3 iulie 2024
Chisinau
Social

FSEȘ cere modificarea Codului educației pentru combaterea violenței în școli

Loading
Social FSEȘ cere modificarea Codului educației pentru combaterea violenței în școli
FSEȘ cere modificarea Codului educației pentru combaterea violenței în școli
diez.md

Federația Sindicală a Educației și Științei (FSEȘ) a emis o declarație în care pledează în favoarea propunerilor înaintate de Ministe­rul Educației și Cercetării, pentru modificarea Codului educației, și consideră oportună suplimentarea acestora cu propuneri de sancționare aidoma celor stipulate în legislația României și a altor țări pentru părinții/reprezentanții legali ai elevilor, în cazul în care aceștia sunt violenți.

„Violența din instituțiile educaționale, sub toate formele ei, inclusiv fizică, a con­stituit mereu o problemă sensibilă, mai ales pentru autorități. Majoritatea încercă­rilor de a aborda gravitatea fenomenului violenței din școli s-a soldat cu diminu­area și negarea lui. Ba mai mult, refuzul guvernanților de a se implica în soluționarea acestei grave probleme, din motive lesne de înțeles, a dus chiar la efecte inverse – acuzarea celor din breasla pedagogică pre­cum că întâia cauză ar fi calitatea învățăturii lor. Tocmai această atitudine a condus la faptul ca violența din școli, inclusiv față de cadrele didactice, din partea elevilor şi a părinților, să devină o „normalitate” și nu o excepție”, se precizează în textul declarației.

 

Modificări în prima lectură

Totuși, după multiple discuții și argu­mente, pe 14 martie anul curent, Parla­mentul a votat în prima lectură modificări la Codul educației, care stabilesc unele forme de recompense și sancționare pen­tru elevi, care vor contribui, cu certitudine, la prevenirea actelor de violență. Astfel de forme de sancționare sunt întâlnite și în practica altor state, inclusiv membre ale Uniunii Europene. Cel mai potrivit exemplu este Legea învățământului preuniversitar a României.

„Criticile aduse de unii reprezentanți ai societății civile nu sunt susținute de Federația Sindicală a Educației și Științei din Republica Moldova, care reprezintă 89 de mii de salariați din domeniul învățământului. Pretenția celor sus-menționați, de a combate violența din mediul școlar cu metode potrivite secolului XXI, nu este ignorată de autorități și nici de co­munitatea pedagogică. Or, politicile de prevenire și practicile de intervenție și sprijin prin predarea și consolidarea unui comportament social adecvat nu trebu­ie să le excludă pe cele punitive. Sau, po­litica „zero sancțiuni” pentru elevi în cazul încălcării, afectării dreptului, inclusiv la in­tegritate corporală pentru semenii lor sau alte persoane, nu face decât să încurajeze asemenea deprinderi”, mai menționează autorii declarației.

Prin urmare, FSEȘ menționează că este în total dezacord cu cerințele și poziția ex­pusă de autorii apelului public specificat, „care nici pe departe nu cunosc realitățile triste din mediul școlar, relatate atât de pe­dagogii din sistemul educațional, cât și de părinții mai multor elevi, inclusiv în cadrul atelierului de lucru desfășurat de Federația Sindicală a Educației cu tematica „Stop violența în mediul educațional”, mai preci­zează sursa citată.

Avându-se în vedere importanța soci­ală a chestiunii abordate, sindicaliștii din educație consideră că votarea în lectu­ră finală a proiectului de Lege nr. 70 din 06.03.2024 va constitui o acțiune concretă din partea legiuitorului în vederea regle­mentării unui mecanism eficient pentru sancționarea acțiunilor neadecvate mediu­lui școlar și asigurarea unui comportament nonviolent.

Recent, peste 20 de ONG-uri au lansat un apel public, prin care au cerut Ministerului Educației și Cercetării să retragă propune­rile de a introduce sistemul de recompen­se și sancțiuni pentru elevi. Reprezentanții societății civile cred că aceste măsuri ar în­curaja și mai mult abuzul față de elevi. În cazul abaterilor disciplinare, un prim pas va fi discuția cu psihologul instituției. Ulterior, sancționarea va putea ajunge la observații, mustrări și interdicția de a participa la ore pentru maximum 15 zile într-un an de stu­dii. Dacă elevul recidivează și în acest caz, acesta ar putea fi exmatriculat. Această sancțiune este valabilă doar pentru liceeni, întrucât studiile gimnaziale sunt obligatorii în țara noastră.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand