Reprezentanţii administraţiei publice locale cer Guvernului salarii echivalente cu cele din administraţia publică centrală, precum şi o normare echitabilă a muncii. Factorii de răspundere de la Ministerul Finanţelor susţin că acest lucru ar urma să se întâmple la începutul anului viitor, când va fi pus în aplicare un nou sistem de salarizare a bugetarilor. Funcţionarii locali spun însă că până atunci e prea departe şi insistă ca măsurile să fie luate acum.
Pentru 2018, Guvernul a prevăzut unele majorări de salarii, a precizat Raisa Ghilan, șefa Direcției politici salariale și monitorizare a angajaților din sectorul bugetar a Ministerului Finanțelor, la o întrunire recentă. De creşteri salariale vor avea parte cei remuneraţi conform Reţelei tarifare unice, funcţionari publici care vor accede la următoarea treaptă de salarizare, cadrele didactice, precum şi judecătorii şi procurorii. În acest scop, în bugetul public au fost prevăzute 1,3 miliarde de lei.
Politica salarizării
După ce au preluat funcţia de promovare a politicii statului în domeniul salarizării, cei de la Ministerul Finanţelor desfăşoară în prezent un şir de acţiuni, inclusiv orientate spre elaborarea unui sistem unitar de salarizare a angajaţilor din sectorul bugetar.
Între timp, a fost întocmit un registru al tuturor posturilor generice din sectorul bugetar. Totodată, au fost instruiţi cei care vor evalua funcţiile în cauză. Evaluării vor fi supuse aproximativ 300 din cele 1900 de posturi existente. În evaluare este implicat personal din autorităţile publice centrale şi experţi locali care sunt finanţaţi de Organizaţia Internaţională a Muncii.
doar pentru utilizatorii înregistrați
Logare