Perioada critică din punct de vedere social-economic din țară nu ocolește nici raionul Călărași. Probleme sunt foarte multe, dar sunt depășite prin discuții constructive, a relevat, reprezentantul Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) în raionul Călărași. Deși nu au semnat vreo convenție la nivel de raion, Gheorghe Iosob spune că, atunci când este nevoie, găsește sprijin din partea autorităților locale.
„Nu avem semnată vreo convenție, pentru că este lipsă partea ce ține de patronate, dar se lucrează și în această direcție. Deși documentul nu este oficializat sub aspect juridic, oricum, discuțiile nu rămân în umbră atunci când apare vreo problemă. Discutăm cu președintele raionului, cu vicepreședinții, responsabili pe domeniile economic, social. Se ajunge la o soluție asupra problemelor”, a menționat reprezentantul CNSM din raionul Călărași.
„Ne străduim să acordăm și ajutor, astfel ca angajații să nu resimtă mult creșterea tarifelor, să nu admitem inechități salariale pentru bugetari. La nivel de dialog, oricum se impune o implicare mai activă a factorilor de decizie”, a adăugat Gheorghe Iosob.
Întrebat despre cât de ușor sunt soluționate eventualele conflicte de muncă, Gheorghe Iosob ne spune că acestea nu există, pentru că se lucrează mult la prevenirea lor, ca să nu se ajungă la apariția și soluționarea propriu-zisă, care ar putea fi mai dificilă.
„Nu pot să zic că nu se comit unele încălcări de legislație sau că nu se abuzează de unele prevederi. Mă refer aici și la ultimele modificări în Codul muncii, care le-a dat mână liberă unor angajatori să abuzeze de articolul 86. Acesta se referă la prevederile care îi permit angajatorului să concedieze unii salariați. Nu au fost semnalate abuzuri de acest gen, dar oricum angajatorul trebuie să acționeze cu bună știință și credință în acest sens”, a punctat reprezentantul CNSM în raionul Călărași.
Lipsa de specialiști calificați este o altă problemă cu care se confruntă și angajatorii din acest raion. Pentru a-i determina pe tineri să aleagă să muncească acasă, trebuie de sporit atractivitatea și accesul la profesii, spune Gheorghe Iosob.
„Unul dintre factori, ca să extindem spectrul de angajați, trebuie să fie salariul motivant în domeniile respective. Nu zic, guvernul întreprinde anumite măsuri în acest sens, dar este nevoie de mai multă perseverență din partea subiecților implicați: atât angajatorii, cât și tinerii specialiști. Condiții sunt, acestea trebuie aplicate pe măsura așteptărilor. Lucrurile bune se obțin doar în comun. Numai așa putem atinge scopul urmărit, pentru bunăstarea noastră, a tuturor”, a conchis Gheorghe Iosob.