18 November 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Facilități acordate tinerilor specialiști

Loading
Cetăţeanul şi legea Facilități acordate tinerilor specialiști
Facilități acordate tinerilor specialiști
bizlaw.md

Se vorbește mult despre înlesniri și indemnizații acor­date tinerilor specialiști care se angajează în domeniul sănătății, educației și culturii. În care acte legislative sunt prevăzute aceste înlesniri? Nu se prevede nimic pentru ti­nerii specialiști din alte domenii?

Galina Postolache, Codreanca, Strășeni

 

Ana MOLDOVANU

consilier superior

în Departamentul protecție social-economică al CNSM

 

Conform art.11 din Legea ocro­tirii sănătății, nr. 411/1995, absolvenții studiilor postuniversitare de rezidențiat şi ai învățământului profesional tehnic postsecundar și postsecundar nonterțiar medical şi farmaceutic care, imediat după absolvire, se angajează conform re­partizării Ministerului Sănătății sau exercită independent profesiunea de medic în una dintre formele de organizare a activității profesiona­le prevăzute de prezenta lege în orașe şi sate (comune), inclusiv din componența municipiilor Chișinău şi Bălți, cu excepția celorlalte teri­torii ale municipiilor respective, în primii trei ani de activitate benefici­ază din bugetul de stat, prin inter­mediul prestatorului respectiv de servicii medicale și farmaceutice, de dreptul la:

  1. compensare a cheltuielilor pentru închirierea locuinței sau la locuință gratuită acordată de au­toritatea administrației publice lo­cale;
  2. o indemnizație unică în mă­rime de 120 de mii de lei pentru medici și farmaciști și de 96 de mii de lei pentru personalul medical și farmaceutic cu studii profesiona­le tehnice postsecundare, care se achită integral după șase luni de activitate;
  3. compensare lunară a costului a 30 kW/oră de energie electrică şi compensare anuală a costului unui metru cub de lemne şi al unei tone de cărbuni, inclusiv în cazul încălzi­rii cu gaze.

Absolvenții studiilor postuniversitare de rezidențiat și ai învățământului profesional tehnic post-secundar și postsecundar nonterțiar medical și farmaceutic, care și-au făcut studiile în bază de con­tract, beneficiază de indemnizațiile și înlesnirile stipulate în cazul în care se angajează în câmpul mun­cii în baza repartizării Ministerului Sănătății și activează respectând termenul și condițiile stipulate de legislație.

Conform art. 134 al Codului educației nr. 152/2014, absolvenții instituțiilor de învățământ superior și profesional tehnic din țară, be­neficiari ai programelor acredita­te în domeniul general de studiu Științe ale educației sau într-un domeniu echivalent, care și-au fă­cut studiile pe locuri cu finanțare de la bugetul de stat sau cu taxă de studii, indiferent de forma de învățământ, absolvenții programe­lor corespunzătoare ai instituțiilor de învățământ din străinătate, acre­ditate în condițiile legii, inclusiv absolvenții care au cumulat studiile cu activitatea pedagogică, ulterior angajați în instituții de învățământ prin repartizare de către Ministerul Educației și Cercetării, beneficia­ză, în primii cinci ani de activita­te didactică de la repartizare, de indemnizații din mijloacele buge­tului de stat în modul stabilit de Guvern, achitate prin intermediul bugetelor unităților administrativ-teritoriale de nivelul al doilea și al bugetului UTA Găgăuzia.

La debutul în carieră, perso­nalul didactic angajat în instituţi­ile de învăţământ publice din me­diul rural, din centrele raionale și din unitățile administrativ-terito­riale care fac parte din unitatea teritorială autonomă Găgăuzia be­neficiază, în primii cinci ani de acti­vitate, de compensarea cheltuielilor pentru închirierea spațiului locativ, consumul de energie termică şi electrică, din bugetul de stat, prin intermediul bugetelor unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul al doilea şi ale UTA Găgăuzia, în condiţiile stabilite de Guvern.

În primii cinci ani de activitate pedagogică, cadrele didactice din instituţiile de învăţământ general publice beneficiază de sprijin pen­tru inserţie profesională, inclusiv de reducerea la 75% a normei didac­tice pentru un salariu de funcţie, precum şi de asistenţă din partea cadrului didactic mentor.

Prin Hotărârea Guvernului nr. 802/2015, pentru susținerea cadrelor didactice tinere se utilizea­ză pentru achitarea indemnizațiilor, în primii trei ani de activitate, în mă­rime de 40 de mii de lei anual pen­tru tinerii specialiști absolvenți ai instituțiilor de învățământ superior (licență sau master) sau absolvenți deținători ai unui act echivalent de studii, recunoscut de structura abilitată pentru recunoașterea şi echivalarea actelor de studii şi ca­lificărilor, şi în mărime de 32 de mii de lei anual pentru tinerii specialiști absolvenți ai instituțiilor de învățământ profesional tehnic post secundar, încadrați în instituțiile de învățământ în primii trei ani după absolvirea acestora, prin repartiza­re de către Ministerul Educației.

Transferurile cu destinație spe­cială pentru susținerea cadrelor didactice tinere se utilizează, de asemenea, şi în scopul compen­sării lunare a cheltuielilor pentru închirierea spațiului locativ, a cos­tului pentru 30 kW/oră de energie electrică şi al compensării anuale a energiei termice (un metru cub de lemne şi o tonă de cărbuni, iar în ca­zul încălzirii cu gaze – compensarea costului unui metru cub de lemne şi a unei tone de cărbuni) persona­lului didactic angajat în instituțiile de învățământ publice din mediul rural şi din centrele raionale, în pri­mii trei ani de activitate.

Conform Legii culturii nr. 413/1999, începând cu 1.07.2024, ti­nerii absolvenți ai instituțiilor de învățământ superior și profesio­nal tehnic de profil care, în primul an după absolvire, se angajează, prin repartizare de către Ministe­rul Culturii, în instituții publice din domeniul culturii și în subdiviziuni structurale (cu sau fără personalita­te juridică) ale autorităților publice locale ce desfășoară activitate cul­turală în municipii, orașe sau sate (comune) beneficiază în primii trei ani de activitate, din bugetul de stat, în modul și condițiile stabilite de Guvern, de dreptul la:

  1. o indemnizație unică în mă­rime de 120 de mii de lei – pen­tru absolvenții instituțiilor de învățământ superior de profil, care se achită în trei rate egale: o jumătate din prima rată – după prima lună de activitate, iar a doua jumătate – la finele primului an de activitate; celelalte două rate – la finele fiecă­rui an de activitate;
  2. o indemnizație unică în mă­rime de 90 de mii de lei – pentru absolvenții instituțiilor de învățământ profesional tehnic de profil, care se achită în trei rate egale: o jumătate din prima rată – după prima lună de activitate, iar a doua jumătate – la finele primului an de activitate; celelalte două rate – la fi­nele fiecărui an de activitate.

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova a înaintat Guvernului propunerea de susținere a tinerilor specialiști și din alte domenii decât cele menționate.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand