20 aprilie 2024
Chisinau
Social

Federația „Sindindcomservice” și-a trasat prioritățile pentru următorii cinci ani

Loading
Social Federația „Sindindcomservice” și-a trasat prioritățile pentru următorii cinci ani
Federația „Sindindcomservice” și-a trasat prioritățile pentru următorii cinci ani
Vocea poporului

Pe 27 noiembrie curent, în incinta Casei Sindicatelor, și-a desfășurat lucrările Congresul VII al Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Sfera Deservirii Sociale și Producerii de Mărfuri „Sindindcomservice” din Moldova. La lucrările Congresului au participat dele-gați, reprezentanți ai organizațiilor sindicale membre, invitați.

Ramura servicii sociale este, precum se știe, un domeniu important din viața societății ce vizează bunăstarea și cali­tatea vieții cetățenilor. În prezent peste 15 mii de salariați din ramură sunt membri ai Federației „Sindindcomservice”.

La activitate au fost prezenți, printre invitați, Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, și Mihai Severovan, președintele Asociaţiei Patronale a Serviciilor Publice din Republica Moldova.

În cadrul Congresului a fost prezen­tat Raportul de activitate al Consiliului Federației Sindicatelor „Sindindcomser­vice” pentru perioada 2015-2020, au fost alese organele de conducere și s-au tra­sat obiectivele strategice pentru următorii cinci ani.

Preşedinta Federaţiei „Sindindcomser­vice”, Ana Selina, a menționat, în rapor­tul prezentat, că pe parcursul activității‚ datorită colaborării strânse cu partenerii sociali, au fost întreprinse acțiuni pentru îmbunătățirea condițiilor ce țin de securi­tatea și sănătatea în muncă în organizațiile din ramură, pentru majorarea salariilor, precum și pentru apărarea drepturilor și intereselor de muncă ale membrilor de sindicat.

„Consiliul Federației Sindicatelor Lucră­torilor din Sfera Deservirii Sociale și Pro­ducerii de Mărfuri „Sindindcomservice” și membrii organizațiilor acesteia au par­curs, în anii de după Congresul VI, o cale grea, dar plină de conținut, de luptă pen­tru drepturile și interesele membrilor de sindicat, ale angajaților din gospodăriile comunale și de la întreprinderile care pre­stează alte servicii, în condiții de instabili­tate a structurilor de stat și imperfecțiune a administrațiilor. Din acest motiv, a deve­nit și mai dificilă soluționarea multor pro­bleme economice în ramură, respectiv, și a celor sociale, abordate în mod înteme­iat de Federația de ramură”, a menționat Ana Selina.

 

Au fost adoptate măsuri de răspuns adecvate la provocările timpului

 

Ea a relevat în același context că, spre sfârșitul perioadei de dare de seamă, la problemele existente s-au adăugat și cele legate de situația epidemiologi­că excepțională, care a afectat întreaga lume. Iar toate aceste dificultăți au avut drept consecință faptul că nu au fost po­sibile contacte mai strânse cu colectivele, au avut un impact asupra regimului de lu­cru, conducând la diminuarea veniturilor angajaților, asupra dezvoltării economi­ei țării în ansamblu, ceea ce a influențat serios, în ultimă instanță, asupra vieții și sănătății cetățenilor.

În aceste condiții, eforturile Consiliului Federației au fost orientate spre căuta­rea unor măsuri de răspuns adecvate la provocările timpului, stabilirea sarcinilor imediate și a obiectivelor pe termen lung, a formelor și metodelor acceptabile pen­tru soluționarea problemelor actuale ale membrilor de sindicat.

Printre acestea se numără un spectru larg de chestiuni ce țin de protecția social-economică și juridică a membrilor de sin­dicat, crearea unui regim și a unor condiții de muncă ce nu ar diminua nivelul de trai și bunăstarea angajaților – asigurarea unui salariu decent, achitat la timp, revizuirea acestuia în funcție de inflație și, ceea ce e deosebit de important, crearea unor locuri de muncă de calitate și în deplină securi­tate.

„Ținând seama de lipsa unui organ spe­cializat privind administrarea acestei ra­muri importante în plan social și de faptul că întreprinderile gospodăriei comunale sunt, în principal, municipale, adesea tre­buie să conlucrăm cu autoritățile publice locale. Iar acestea adesea încalcă prevede­rile Legii cu privire la întreprinderile muni­cipală/de stat, se amestecă permanent în statele de personal și în salarizare, nu în­totdeauna își întemeiază numirile în funcții de conducere, manifestă prea puțină gri­jă pentru îmbunătățirea alimentării cu apă a populației rurale în conformitate cu Concepția privind regionalizarea serviciilor publice de alimentare cu apă și de cana­lizare.

Apreciind înalt insistența și fermitatea președintelui comitetului sindical, aș vrea să subliniez, în același timp, că acestuia i se acordă asistență, consultanță. Președintele Consiliului Federației a participat în repe­tate rânduri la negocierile cu administrația, în acest sens ne-a ajutat juriștii sindicate­lor”, a relevat liderul sindical.

Ana Selina a adăugat că în cei cinci ani care au trecut de la congresul precedent au fost soluționate în jur de 2,5 mii de ape­luri individuale și 30 de conflicte colective de muncă. Cele mai frecvente subiecte ale plângerilor vizează întârzierea salariului, iar adesea retribuția diminuată, refuzul an­gajatorilor de a remunera zilele de sărbă­toare, concedierea pensionarilor sau tran­sferul neîntemeiat al acestora la o muncă mai prost plătită fără acordul lor, anularea sporurilor pentru vechime în muncă etc.

 

Lupta pentru drepturile membrilor de sindicat a făcut un salt calitativ

 

De multe ori, angajații au pus la îndo­ială legalitatea sancțiunilor disciplinare, acordarea concediilor fără a se ține sea­ma de doleanțele angajatului și lipsa unui grafic al concediilor, precum și nerespec­tarea de către angajatori a condițiilor sti­pulate în contractele colective de muncă. S-au înmulțit cazurile de persecutare a activiștilor și liderilor comitetelor sindicale. Consiliul Federației a fost nevoit să se im­plice în repetate rânduri în situații compli­cate și uneori controversate, să soluționeze conflicte, pentru a nu se ajunge la protes­te, care nu întotdeauna dau rezultate, să obțină decizii care să răspundă intereselor angajaților membri de sindicat.

Consiliul Federației desfășoară o muncă permanentă pentru a obține rezultate în urma dialogului social la nivel de ramură și de organizații sindicale. Lupta pentru drepturile angajaților a făcut un salt cali­tativ odată cu lansarea, în 2018, de către CNSM, a campaniei „Contractul colectiv de muncă – garanția drepturilor tale”. Au fost organizate seminare zonale, elabora­te materialele metodice corespunzătoare, modelul contractului colectiv de muncă, un pliant despre drepturile comitetelor sindicale și ale liderilor lor în reglementa­rea raporturilor juridice de muncă, care au dat rezultate.

„Sindicatele au obținut ca, la inițiativa lor, ținând seama de rata inflației, Guver­nul stabilește cel mai înalt salariu minim garantat. În mod corespunzător, se recal­culează remunerarea tuturor categoriilor de angajați, lucru prevăzut în Contractul Colectiv din ramura noastră. Remarcăm cu satisfacție că în perioada care a trecut de la Congresul VI salariul în ramura gos­podăriilor comunale a crescut cu 162,8%”, a conchis președinta Federației „Sindind­comservice”.

Pe lângă problemele stringente dez­bătute, delegații la congres au discutat și chestiuni organizatorice. În urma vo­tului, delegații au reales-o în funcția de președinte pe Ana Selina, iar Ecaterina Manastîrschi a fost aleasă în calitate de vicepreședinte al Federației „Sindindcom­service”.

Pentru următoarea perioadă, sindicaliștii își propun să contribuie în continu­are la apărarea drepturilor și intereselor membrilor de sindicat, dezvoltarea relațiilor la nivel bipartit, atragerea noilor mem­bri de sindicat, susținerea salariaților care activează în condiții de muncă nocive, respectarea cerințelor în domeniul se-curității și sănătății în muncă, vor organiza activități de instruire a activului sindical, vor promova interesele tinerilor salariați și drepturile femeilor.

Totodată, în cadrul Congresului a fost aleasă o nouă componență a Comisiei de Cenzori și s-au validat împuternicirile mem­brilor Consiliului Federației. La lucrările Congresului s-au examinat și aprobat mo­dificările cu privire la Statutul Federației.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand