Din păcate, instituirea stării de urgență în țară, ca urmare a agravării situației epidemiologice, a dat peste cap campania de dare de seamă şi alegeri din cadrul Federaţiei Sindicatelor din Domeniile Cooperaţiei de Consum, Comerţului şi Antreprenoriatului „MOLDSINDCOOPCOMERŢ”. În situația de forță majoră creată, conducerea Federației s-a văzut nevoită să reprogrameze multe dintre evenimentele planificate.
Dar chiar și așa, după ce a fost desfășurată o bună parte dintre adunările în cauză, dincolo de rapoartele prezentate, am remarcat cele mai importante, cele mai actuale probleme care îi frământă pe angajați, membri de sindicat, din sfera cooperației de consum, a comerțului și antreprenoriatului din țara noastră, ce urmează a fi depășite chiar și după consumarea stării de urgență.
Astfel, aproape în cadrul tuturor adunărilor s-a pledat în favoarea măsurilor susținute, comune care urmează a fi realizate de către angajatori și organizațiile sindicale primare pentru asigurarea unităților economice cu personalul necesar, instruit. Or, în toate aceste domenii se atestă un deficit acut de lucrători calificați. La nivelul conducerii Federației „MOLDSINDCOOPCOMERȚ” conștienti-zăm că deficitul de personal calificat este determinat atât de plecarea unei bune părţi a populaţiei apte de muncă în străinătate, cât şi de faptul că multe dintre meseriile şi profesiile însușite în şcolile profesionale din țară nu mai sunt atât de atractive pentru tinerii noștri. Nici chiar nivelul de instruire din ultimii ani în instituţiile de învăţământ superior şi în colegiile din țară, unde sunt pregătiți cei mai mulţi specialişti, nu mai corespund criteriilor exigente, reale ale economiei.
Liderii sindicali propun soluții judicioase de reducere a deficitului de muncitori calificaţi
În viziunea mea, o altă cauză distinctă a deficitului de lucrători calificați la întreprinderile din cooperația de consum, comerț și antrepenoriat ţine de nivelul scăzut al salariului ridicat de către angajați. În consecință, de cele mai multe ori, potenţialii lucrători sunt în căutarea permanentă a unui loc de muncă mai bine plătit pentru a-şi putea întreţine familia.
Tocmai pentru a evita deficitul de personal, liderii sindicali pledează pentru sporirea eficienţei activității de angajare, care presupune nu doar metode de recrutare propriu-zise, ci şi alte aspecte ce trebuie luate în consideraţie de către angajator, precum reputaţia la nivel naţional sau local a unității economice, nivelul de salarizare aplicat, avantajele nesalariale şi condiţiile de muncă, siguranţa locului de lucru, posibilităţile de continuare a studiilor şi a formării profesionale, perspectivele de dezvoltare a carierei etc.
O altă modalitate ce ar contribui la eliminarea deficitului de lucrători calificați o constituie alocarea de către angajatori a mijloacelor financiare necesare pentru dezvoltarea cunoştinţelor şi a abilităţilor profesionale ale propriilor angajaţi. Însă, după cum dovedește realitatea, invesțiile cu această destinație sunt mereu insuficiente. Cauzele sunt cele mai diverse: situaţia financiară dificilă a întreprinderii, orientarea mijloacelor bănești spre alte domenii de activitate mai puțin importante pentru instruirea personalului, lipsa de dorinţă a patronului de a investi în instruirea profesională continuă.
Un alt aspect dominant abordat în cadrul adunărilor de dare de seamă și alegeri ţine de respectarea şi interpretarea legislaţiei muncii. În linii mari, s-ar putea afirma că se atestă o atitudine loială faţă de activitatea organizațiilor sindicale primare. Acestea sunt implicate, prin colaborare cu administraţiile întreprinderilor, la elaborarea deciziilor ce vizează raporturile de muncă.
Însă, pe alocuri, se remarcă o atitudine rezervată față de liderii sindicali. Organizațiile sindicale primare activează în condiţii nefavorabile. Drept urmare, sunt încălcate normele legale care țin de respectarea contractului individual de muncă, de durata timpului de muncă, salarizare, de securitatea şi sănătatea la locul de muncă. Bineînţeles, prezenţa organului sindical în cadrul întreprinderilor crește povara responsabilităţilor administraţiei față de salariați. De aceea, este important de a fortifica organizațiile sindicale primare, ca soluție sigură de protecție a drepturilor angajaților.
Valeria TRICOLICI, președinta Federaţiei „MOLDSINDCOOPCOMERŢ”