mod neapărat viziunile partajate de UN Women sau ONU, în general.
Materialul poate fi utilizat gratuit pentru scopuri necomerciale, cu înștiințarea cuvenită a UN Women.