Festivalul este organizat de către Primăria oraşului Barreiro, Portugalia, în parteneriat cu asociaţiile de imigranţi din regiune, printre care şi Asociaţia „Mioriţa”.
În acest an, acțiunea s-a desfășurat în mai multe etape. Începând cu deschiderea expoziţiei cu genericul „Rădăcinile”, pe dată de 21 februarie, locuitorii regiunii şi nu numai au avut posibilitatea să cunoască diverse culturi şi obiceiuri.
De asemenea, a avut loc şi un concurs de poezie dedicat imigranţilor, în urma căruia au fost acordate premii copiilor cu vârsta între 7 și 15 ani. Juriul, constituit dintr-un profesor de limba portugheză, un altul de limba română şi reprezentanţi de la Departamentul cultură al primăriei oraşului Barreiro, a apreciat mult scrierile copiilor despre rolul imigranţilor în societate, despre îmbogăţirea patrimoniului cultural al ţării–gazdă, despre interculturalitate şi, nu în ultimul rând, prietenia dintre popoare!
S-au adus în scenă sunetele şi culorile vesele ale tradiţiilor noastre. De asemenea, s-a simţit şi aroma sărmăluţelor din frunze de viță-de-vie, aduse chiar de pe meleagurile natale! Iar în ceea ce priveşte capitolul Cunoaştere, la expoziţia de carte, de prosoape şi obiecte de artizanat, a fost demonstrată bogăția și diversitatea culturii noastre din nordul până în sudul Republicii Moldova!
Copiii, descendenţii moldovenilor, născuţi pe meleag portughez, au cântat şi recitat în limba română. Deşi sunt departe de ţara părinților și buneilor, ei cunosc cele trei culori, știu că limba părinţilor e cea română, îi cunosc pe Grigore Vieru, pe Spiridon Vangheli, pe Iulian Filip, pe Vasile Romanciuc.
În premieră, au fost proiectate şi filme documentare despre viaţa de toate zilele a familiilor de imigranţi cu reşedinţa în această localitate.
Aici s-a simţit cât de mult se aseamănă popoarele între ele, căci, indiferent de naţionalitate, sunt apreciate două lucruri: relaţia cu divinitatea şi capacitatea de a crea şi a percepe frumosul!
Rodica GHERASIM,
preşedinta Asociaţiei Culturale „Mioriţa”