27 iulie 2024
Chisinau
Cultura

Festivalul „Sunete, Culori, Arome şi Cunoaştere”, la a VI-a ediţie

Loading
Cultura Festivalul „Sunete, Culori, Arome şi Cunoaştere”, la a VI-a ediţie
Festivalul „Sunete, Culori, Arome şi Cunoaştere”, la a VI-a ediţie
festival-portugalia

În s-au adus scenă sunetele şi cu­lorile vesele ale tradiţiilor noastre
Foto: arhivă personală

 

Festivalul este organizat de către Primăria oraşului Bar­reiro, Portugalia, în partene­riat cu asociaţiile de imigranţi din regiune, printre care şi Asociaţia „Mioriţa”.

 

În acest an, acțiunea s-a desfășurat în mai multe etape. Începând cu deschiderea expoziţiei cu gene­ricul „Rădăcinile”, pe dată de 21 februarie, locuitorii regiunii şi nu numai au avut posibilitatea să cu­noască diverse culturi şi obiceiuri.

De asemenea, a avut loc şi un concurs de poezie dedicat imigran­ţilor, în urma căruia au fost acordate premii copiilor cu vârsta între 7 și 15 ani. Juriul, constituit dintr-un pro­fesor de limba portugheză, un altul de limba română şi reprezentanţi de la Departamentul cultură al pri­măriei oraşului Barreiro, a apreciat mult scrierile copiilor despre rolul imigranţilor în societate, despre îm­bogăţirea patrimoniului cultural al ţării–gazdă, despre interculturali­tate şi, nu în ultimul rând, prietenia dintre popoare!

S-au adus în scenă sunetele şi cu­lorile vesele ale tradiţiilor noastre. De asemenea, s-a simţit şi aroma sărmăluţelor din frunze de viță-de-vie, aduse chiar de pe meleagurile natale! Iar în ceea ce priveşte capito­lul Cunoaştere, la expoziţia de carte, de prosoape şi obiecte de artizanat, a fost demonstrată bogăția și diver­sitatea culturii noastre din nordul până în sudul Republicii Moldova!

Copiii, descendenţii moldoveni­lor, născuţi pe meleag portughez, au cântat şi recitat în limba română. Deşi sunt departe de ţara părinților și buneilor, ei cunosc cele trei cu­lori, știu că limba părinţilor e cea română, îi cunosc pe Grigore Vieru, pe Spiridon Vangheli, pe Iulian Fi­lip, pe Vasile Romanciuc.

În premieră, au fost proiectate şi filme documentare despre viaţa de toate zilele a familiilor de imigranţi cu reşedinţa în această localitate.

Aici s-a simţit cât de mult se aseamănă popoarele între ele, căci, indiferent de naţionalitate, sunt apreciate două lucruri: relaţia cu di­vinitatea şi capacitatea de a crea şi a percepe frumosul!

 

Rodica GHERASIM,

preşedinta Asociaţiei Culturale „Mioriţa”

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand