„Lucrez la un centru al medicilor de familie ca asistentă medicală a unui specialist pediatru. Recent, mi s-a spus că funcția pe care o dețin va fi redusă. Am primit propunerea de a trece la un alt loc de muncă, dar nu-mi convine. Care ar fi plata ce mi se cuvine în caz de reducere?”
Claudia Luci, Chişinău
Reprezentanţii Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova au precizat pentru „Vocea poporului” că, potrivit art. 186 din Codul muncii, salariaţilor concediaţi în legătură cu reducerea numărului ori a statelor de personal la unitate (în temeiul art. 86, alin. (1), lit. c) din Codul muncii) li se garantează:
a) pentru prima lună, plata unei indemnizaţii de eliberare din serviciu egală cu mărimea însumată a unui salariu mediu săptămânal pentru fiecare an lucrat la unitatea în cauză, dar nu mai mică decât un salariu mediu lunar. Dacă unitatea a fost succesorul de drept al unei unităţi reorganizate anterior şi contractul individual de muncă cu salariaţii în cauză nu a încetat anterior, se vor lua în calcul toţi anii de activitate;
b) pentru a doua lună, plata unei indemnizaţii de eliberare din serviciu egală cu cuantumul salariului mediu lunar dacă persoana concediată nu a fost plasată în câmpul muncii;
c) pentru a treia lună, plata unei indemnizaţii de eliberare din serviciu egală cu cuantumul salariului mediu lunar dacă, după concediere, salariatul s-a înregistrat în decurs de 14 zile calendaristice la agenţia teritorială de ocupare a forţei de muncă în calitate de şomer şi nu a fost plasat în câmpul muncii, fapt confirmat prin certificatul respectiv.
Totodată, articolul menționat prevede că, în cazul plasării persoanei concediate în câmpul muncii pe parcursul lunilor indicate la lit. b) şi c), indemnizaţia se va achita pe perioada de până la data angajării acesteia, au mai concretizat reprezentanţii Departamentului juridic al CNSM.