3 iulie 2024
Chisinau
Social

FSCRE se alătură Campaniei „16 zile de activism împotriva violenței”

Loading
Social FSCRE se alătură Campaniei „16 zile de activism împotriva violenței”
FSCRE se alătură Campaniei „16 zile de activism împotriva violenței”
Vocea poporului

Violența împotriva femeilor și fetelor rămâne a fi cea mai gravă în­călcare a drepturilor omului. Deși în ultimele 10 luni ale anului cu­rent s-a atestat o ușoară scădere a numărului de cazuri înregistrate de violență în familie. Totuși, potrivit datelor Ministerului Afacerilor Interne, au fost comise 822 de infracțiuni de violență în familie, cu 14 cazuri mai puține decât anul trecut în aceeași perioadă.

În acest an, șapte persoane au fost ucise de membri ai propriei familii, iar 10 persoa­ne abia au reușit să fie salvate din brațele morții. În alte 11 cazuri de violență în fa­milie, victimele s-au stins urmare a bătăilor primite în familie.

În contextul activităților dedicate Cam­paniei internaționale „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, care se desfășoară în aceste zile în întreaga lume, la inițiativa ONU, la sfârșitul săptămânii trecute, Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice (FSCRE) a organizat un eveniment prin care se alătură campaniei împotriva violenței față de femei și fete.

 

Să punem în prim plan vocile femeilor sindicaliste

Președinta FSCRE, Margareta Strestian, a ținut să aprecieze rolul campaniei re­spective în combaterea acestui flagel, menționând că doar unindu-ne eforturile vom izbuti.

„Noi sprijinim această inițiativă a Comi­siei de Femei a FSCRE, care are scopul de a consolida poziția femeilor sindicaliste, de a contribui la construirea unei societăți mai bune, a unei societăți mai sigure. Este a doua campanie organizată de către FSCRE. Prima a fost anul trecut. Campania are drept obiectiv de a pune în prim plan vocile femeilor sindicaliste, care pledează pentru drepturile lor și aduc exemple pen­tru acele femei care au nevoie de soluții pentru a rupe cercul vicios al violenței. Dvs. sunteți cele care veți veni în organizațiile în care activați, veți aduce informația în colectivele de muncă și veți informa sin­dicalistele despre această campanie”, a menționat Strestian.

Prezentă la eveniment, Lilia Franț, vice-președintă a CNSM, a salutat lansarea aces­tei campanii în cadrul organizațiilor sindi­cale de către sindicaliștii din ramura gaze, remarcând comunitatea femeilor sindicalis­te puternice care a fost creată.

„Crearea de comunități ale femeilor pu­ternice este un pas foarte important în com­baterea acestui flagel, ceea ce se numește violență, care nu ar trebui să existe. Într-adevăr, apelul pe care l-a adresat dumnea­voastră doamna Margareta Strestian este unul real. Vin și eu în susținerea acestei idei, să creați în continuare comunități de femei puternice, să le susțineți pe cele pe care le simțiți alături de voi că sunt într-o situație dificilă, să le ajutăm să depășească acest calvar și să nu tacă. Violența poate fi combătută doar în cazul în care ea este recunoscută și se caută soluții pentru a ne ridica împotriva ei. Ori tăcerea este tocmai cea care încurajează violența”, s spus Lilia Franț.

Totodată, sindicalista s-a referit la efor­turile partenerilor sociali cu privire la rati­ficarea Convenției OIM nr. 190 privind eli­minarea violenței și a hărțuirii la locul de muncă.

În cadrul activității, Veronica Lupu, președinta Asociației „Femeia pentru o socie­tate contemporană”, a comunicat despre amploarea violenței în bază de gen în soci­etate, cauzele și formele acesteia, definirea ei, subiecții violenței în familie, consecințele violenței în bază de gen.

 

Apeluri de susținere a femeilor și familiilor acestora

Mai mult, au fost emise două apeluri pe adresa CNSM, a Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective, Ministeru­lui Sănătății, Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, dar și Comisiei parlamentare pentru protecția socială, sănătate a familie. În unul dintre apeluri, femeile sindicaliste din cadrul FSCRE solicită autorităților să reformeze sistemul de sănătate a reprodu­cerii, să majoreze resursele financiare din cadrul fondurilor de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru sănătatea reproducerii, să realizeze un cadru al asi­gurării obligatorii de asistență medicală, a fertilizării in vitro până la atingerea unui rezultat pozitiv pentru femeile în vârstă de până la 45 de ani, dar și aplicarea sistemului de ocrotire a sănătății reproductive și feme­ilor solitare.

În cel de-al doilea apel, femeile sindica­liste din cadrul FSCRE se arată îngrijorate de cuantumul prea mic al indemnizației pe care o primește o familie în cazul unui de­ces. De altfel, acest cuantum, de 1100 de lei, cu excepția veteranilor de război, pen­tru care acest cuantum este de 5000 de lei, este unul mult prea mic și nu a mai fost majorat din anul 2013. În acest apel, se so­licită stabilirea unui cuantum în mărime de 15000 de lei.

Campania „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen” este organizată anual, în perioada 25 noiembrie – 10 de­cembrie, la nivel internațional, când sunt marcate Ziua internațională pentru elimi­narea violenței împotriva femeilor și Ziua Internațională a drepturilor omului. Eve­nimentele desfășurate în cadrul campani­ei au drept scop sensibilizarea publicului cu privire la fenomenul violenței față de fe­mei, ca fiind cea mai răspândită încălcare a drepturilor omului la nivel mondial.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand