Femeile din Republica Moldova sunt cele mai afectate de fenomenul migrației. Majoritatea celor plecate peste hotare în căutarea unui loc de muncă au studii superioare.
Șapte din 10 sunt femei tinere, 9 din 10 oferă resurse financiare familiei pentru consum curent, 6 din 10 au obținut experiență și abilități de muncă, drept rezultat al migrației.
Migrația persoanelor de sex feminin a fost subiectul unui seminar destinat reprezentanților structurilor de femei și tineret din cadrul CNSM. În cadrul evenimentului s-a vorbit despre prioritățile și campaniile de informare ale ITUC și PERC, despre migrația femeilor și economia de îngrijire. Un subiect aparte a constituit proiectul Convenției Organizației Internaționale a Muncii privind violența împotriva femeilor și bărbaților la locul de muncă, formarea abilităților de planificare a activităților cu atenție sporită asupra promovării egalității de gen și a combaterii violenței.
Oleg Budza, președintele CNSM, prezent la eveniment, a menționat că 56% din membrii de sindicat sunt femei. Vocea femeii este auzită și sindicatele mereu au promovat interesele acestora.
„Problemele femeilor trebuie privite în ansamblu. Ce le face pe acestea să plece peste hotare? Sunt întrebări care trebuie rezolvate împreună cu Guvernul și Parlamentul”, a menționat, la rândul său, Liuba Rotaru, președinta Consiliului de Femei din cadrul CNSM.
În cadrul seminarului au vorbit despre protecția femeilor în domeniul relațiilor de muncă experți din Rusia și Italia.