5 October 2024
Chisinau
Social

George Soros: UE s-a rupt, aceasta trebuie reconstruită de la zero

Loading
Social George Soros: UE s-a rupt, aceasta trebuie reconstruită de la zero
George Soros: UE s-a rupt, aceasta trebuie reconstruită de la zero
brexit

Foto: euranetplus-inside.eu

 

Şocul transmis de refe­rendumul pentru ieşirea Re-gatului Unit din Uniunea Europeană este cu atât mai mare, cu cât britanicii au beneficiat mereu de cea mai avantajoasă relaţie cu UE dintre toate statele membre şi asta fără să renunţe măcar la moneda proprie, în favoa­rea euro.

 

Cu toate acestea, nimic nu i-a oprit pe insulari să opteze pentru despărţirea de Uniune, remarcă miliar­darul George Soros, într-un comentariu publicat în Pro­ject Syndicate.

În opinia sa, temele cri­zei refugiaţilor şi Brexit s-au alimentat una pe cealaltă ducând la un deznodământ care marchează începutul disoluţiei UE.

Lentoarea manifestată de liderii europeni în gestio­narea crizei refugiaţilor din Orientul Mijlociu şi Africa a generat scene de coşmar, precum cele din tabăra de la Calais, permiţând partizani­lor Brexitului să speculeze această slăbiciune a Euro­pei.

Decizia cancelarului An­gela Merkel de a permite in­trarea masivă a refugiaţilor în Germania a alimentat şi mai mult starea de nesigu­ranţă a europenilor, iar lip­sa controalelor în calea flu­xului de imigranţi a fost în măsură să stârnească panică atât în rândul localnicilor şi autorităţilor, cât şi în cel al refugiaţilor îndreptăţiţi să ceară azil.

Lipsa de acţiune a auto­rităţilor europene a pavat şi calea ieşirii la rampă a par­tidelor xenofobe pe întreg teritoriul Uniunii Europene, un bun exemplu fiind cel al grupării UKIP din Marea Britanie, ai cărei exponenţi militează inclusiv pentru blocarea accesului europe­nilor pe piaţa muncii din regat, aminteşte investitorul american.

În cele din urmă, scenariul ca­tastrofal prezis de o mulţime de analişti s-a petrecut şi, indiferent că în viitor Marea Britanie va re­uşi să evolueze mai bine decât alte state din Europa, pe termen mediu, toate prognozele indică o deteriorare a mediului economic şi a nivelului de trai al populaţiei, comparabilă doar cu efectele crizei din 2008.

 

Miza, Europa unită

 

Incertitudinea şi riscurile poli­tice vor continua să atârne peste Europa, în contextul în care miza adevărată a referendumului din Marea Britanie nu a fost atât statu­tul de ţară membră a Uniunii, cât chiar viitorul UE.

Valul Brexit a declanşat deja mişcări similare în Franţa, unde liderul Frontului Naţional, Mari­ne Le Pen, nu a ezitat să se descrie drept „Madame Frexit”, dar şi în Olanda, „Nexit” fiind un termen adoptat în discurs de către popu­listul Geert Wilders.

Este posibil ca nici măcar Re­gatul Unit să nu supravieţuiască Brexitului, Scoţia anunţând că intenţionează să reia procedurile pentru declararea independenţei, cu scopul de a-şi păstra statutul de membru al UE, în vreme ce Irlan­da de Nord se gândeşte serios, din acelaşi motiv, să ceară unirea cu Irlanda.

Răspunsul Europei la Brexit poate fi o altă capcană în care ar putea pica liderii politici de pe continent, crede Soros.

Din dorinţa de a da un exem­plu, aceştia ar putea pune condiţii aspre britanicilor în menţinerea legăturilor, ignorând cu desăvâr­şire faptul că între cele două pieţe schimburile comerciale se ridică la aproape 50% sau că strămutarea instituţiilor financiare din Londra ar putea afecta decisiv viitorul ca­pitalei Angliei.

Implicaţiile pentru Europa sunt însă mult mai mari, în contextul în care tensiunile existente între statele membre ale UE nu au de-a face doar cu criza refugiaţilor, ci şi cu raportul existent între statele creditoare şi debitorii de pe conti­nent.

În Europa, liderii politici sunt nevoiţi să se concentreze acum pe probleme domestice, aşa cum se întâmplă în Germania şi Franţa, unde alegerile de anul viitor gă­sesc o clasă politică aflată la putere prinsă pe picior greşit.

Undă de şoc a Brexitului a de­clanşat efecte puternice și în Italia, unde deprecierea indicilor bursieri cu 10% anunţă vulnerabilitatea sistemului bancar din ţară, o criză care ar putea propulsa în fruntea guvernului mişcarea naţionalistă Movimento 5 Stelle, câştigătoare deja a primăriei din Roma.

 

Un nou început

 

Nici una dintre formaţiunile care ameninţă să zgâlţâie din te­melii peisajul politic european nu vizează o reformă în zona euro, iar presiunile venite dinspre Rusia şi Turcia accentuează şi mai mult vrajba din interiorul UE.

În acest punct, întreaga Europa va suferi de pe urmă pierderii pie­ţei comune şi a valorilor comune pe care UE trebuia să le apere.

Uniunea a cedat cu adevărat, nereuşind să satisfacă nevoile şi aspiraţiile cetăţenilor săi, şi pare că se îndreaptă spre o dezintegra­re, care va lasă întregul continent într-o stare mai jalnică decât îna­intea demarării proiectului politic european, crede Soros.

Nu este cazul să cedăm, totuşi. Chiar recunoscând faptul că UE este un proiect greşit din start, săptămânile care vor urmă Bre­xitului vor aduce laolaltă toate forţele care mai cred în valorile şi principiile pe care a fost construit blocul comunitar în încercarea de a reconstrui Uniunea.

 

Sursa: www.independent.md

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand