Numărul total al membrilor de sindicat e de 103.005 din numărul total de 113.327 de angajați și studenți din ramura educației și cercetării. Apartenența la sindicat – 90,8%. Angajați, membri de sindicat – 85.349 din numărul total de 91.141 de angajați din ramură. Apartenența la sindicat – 93,6%. Studenți, membri de sindicat – 17.656 din numărul total de 22.186 de studenți și elevi ai colegiilor. Apartenența la sindicat – 79,6%. Organizații sindicale de nivelul unu – 2589. Centre sindicale ramural–teritoriale – 79.
Axați pe principiul solidarizării și al echității
Stimați colegi,
Cu prilejul celui de-al VII-lea Congres al Federației Sindicale a Educației și Științei, dar și al Zilei liderului sindical din domeniul educației și științei, marcată pe 5 martie, vă transmit un sincer mesaj de felicitare pentru toți membrii de sindicat.
Formatul parteneriatului, stabilit între ministerul de resort și FSEȘ, reprezintă, de fapt, o premisă importantă pentru realizarea educației de calitate, axată pe principiul solidarizării și al echității pentru toți beneficiarii acestui sistem: elevi, studenți, cadre didactice și manageriale, părinți. Fiind conștienți de faptul că doar printr-o comunicare eficientă vom putea soluționa problemele din educație, s-a reușit, în timp, realizarea mai multor acțiuni centrate spre crearea unor condiții motivante pentru lucrătorii din sistem: majorarea îndemnizației unice pentru tinerii specialiști, oferirea compensațiilor bănești anuale pentru procurarea de suporturi didactice etc.
În egală măsură, suntem preocupați de îmbunătățirea condițiilor de muncă ale angajaților din educație, de ridicarea prestigiului pedagogului în societate.
Mizăm și în continuare pe experiența de negociere și colaborare, pe disponibilitatea de implicare a FSEȘ, în calitate de partener, și pe responsabilitate comună pentru breasla angajaților din învățământ.
Cu respect, Corneliu POPOVICI, ministrul Educației, Culturii și Cercetării
Fără educație de calitate nu se poate construi o societate modernă
Stimați delegați, dragi invitați!
Forul suprem al Federației Sindicale aEducației și Științei, lucrările căruia se des-fășoară pe 5 martie 2020, constituie pentru mine un bun prilej de a mă adresa către dumneavoastră, și recunosc, o fac cu o deosebită plăcere.
Este firesc mai întâi să exprim sincere mulțumiri membrilor de sindicat, activiștilor organizațiilor sindicale primare, liderilor structurilor teritoriale din ramură pentru munca depusă pe parcursul anilor în vederea respectării drepturilor fundamentale ale salariaților, pentru poziția fermă luată în situații dificile și verticalitatea manifestată în cauza nobilă de apărare a membrilor de sindicat.
Rezultatul acestei munci constituie un beneficiu nu numai pentru angajații din sfera educației și științei, dar are și un impact pozitiv asupra consolidării mișcării sindicale din Republica Moldova. Munca de dascăl, profesor și cercetător aduce contribuții valoroase la dezvoltarea țării, apropierea și integrarea ei în spațiul european.
Prin activitățile și acțiunile desfășurate, sindicatul dumneavoastră s-a fortificat organizațional atât pe plan național, cât și pe plan internațional, a avansat în consolidarea dialogului cu partenerii sociali.
La nivel de Confederație și de Federație, în mod constant, se depun eforturi conjugate pentru îmbunătățirea situației social-economice a angajaților din ramură și respectarea drepturilor sociale ale acestora. Sperăm că autoritățile competente vor conștientiza starea deplorabilă din domeniu, unde nu ajung cadre didactice calificate, or, fără alocarea mijloacelor financiare necesare și remunerarea corespunzătoare a cadrelor didactice, nu va fi posibilă stoparea exodului de specialiști și asigurarea economiei naționale cu oameni bine pregătiți. Guvernanții trebuie să înțeleagă că fără educație de calitate nu se poate construi o societate modernă.
Sunt convins că, chiar și în pofida problemelor existente, dumneavoastră veți continua cu același elan munca asiduă și pe viitor, bazându-vă pe obiectivele strategice adoptate de congres.
Vă doresc succese în desfășurarea lucrărilor congresului, luarea deciziilor importante, multă sănătate, bunăstare în familii și mari realizări personale și profesionale.
Cu stimă, Oleg BUDZA, președintele CNSM
FSEȘ este o componentă vitală a Internaționalei Educației
Dragi colegi, în calitate de director al Comitetului sindical european pentru edu-cație, sunt mândră că Federația Sindicală a Educației și Științei din Moldova se numără printre membrii noștri. Munca dumneavoastră în reprezentarea lucrătorilor din sectorul educațional din Moldova este impresionantă. FSEȘ este un partener social în ramura educației activ la nivel național și a dovedit acest lucru apărând interesele și drepturile cadrelor didactice și ale angajaților din ramură.
Sindicatele din componența Interna-ționalei Educației reprezintă peste 11 milioane de cadre didactice și alt personal din învățământ, iar Federația Sindicatelor Educației și Științei din Republica Moldova este o componentă vitală a acestei familii. În Europa există profesori și sindicate care se confruntă cu provocări similare celor cu care luptați voi, sindicaliștii din educație, în Moldova. Mulți profesori sunt pe punctul de a se pensiona, familii întregi migrează și își cresc copiii în alte țări, ceea ce duce la închiderea școlilor și la deficitului de profesori, în special, în zonele rurale. Între timp, profesorii au nevoie de instruire și sprijin pe probleme precum incluziunea, digitalizarea și cetățenia democratică. Într-o societate și o economie în schimbare rapidă, educația de calitate pentru toți este mai importantă ca niciodată, fiind fundamentală pentru dezvoltarea țărilor noastre.
Sindicatele trebuie să facă tot posibilul ca să răspundă provocărilor: suntem mai puternici fiind împreună. Cu experiența și puterea noastră, cerem investiții mai mari și mai durabile în educație și ne împotrivim privatizării și comercializării educației. Cu toți împreună lucrăm pentru identificarea unor abordări și soluții pozitive care ar îmbunătăți salariile și condițiile de muncă ale angajaților din învățământ, pentru e edifica un statut atractiv al profesiei didactice.
Felicit, pe această cale, Federația Sindicală a Educației și Științei din Republica Moldova cu ocazia desfășurării Congresului și îndemn la unitate și solidaritate surorile și frații noștri sindicaliști. Sperăm la o colaborare fructuoasă mulți ani cu toți profesorii și personalul din învățământ din Republica Moldova!
Susan FLOCKEN, director european, Comitetul Sindical European pentru Educație
Reprezentăm o forță atunci când suntem uniți!
Stimați delegați și invitați la Congres, Dragi colegi!
Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură din Republica Moldova vă felicită cu ocazia celui de-al VII-lea Congres al Federației Sindicale a Educației și Științei din Republica Moldova.
Cei peste 13.000 de membri ai sindicatului din domeniul culturii sunt alături de Dumneavoastră în realizarea obiectivului nostru comun – protecția drepturilor și promovarea intereselor membrilor de sindicat.
Noi, sindicaliștii din cultură, am susținut întotdeauna acțiunile și demersurile pentru respectarea drepturilor lucrătorilor din ramura educației și științei, aceștia fiind, pe de o parte, avangarda societății, ca și lucrătorii din ramura culturii, iar pe de altă parte, cei mai expuși crizelor economice, social-politice, financiare etc.
Angajamentele și interesul comun, valorile și principiile democratice spre care aspiră întreaga mișcare sindicală națio-nală și internațională, ne determină să conștientizăm că reprezentăm o forță atunci când suntem uniți!
Dragi colegi, vă dorim ca lucrările Congresului FSEȘ să se încununeze cu rezultatele pe care le așteptați.
Cu sincere urări de sănătate și realizări frumoase,
Nicolae GARAZ, președintele Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură