Valorificarea resurselor umane ca element al politicilor educaționale este una esențială în sistemul sindical, iar figura-cheie în acest domeniu este formatorul sindical. În cadrul sistemului educațional al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, conform Concepției educației sindicale și Regulamentului formatorului sindical, persoanele care facilitează procesul de acumulare a noilor cunoștințe și abilități de către adulți, antrenându-i într-un proces interactiv, care dinamizează gândirea, sporește atenția și încurajează schimbul de idei și de experiențe, sunt formatorii sindicali.
Astfel, la ora actuală, echipa de formatori de care dispune CNSM întrunește peste 150 de formatori sindicali, dintre care 23 sunt de nivel național și 30 de formatori – de nivel ramural.
Chiar dacă situația pandemică a intervenit radical în sistemul de educație sindicală, diminuând șansele de desfă-șurare a instruirilor cu prezență fizică, formatorii sindicali s-au conformat cerințelor timpului și au desfășurat activități interactive și în mediul online. Astfel, pe parcursul anului 2020, conform datelor statistice prezentate, circa 7000 de persoane au beneficiat de servicii educaționale sindicale, prestate în mare parte de formatorii CNSM, dar și de experți și formatori internaționali. Metamorfoza procesului educațional a plasat în prim-plan caracterul informativ al instruirii, contribuind astfel la dezvoltarea competențelor și la adaptarea la noile condiții de activitate ale liderilor și activiștilor sindicali, a valorificat instruirea la distanță cu utilizarea tehnologiilor informaționale și a platformelor online.
Recunoscând și apreciind aportul formatorilor sindicali în promovarea misiunii și a valorilor sindicaliste, Comitetul Confederal al CNSM, la inițiativa Consiliului Educațional al CNSM, la 31 octombrie 2019, prin Hotărârea nr. 9-6, a instituit Ziua formatorului sindical, pentru a fi consemnată anual la data de 2 noiembrie. În acest context, conducerea Confe-derației Naționale a Sindicatelor din Moldova și Consiliul Educațional al CNSM aduc sincere felicitări echipei de formatori sindicali, mulțumindu-le pentru contribuția în dezvoltarea sindicalismului autentic și apreciind rolul important al formatorului în dezvoltarea procesului educațional la diverse niveluri, în formarea și dezvoltarea abilităților profesionale ale liderilor și activiștilor sindicali, în instruirea și informarea membrilor de sindicat.
Departamentul organizare, educație și informare al CNSM