6 December 2024
Chisinau
Social

Federația Sindicală a Educației și Științei. Tabloul statistic 2020

Loading
Social Federația Sindicală a Educației și Științei. Tabloul statistic 2020
Federația Sindicală a Educației și Științei. Tabloul statistic 2020
Vocea poporului

Numărul total al membrilor de sindicat e de 103.005 din numă­rul total de 113.327 de angajați și studenți din ramura educației și cercetării. Apartenența la sindicat – 90,8%. Angajați, membri de sindicat – 85.349 din numărul total de 91.141 de angajați din ramu­ră. Apartenența la sindicat – 93,6%. Studenți, membri de sindicat – 17.656 din numărul total de 22.186 de studenți și elevi ai colegiilor. Apartenența la sindicat – 79,6%. Organizații sindicale de nivelul unu – 2589. Centre sindicale ramural–teritoriale – 79.

 

Axați pe principiul solidarizării și al echității

 

Stimați colegi,

Cu prilejul celui de-al VII-lea Congres al Federației Sindicale a Educației și Științei, dar și al Zilei liderului sindical din domeniul educației și științei, marcată pe 5 martie, vă transmit un sincer mesaj de felicitare pentru toți membrii de sindicat.

Formatul parteneriatului, stabilit între ministerul de resort și FSEȘ, reprezintă, de fapt, o premisă importantă pentru reali­zarea educației de calitate, axată pe prin­cipiul solidarizării și al echității pentru toți beneficiarii acestui sistem: elevi, studenți, cadre didactice și manageriale, părinți. Fi­ind conștienți de faptul că doar printr-o comunicare eficientă vom putea soluționa problemele din educație, s-a reușit, în timp, realizarea mai multor acțiuni centrate spre crearea unor condiții motivante pentru lu­crătorii din sistem: majorarea îndemnizației unice pentru tinerii specialiști, oferirea compensațiilor bănești anuale pentru pro­curarea de suporturi didactice etc.

În egală măsură, suntem preocupați de îmbunătățirea condițiilor de muncă ale angajaților din educație, de ridicarea presti­giului pedagogului în societate.

Mizăm și în continuare pe experiența de negociere și colaborare, pe disponibilitatea de implicare a FSEȘ, în calitate de parte­ner, și pe responsabilitate comună pentru breasla angajaților din învățământ.

 

Cu respect, Corneliu POPOVICI, ministrul Educației, Culturii și Cercetării

 

Fără educație de calitate nu se poate construi o societate modernă

 

Stimați delegați, dragi invitați!

Forul suprem al Federației Sindicale aEducației și Științei, lucrările căruia se des-fășoară pe 5 martie 2020, constituie pentru mine un bun prilej de a mă adresa către dumneavoastră, și recunosc, o fac cu o de­osebită plăcere.

Este firesc mai întâi să exprim sincere mulțumiri membrilor de sindicat, activiștilor organizațiilor sindicale primare, liderilor structurilor teritoriale din ramură pentru munca depusă pe parcursul anilor în ve­derea respectării drepturilor fundamentale ale salariaților, pentru poziția fermă luată în situații dificile și verticalitatea manifestată în cauza nobilă de apărare a membrilor de sindicat.

Rezultatul acestei munci constituie un beneficiu nu numai pentru angajații din sfe­ra educației și științei, dar are și un impact pozitiv asupra consolidării mișcării sindica­le din Republica Moldova. Munca de das­căl, profesor și cercetător aduce contribuții valoroase la dezvoltarea țării, apropierea și integrarea ei în spațiul european.

Prin activitățile și acțiunile desfășurate, sindicatul dumneavoastră s-a fortificat organizațional atât pe plan național, cât și pe plan internațional, a avansat în consoli­darea dialogului cu partenerii sociali.

La nivel de Confederație și de Federație, în mod constant, se depun eforturi conju­gate pentru îmbunătățirea situației soci­al-economice a angajaților din ramură și respectarea drepturilor sociale ale acesto­ra. Sperăm că autoritățile competente vor conștientiza starea deplorabilă din dome­niu, unde nu ajung cadre didactice califi­cate, or, fără alocarea mijloacelor financiare necesare și remunerarea corespunzătoare a cadrelor didactice, nu va fi posibilă stoparea exodului de specialiști și asigurarea eco­nomiei naționale cu oameni bine pregătiți. Guvernanții trebuie să înțeleagă că fără educație de calitate nu se poate construi o societate modernă.

Sunt convins că, chiar și în pofida pro­blemelor existente, dumneavoastră veți continua cu același elan munca asiduă și pe viitor, bazându-vă pe obiectivele strategice adoptate de congres.

Vă doresc succese în desfășurarea lucră­rilor congresului, luarea deciziilor impor­tante, multă sănătate, bunăstare în familii și mari realizări personale și profesionale.

 

Cu stimă, Oleg BUDZA, președintele CNSM

 

FSEȘ este o componentă vitală a Internaționalei Educației

 

Dragi colegi, în calitate de director al Comitetului sindical european pentru edu-cație, sunt mândră că Federația Sindicală a Educației și Științei din Moldova se numără printre membrii noștri. Munca dumneavoas­tră în reprezentarea lucrătorilor din sectorul educațional din Moldova este impresionan­tă. FSEȘ este un partener social în ramura educației activ la nivel național și a dovedit acest lucru apărând interesele și drepturile cadrelor didactice și ale angajaților din ra­mură.

Sindicatele din componența Interna-ționalei Educației reprezintă peste 11 mi­lioane de cadre didactice și alt personal din învățământ, iar Federația Sindicatelor Educației și Științei din Republica Moldova este o componentă vitală a acestei familii. În Europa există profesori și sindicate care se confruntă cu provocări similare celor cu care luptați voi, sindicaliștii din educație, în Moldova. Mulți profesori sunt pe punctul de a se pensiona, familii întregi migrează și își cresc copiii în alte țări, ceea ce duce la închiderea școlilor și la deficitului de profe­sori, în special, în zonele rurale. Între timp, profesorii au nevoie de instruire și sprijin pe probleme precum incluziunea, digitalizarea și cetățenia democratică. Într-o societate și o economie în schimbare rapidă, educația de calitate pentru toți este mai importan­tă ca niciodată, fiind fundamentală pentru dezvoltarea țărilor noastre.

Sindicatele trebuie să facă tot posibilul ca să răspundă provocărilor: suntem mai puternici fiind împreună. Cu experiența și puterea noastră, cerem investiții mai mari și mai durabile în educație și ne împotri­vim privatizării și comercializării educației. Cu toți împreună lucrăm pentru identifica­rea unor abordări și soluții pozitive care ar îmbunătăți salariile și condițiile de muncă ale angajaților din învățământ, pentru e edi­fica un statut atractiv al profesiei didactice.

Felicit, pe această cale, Federația Sin­dicală a Educației și Științei din Republica Moldova cu ocazia desfășurării Congresului și îndemn la unitate și solidaritate surorile și frații noștri sindicaliști. Sperăm la o colabo­rare fructuoasă mulți ani cu toți profesorii și personalul din învățământ din Republica Moldova!

 

Susan FLOCKEN, director european, Comitetul Sindical European pentru Educație

 

Reprezentăm o forță atunci când suntem uniți!

 

Stimați delegați și invitați la Congres, Dragi colegi!

Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură din Republica Moldova vă felici­tă cu ocazia celui de-al VII-lea Congres al Federației Sindicale a Educației și Științei din Republica Moldova.

Cei peste 13.000 de membri ai sindica­tului din domeniul culturii sunt alături de Dumneavoastră în realizarea obiectivului nostru comun – protecția drepturilor și pro­movarea intereselor membrilor de sindicat.

Noi, sindicaliștii din cultură, am susținut întotdeauna acțiunile și demersurile pentru respectarea drepturilor lucrătorilor din ra­mura educației și științei, aceștia fiind, pe de o parte, avangarda societății, ca și lucrătorii din ramura culturii, iar pe de altă parte, cei mai expuși crizelor economice, social-politi­ce, financiare etc.

Angajamentele și interesul comun, va­lorile și principiile democratice spre care aspiră întreaga mișcare sindicală națio-nală și internațională, ne determină să conștientizăm că reprezentăm o forță atunci când suntem uniți!

Dragi colegi, vă dorim ca lucrările Con­gresului FSEȘ să se încununeze cu rezulta­tele pe care le așteptați.

Cu sincere urări de sănătate și realizări frumoase,

 

Nicolae GARAZ, președintele Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand