10 February 2025
Chisinau
Social

Expoziția din acest a reunit peste de 350 de agenți economici

Loading
Social Expoziția din acest a reunit peste de 350 de agenți economici
Expoziția din acest a reunit peste de 350 de agenți economici
Vocea poporului

A XXII-a ediție a Expoziției Naționale „Fabricat în Moldova” a avut loc recent, la Centrul Expozițional „Moldexpo” din Chișinău, unde au participat peste 350 de agenți economici, dintre care 50 și-au expus marfa pentru prima dată. Expoziția a fost organizată de Camera de Comerț și Industrie.

„Expoziția Fabricat în Moldova este mai mult decât o simplă vitrină a produselor autohtone. Este o platformă strategică ce reunește companii, consumatori și instituții, având scopul de a sprijini dezvoltarea eco­nomiei naționale și de a stimula colaborarea internațională. Este cea mai mare expoziție de produse autohtonă, din toate ramurile. Aici o să găsiți și produse alimentare, textile și din alte industrii. Susținând produsul autoh­ton, susținem Republica Moldova. Expoziția promovează și arată că și la noi sunt produ­se de calitate înaltă, pe piața internă și cea internațională”, a spus la inaugurare Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și In­dustrie (CCI) a Republicii Moldova.

Ediția din acest an se remarcă prin parti­ciparea României ca țară invitată de onoare, evidențiind oportunitățile de cooperare din­tre antreprenorii din cele două țări. Totodată, Italia este prezentă cu un stand reprezentativ, cu participarea companiilor italiene care acti­vează în Republica Moldova.

De asemenea, ediția 2025 marchează participarea oficială a unor delegații din Ro­mânia, Ucraina, Italia, reprezentanții corpu­lui diplomatic din Ungaria, Bulgaria, Cehia, Georgia, Tadjikistan, Republica Elenă.

„Această expoziție este o ocazie de a ve­dea cât de buni sunt producătorii noștri, pen­tru că ei sunt campioni regionali și campioni europeni la produse de calitate”, a declarat premierul Dorin Recean.

Șeful Executivului a încurajat antrepreno­rii să deprindă cultura colaborării, în speci­al, când este vorba de potențialul enorm de export al produselor autohtone în Uniunea Europeană.

„Guvernul va susține avansarea rapidă spre integrarea europeană, ca să avem, pe de o parte, piețele deschise, iar pe de altă parte – finanțările necesare pentru dezvoltarea în­treprinderilor mici și mijlocii”, a mai adăugat Dorin Recean.

„Ca și autorități, am continuat să dez­voltăm programele de suport, să ancorăm obiectivul de aderare la UE. Pentru 2025, ne propunem să extindem suportul pentru mediul de afaceri. Alt obiectiv e să stabilim o strategie clară pentru planul de reziliență energetică a țării, inclusiv mediul de afaceri. Să accesăm primele fonduri din pachetul de 1,8 miliarde de euro. Sursa se va axa în pri­mul rând pe antreprenori”, a declarat Radu Marian, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe.

Expoziția din acest an include atât spații interioare, cât și exterioare. În pavilionul cen­tral sunt prezentate întreprinderi din sectorul agroindustrial, agricol, produse alimenta­re și băuturi, precum și expoziții colective a 15 raioane din Republica Moldova, printre care: Hâncești, Leova, Nisporeni, Călărași, Criuleni, Ungheni, Sângerei, Cimișlia, Strășeni, Cahul, Căușeni, Ialoveni și UTA Găgăuzia.

Iar în pavilionul nr. 2 sunt  expuse între­prinderi din sectoare diverse, precum indus­trie, textile, produse cosmetice, farmaceutice, mobilă și alte bunuri de larg consum. Zona exterioară cuprinde produse apicole, agri­cole, carmangerie, afumături, brânzeturi, ar­ticole ale meșterilor populari. De asemenea, în cadrul expoziției sunt reprezentate insti-tuții publice prestatoare de servicii, pre-cum Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, instituții bancare și organizații nonguvernamentale care con­tribuie activ la dezvoltarea și susținerea me­diului de afaceri.

Un loc aparte în cadrul expoziției îl are și Federaţia Sindicală „Moldova–business–sind”, care ține să le vorbească nu doar angaja-ților, dar și angajatorilor despre beneficiile aderării și ale înființării unei organizații sindi­cale în cadrul unei întreprinderi.

„Menirea noastră este să promovăm munca legală, condiții de muncă bune și sa­larii decente. Noi pledăm pentru faptul ca oamenii care rămân în țară să nu plece ni­căieri. Să aibă locuri de muncă bune, să le fie protejate drepturile. Vrem să ne audă pro­ducătorii din Republica Moldova, că sindi­catul este un partener, un ajutor în procesul de business pentru fiecare. Să nu fie împotrivă ca să fie înființată o organizație sindi­cală la ei la întreprindere”, ne-a spus Tamara Bodnari, președinta Federaţiei Sindicale din Republica Moldova „Moldova–business–sind”.

De asemenea, evenimentul include și un program de afaceri, cu seminare, workshop-uri și discuții pe teme economice, precum și un program cultural care celebrează tradițiile autentice moldovenești.

La expoziție l-am întâlnit și pe Petru Bivol, care gestionează o fabrică de mobilă. Antre­prenorul  ne-a povestit că mobila pe care o produce la Chișinău este pe placul celor din Germania și din România.

„Cele mai multe comenzi sunt pentru ex­port. Ca să avem profit mai mare, respectiv, avem nevoie și de investiții mari. Dacă aces­tea nu sunt făcute la timp, atunci producăto­rul are pierderi foarte mari. Avem și investiții care vin cu întârziere, dar ne străduim să re­cuperăm. Profit avem deocamdată, iar asta ne ajută să exportăm mobilă în România și în Germania. Suntem mulțumiți”, menționează Petru Bivol.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand