40 de femei cu experiența migrației au discutat despre drepturile lor și ce soluții pot aduce în localitățile din Moldova, în cadrul seminarului „Femeile migrante dezvoltă localitățile din Moldova”. Seminarul a fost organizat de UN Women pe 15 și 17 august 2016 la Chișinău.
Participantele la seminar au venit din diferite regiuni ale țării și ale lumii, o parte dintre ele sunt proaspăt sosite din Italia, Spania și SUA, altele sunt revenite în Moldova de mai mult timp.
Motivată de dorința de schimbare Natalia Vizitiu, una dintre participante, este originară din satul Sărata–Galbenă, Hâncești. Ea a revenit acasă de la Roma, unde s-a stabilit acum 13 ani.
Visul ei e să deschidă o întreprindere unde femeile de la țară vor broda ii, prosoape, fețe de masă etc., și să le vândă în Italia, unde lucrul manual este apre-ciat.
Natalia Vizitiu este pasionată de brodat și croșetat din 2009. „Aveam o anumită bază în acest domeniu, dar o bună parte din lucru l-am învățat de la măicuțele de la o mănăstire din Roma. Acolo există un centru de îndrumare pentru imigranți și eu activam pe bază de voluntariat, fiind traducătoare pentru cei care nu cunoșteau limba italiană. Se făcea un fel de intermediere între italienii care aveau nevoie de asistente la domiciliu și persoanele care căutau un loc de muncă. Așa am intrat în contact cu măicuțele și am învățat tehnici noi, unele pe cale de dispariție, precum e, de exemplu, tehnica cu suveica”, povestește Natalia. La început, broda pentru prieteni, pentru familie, dar în 2011 a avut prima comandă serioasă, o față de masă pentru o biserică. Apoi au urmat alte comenzi și Nataliei i-a apărut ideea să revină acasă și să deschidă o întreprindere de brodat și croșetat. Însă de la vis până să vezi afacerea deschisă e o cale lungă.
Natalia Vizitiu și-a deschis întreprinderea în satul de baștină, Sărata–Galbenă, Hâncești. Primăria i-a oferit un local, dar când a mers la Agenția de Ocupare a Forței de Muncă, nu s-a găsit nicio persoană doritoare să fie angajată, deși Natalia le propunea instruire și salariu motivant. Între timp, a trecut jumătate de an, la cârma primăriei a venit alt primar, care nu a dorit să prelungească contractul de închiriere, motivând că are și el nevoie de local.
Natalia spune că s-a gândit să deschidă atelier în altă localitate unde va găsi angajați. Acum susține că este în negocieri cu un primar și e optimistă. Ea vrea să dezvolte o linie națională de brodat ii, prosoape. Zice că a studiat piața și e nevoie de așa ceva. „Pun accentul pe grupul de lucru, căci nu are rost să deschid întreprinderea undeva unde nu există forță de muncă. Sper că îmi va reuși. De data asta am un pic de experiență și nu o să mai fac greșelile de prima dată”, afirmă tânăra.
Natalia a început colaborarea cu un stilist italian. În septembrie, lansează un proiect cu acesta. Așa a fost ideea de la bun început: să angajeze oamenii aici, în Moldova, și să vândă în Italia produsele realizate.
Ea a hotărât să participe la Seminarul „Femeile migrante dezvoltă localitățile din Moldova” pentru a face cunoștință cu alte femei și a lucra împreună la dezvoltarea localităților.
„Depunem eforturi pentru ca țara noastră să devină mai civilizată, mai deschisă, mai responsabilă,” a spus Natalia Vizitiu.
În cadrul seminarului, participantele au învățat despre planificarea strategică și cea bugetară, și-au consolidat abilitățile de scriere a proiectelor, de liderism și comu-nicare.
În urma acestui seminar, participantele vor forma un grup pentru a promova drepturile femeilor migrante și pentru a lucra împreună cu autoritățile la domeniile în care vor să aducă schimbări, cum sunt: deschiderea mai multor grădinițe și crearea creșelor, program prelungit pentru copii în școli, servicii sociale și centre speciale pentru bătrâni, transferul stagiilor de muncă și al pensiilor între Moldova și țările de reședință ale migrantelor, atragerea investițiilor în Moldova și altele.
Femeile migrante au discutat aceste idei și la Congresului Diasporei, cea mai mare platformă de discuție dintre moldovenii plecați peste hotare și guvernul R. Moldova. Congresul a avut loc în perioada 19-21 august 2016.
„Femeile migrante au revenit în Moldova cu cunoștințe, cu experiența celor mai dezvoltate state, cu multe idei cum pot fi schimbate lucrurile în țară și, cel mai important, cu o mare dorință de implicare. Această inițiativă de mobilizare are drept scop unirea acestor femei pentru ca împreună, prin eforturi conjugate, sa se obțină acele schimbări punctuale pentru care militează femeile”, spune Victor Lutenco, consultant în domeniul migrației, moderator al seminarului.
Seminarul „Femeile migrante dezvoltă localitățile din Moldo-va” este parte a proiectului „Promovarea și protejarea drepturilor femeilor-lucrătoare migrante” implementat de UN Women, Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor.
Acest material este realizat de publicația „Vocea Poporului”, cu sprijinul financiar al UN Women în Moldova (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor).
Viziunile exprimate ]n articol sunt cele ale autorilor și nu reprezintă în mod neapărat viziunile partajate de UN Women sau ONU, în general.
Materialul poate fi utilizat gratuit pentru scopuri necomerciale, cu înștiințarea cuvenită a UN Women.