
Foto: scutaru.ro
Acum doi ani, aflându-mă în China, la un seminar organizat de guvernul acestei ţări, mai mulţi demnitari locali au evidenţiat că a doua cea mai puternică economie din lume se confruntă cu două probleme mari: corupţia şi diferenţele zdrobitoare dintre bogaţi şi săraci. De bună seamă, după izbucnirea crizei mondiale, statul cu cea mai numeroasă populaţie de pe glob a devenit liderul creşterii economice mondiale, cu un ritm mediu anual de 10 procente.
Însă, din păcate, saltul economic gigantic nu a adus decât îmbogăţirea exagerată doar a unui număr infim de locuitori ai ţării, în mare parte funcţionari şi demnitari publici, bancheri. Restul populaţiei ţării, care numără peste 1 miliard 300 de milioane de locuitori, în tot acest timp a lunecat pe toboganul sărăciei.
![]() |
Temperarea avansului economic de dragul creşterii veniturilor populaţiei, creării locurilor de muncă |
Actuala putere, care s-a instalat acum un an şi ceva, a decis să schimbe macazul. Ea s-a concentrat pe temperarea ritmului de creştere economică, iar în schimb, s-a orientat spre sporirea ponderii cheltuielilor de consum în produsul intern al ţării. Îndeosebi, guvernul chinez caută să stimuleze pe toate căile asigurările medicale. În opinia mai multor experţi locali, internaţionali, suplimentarea cheltuielilor de consum va contribui la ridicarea nivelului de trai al clasei mijlocii. Accelerarea ritmului de creştere a cheltuielilor va genera o ofertă sporită în măsură să inducă încetinirea economică spre crearea de locuri de muncă pentru milioane de chinezi, care părăsesc sectorul agricol sau care absolvesc facultatea.
Sistemul guvernamental universal de asigurări medicale de abia începe să fie implementat, în timp ce medicina privată nu este pe buzunarul majorităţii populaţiei ţării. De aceea, gospodăriile casnice sunt silite să acumuleze sume mari de bani ca să dispună de mijloacele financiare necesare în cazul unei eventuale internări în vreo instituţie medicală. Însă acumularea cotizaţiilor nesemnificative ale persoanelor fizice sau ale angajatorilor, din care vor fi plătite ulterior cheltuielile uriaşe pentru îngrijiri medicale costisitoare, va permite asigurărilor private de sănătate să facă inutile asemenea economii exagerate. Deci, încurajând procurarea poliţelor de asigurare medicală de către salariaţi sau angajatori, guvernul chinez poate să contribuie la reducerea nivelului economiilor gospodăriilor casnice. Persoanele cu poliţe de asigurare medicală sunt avantajate, deoarece nu se confruntă cu riscul unor eventuale plăţi uriaşe pentru îngrijiri medicale şi vor putea să cheltuiască mai mulţi bani pentru alte necesităţi vitale.
Cel mai eficient mod de încurajare a procurărilor de poliţe de asigurare medicală este excluderea contribuţiilor și a impozitelor angajatorilor pentru astfel de asigurări. Acest instrument eficace a funcţionat cu succes în ţări dezvoltate, precum SUA, Marea Britanie. Facilităţile fiscale pot să aibă un impact şi în cazul unor achiziţii aparte, îngăduindu-le oamenilor să deducă primele de asigurare pe care ei le plătesc din veniturile impozitate.
La momentul de faţă, facilităţile fiscale acordate de guvernul chinez sunt îndreptate spre stimularea îndeplinirii planurilor angajatorilor privind acumulările de pensii. Guvernul chinez a modificat nu demult legislaţia fiscală astfel încât să excludă contribuţiile angajatorilor la acumulările de pensii ale salariaţilor din veniturile impozabile şi să permită fondurilor respective de acumulare să se consolideze, fără ca acestea să fie supuse unor taxe fiscale suplimentare. Or, fondurile neimpozitate de acumulări ale salariaţilor reprezintă un bun înlocuitor al sistemelor universale de asigurări cu pensii şi, în acelaşi timp, comportă un impact benefic din perspectiva sporirii economiilor gospodăriilor casnice, dar nu şi a creşterii cheltuielilor de consum.
Cu alte cuvinte, politica de încurajări fiscale promovată de guvernul chinez în prezent urmărește cele mai nobile scopuri. Or, concentrarea acesteia pe riscuri mari de asigurare va conduce la reducerea cheltuielilor nejustificate de bani, suportate de oameni pentru tratarea maladiilor uşoare şi care nu stimulează economiile gospodăriilor casnice, nu necesită protecţie prin intermediul asigurărilor.
![]() |
Costul poliţelor de asigurare este dedus din suma impozitelor |
Extinderea asigurărilor medicale în China va conduce, de asemenea, la lărgirea gamei de servicii de sănătate. Mai multe persoane private vor avea posibilitatea să se lanseze pe piaţa respectivă a ţării, deoarece vor vedea că asigurările încurajează cererea pentru astfel de servicii. În aceste condiţii, guvernul chinez poate să extindă volumul serviciilor de sănătate fără a fi silit să suplimenteze cheltuielile în acest scop, deoarece asigurările oamenilor vor acoperi cheltuielile.
Într-un final, regimul fiscal favorabil pentru procurarea poliţelor de asigurare medicală cu riscuri mari de cheltuieli va conduce la reducerea economiilor pe ţară, la creşterea cheltuielilor de consum, va diminua din sentimentul de îngrijorare al populaţiei pentru costurile costisitoare ale îngrijirilor medicale şi va îmbunătăţi sistemul public de sănătate chinez. Credem că avem ce învăța și noi de la un mare popor cu o cultură veche de peste cinci milenii, pentru fortificarea sănătății națiunii noastre mici și bolnave.