18 aprilie 2024
Chisinau
Cititorii ne scriu

Garanţiile sociale pentru concediul de îngrijire a copilului de la trei la şase ani

Loading
Cititorii ne scriu Garanţiile sociale pentru concediul de îngrijire a copilului de la trei la şase ani
Garanţiile sociale pentru concediul de îngrijire a copilului de la trei la şase ani
concediu-de-maternitate

Foto: pentruea.md

„Mă aflu în concediu neplătit pentru îngirjirea copilului de la trei la şase ani. Spuneţi-mi, vă rog, dacă perioada respectivă se include în stagiul de cotizare şi dacă beneficiez de poliţa de asi­gurare medicală?

 

Victoria Spătaru, or. Chişinău”

 

Polina Fisticanu, specialist principal în cadrul Departamentului protecţie social-economică al Confederaţiei Na­ţionale a Sindicatelor din Moldova, a precizat pentru „Vocea poporului” că Legea cu privire la asigurarea obligato­rie de asistenţă medicală, nr. 1585 din 27.02.1998, prevede la art. 6, alin. (5), litera f) că acţiunea poliţei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală este suspendată în cazul întreruperii con­tractului individual de muncă din iniţi­ativa salariatului. Excepţie face aflarea acestuia în concediu parţial plătit pen­tru îngrijirea copilului până la vârsta de trei ani sau în concediu pentru îngriji­rea unui membru bolnav al familiei cu durata de până la un an, conform certi­ficatului medical.

Prin urmare, în perioada aflării în concediul de îngrijire a copilului de la trei la şase ani, persoana nu beneficiază de asigurare medicală și este atribuită la categoriile de cetăţeni care trebuie să-şi procure în mod individual acest tip de asigurare.

Totodată, potrivit Regulamentului cu privire la modul de calculare şi con­firmare a stagiului de cotizare pentru stabilirea pensiei, aprobat prin Hotărâ­rea Guvernului nr. 417 din 03.05.2000, perioada aflării în concediul menţionat nu este considerată perioadă necontri­butivă asimilată perioadei contributi­ve.

Cât priveşte includerea în vechimea în muncă, art. 126 din Codul muncii prevede că perioada concediului supli­mentar neplătit se include în vechimea în muncă, inclusiv în cea specială, dacă acţiunea contractului individual de muncă nu a fost suspendată, conform art. 78 alin. (1) lit. a. a aceluiaşi cod, a mai specificat Polina Fisticanu.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand