25 iulie 2024
Chisinau
Cititorii ne scriu

Garanţii legale pentru salariaţii concediaţi în caz de reducere a funcţiei

Loading
Cititorii ne scriu Garanţii legale pentru salariaţii concediaţi în caz de reducere a funcţiei
salariatii-concediati

Foto: adevarul.ro

„Lucrez la un centru al medicilor de familie ca asistentă medicală a unui specialist pediatru. Recent, mi s-a spus că funcția pe care o dețin va fi redusă. Am primit propunerea de a trece la un alt loc de muncă, dar nu-mi convine. Care ar fi plata ce mi se cuvine în caz de reducere?”

 

Claudia Luci, Chişinău

 

Reprezentanţii Departamentului juridic al Confederaţi­ei Naţionale a Sindicatelor din Moldova au precizat pentru „Vocea poporului” că, potrivit art. 186 din Codul muncii, salariaţilor concediaţi în legătură cu reducerea număru­lui ori a statelor de personal la unitate (în temeiul art. 86, alin. (1), lit. c) din Codul muncii) li se garantează:

a) pentru prima lună, plata unei indemnizaţii de elibe­rare din serviciu egală cu mărimea însumată a unui salariu mediu săptămânal pentru fiecare an lucrat la unitatea în cauză, dar nu mai mică decât un salariu mediu lunar. Dacă unitatea a fost succesorul de drept al unei unităţi reorgani­zate anterior şi contractul individual de muncă cu salariaţii în cauză nu a încetat anterior, se vor lua în calcul toţi anii de activitate;

b) pentru a doua lună, plata unei indemnizaţii de elibe­rare din serviciu egală cu cuantumul salariului mediu lu­nar dacă persoana concediată nu a fost plasată în câmpul muncii;

c) pentru a treia lună, plata unei indemnizaţii de elibe­rare din serviciu egală cu cuantumul salariului mediu lunar dacă, după concediere, salariatul s-a înregistrat în decurs de 14 zile calendaristice la agenţia teritorială de ocupare a forţei de muncă în calitate de şomer şi nu a fost plasat în câmpul muncii, fapt confirmat prin certificatul respectiv.

Totodată, articolul menționat prevede că, în cazul pla­sării persoanei concediate în câmpul muncii pe parcursul lunilor indicate la lit. b) şi c), indemnizaţia se va achita pe perioada de până la data angajării acesteia, au mai concre­tizat reprezentanţii Departamentului juridic al CNSM.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand