Un fond de garantare a creanţelor salariale pentru cazurile de insolvenţă a angajatorilor ar putea fi creat în ţara noastră. O iniţiativă în acest sens, sub formă de proiect de lege, urmează a fi depusă spre examinare Parlamentului, după ce a fost aprobată de membrii Comitetului Confederal al CNSM. Drept motiv pentru elaborarea acestui proiect a servit lipsa unui cadru legal adecvat pentru protecţia salariatului în caz de insolvenţă a angajatorilor.
Autorii proiectului propun ca fondul să fie creat din: contribuţii lunare obligatorii ale angajatorilor în cuantum ce va fi prevăzut de legea bugetului de stat, dobânzile de întârziere pentru neachitarea la timp a contribuţiilor, amenzile pentru nerespectarea legii şi alte surse ce nu contravin prevederilor acesteia.
Din fondul respectiv urmează a fi garantată plata creanţelor salariale pentru angajaţii de la unităţile împotriva cărora sunt pronunţate hotărâri judecătoreşti definitive de intentare a procedurii de insolvabilitate. Suma totală a creanţelor salariale suportate de acest fond nu va depăşi şase salarii medii pe economie pentru fiecare salariat.
Termenul de plată şi de declarare a contribuţiei angajatorului la fondul de garantare este data de 25 a lunii următoare celei pentru care este datorat salariul. Totodată, este prevăzut ca pentru fiecare zi de întârziere a plăţii contribuţiei la acest fond angajatorului să-i fie aplicată o majorare de întârziere în mărime de cinci la sută din suma neachitată în termen.
Fondul ar urma să fie gestionat de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, prin intermediul agenţiilor sale teritoriale. Funcţiile ce decurg din aceasta ţin de recepţionarea şi soluţionarea cererilor de plată a creanţelor în conformitate cu prevederile contractelor individuale şi ale celor colective de muncă, stabilirea mărimii creanţelor cuvenite salariaţilor, recuperarea debitelor.
Reprezentarea intereselor
În funcţiile gestionarului fondului va intra şi reprezentarea intereselor în relaţiile cu instituţiile administraţiei publice centrale şi locale, instanţele judecătoreşti, alte organizaţii şi societăţi. În cazul redresării situaţiei financiar-economice a unităţii care s-a aflat în proces de insolvabilitate, administraţia acestei entităţi va restitui sumele plătite din fondul de garantare a creanţelor salariale.
Autorii iniţiativei susţin că obiectul de reglementare al proiectului de lege este unul extrem de important. De aceea, promovarea şi adoptarea documentului va contribui esenţial, în primul rând, la perfecționarea cadrului legal național și aducerea acestuia în concordanță cu standardele internaționale.
În acelaşi timp, acest document ar asigura protecţia salariilor în cazul insolvenţei angajatorului și aplicarea în mod eficient a prevederilor legale ce țin de respectarea drepturilor de muncă ale salariaților, inclusiv plata salariilor, a indemnizațiilor, compensațiilor etc.
Creanţele avute în vedere se referă la restanţele la: salarii, indemnizaţiile de concediu de odihnă anual, cele de eliberare din serviciu, compensaţiile plătite în cazul accidentelor de muncă sau al bolilor profesionale, precum şi indemnizaţiile pentru perioada şomajului tehnic.
Drept temei pentru lansarea acestei iniţiative a servit inclusiv Convenţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii nr. 173/1992 privind protecţia creanţelor salariaţilor în caz de insolvabilitate a angajatorului. Or, ţări precum Bulgaria, Armenia sau Ucraina, care, de asemenea, au ratificat convenţia în cauză, au o experienţă eficientă în domeniul protecţiei salariaților în cazul în care angajatorii ajung în proces de insolvabilitate.
doar pentru utilizatorii înregistrați
Logare