A XXII-a ediție a Expoziției Naționale „Fabricat în Moldova” a avut loc recent, la Centrul Expozițional „Moldexpo” din Chișinău, unde au participat peste 350 de agenți economici, dintre care 50 și-au expus marfa pentru prima dată. Expoziția a fost organizată de Camera de Comerț și Industrie.
„Expoziția Fabricat în Moldova este mai mult decât o simplă vitrină a produselor autohtone. Este o platformă strategică ce reunește companii, consumatori și instituții, având scopul de a sprijini dezvoltarea economiei naționale și de a stimula colaborarea internațională. Este cea mai mare expoziție de produse autohtonă, din toate ramurile. Aici o să găsiți și produse alimentare, textile și din alte industrii. Susținând produsul autohton, susținem Republica Moldova. Expoziția promovează și arată că și la noi sunt produse de calitate înaltă, pe piața internă și cea internațională”, a spus la inaugurare Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) a Republicii Moldova.
Ediția din acest an se remarcă prin participarea României ca țară invitată de onoare, evidențiind oportunitățile de cooperare dintre antreprenorii din cele două țări. Totodată, Italia este prezentă cu un stand reprezentativ, cu participarea companiilor italiene care activează în Republica Moldova.
De asemenea, ediția 2025 marchează participarea oficială a unor delegații din România, Ucraina, Italia, reprezentanții corpului diplomatic din Ungaria, Bulgaria, Cehia, Georgia, Tadjikistan, Republica Elenă.
„Această expoziție este o ocazie de a vedea cât de buni sunt producătorii noștri, pentru că ei sunt campioni regionali și campioni europeni la produse de calitate”, a declarat premierul Dorin Recean.
Șeful Executivului a încurajat antreprenorii să deprindă cultura colaborării, în special, când este vorba de potențialul enorm de export al produselor autohtone în Uniunea Europeană.
„Guvernul va susține avansarea rapidă spre integrarea europeană, ca să avem, pe de o parte, piețele deschise, iar pe de altă parte – finanțările necesare pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii”, a mai adăugat Dorin Recean.
„Ca și autorități, am continuat să dezvoltăm programele de suport, să ancorăm obiectivul de aderare la UE. Pentru 2025, ne propunem să extindem suportul pentru mediul de afaceri. Alt obiectiv e să stabilim o strategie clară pentru planul de reziliență energetică a țării, inclusiv mediul de afaceri. Să accesăm primele fonduri din pachetul de 1,8 miliarde de euro. Sursa se va axa în primul rând pe antreprenori”, a declarat Radu Marian, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe.
Expoziția din acest an include atât spații interioare, cât și exterioare. În pavilionul central sunt prezentate întreprinderi din sectorul agroindustrial, agricol, produse alimentare și băuturi, precum și expoziții colective a 15 raioane din Republica Moldova, printre care: Hâncești, Leova, Nisporeni, Călărași, Criuleni, Ungheni, Sângerei, Cimișlia, Strășeni, Cahul, Căușeni, Ialoveni și UTA Găgăuzia.
Iar în pavilionul nr. 2 sunt expuse întreprinderi din sectoare diverse, precum industrie, textile, produse cosmetice, farmaceutice, mobilă și alte bunuri de larg consum. Zona exterioară cuprinde produse apicole, agricole, carmangerie, afumături, brânzeturi, articole ale meșterilor populari. De asemenea, în cadrul expoziției sunt reprezentate insti-tuții publice prestatoare de servicii, pre-cum Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, instituții bancare și organizații nonguvernamentale care contribuie activ la dezvoltarea și susținerea mediului de afaceri.
Un loc aparte în cadrul expoziției îl are și Federaţia Sindicală „Moldova–business–sind”, care ține să le vorbească nu doar angaja-ților, dar și angajatorilor despre beneficiile aderării și ale înființării unei organizații sindicale în cadrul unei întreprinderi.
„Menirea noastră este să promovăm munca legală, condiții de muncă bune și salarii decente. Noi pledăm pentru faptul ca oamenii care rămân în țară să nu plece nicăieri. Să aibă locuri de muncă bune, să le fie protejate drepturile. Vrem să ne audă producătorii din Republica Moldova, că sindicatul este un partener, un ajutor în procesul de business pentru fiecare. Să nu fie împotrivă ca să fie înființată o organizație sindicală la ei la întreprindere”, ne-a spus Tamara Bodnari, președinta Federaţiei Sindicale din Republica Moldova „Moldova–business–sind”.
De asemenea, evenimentul include și un program de afaceri, cu seminare, workshop-uri și discuții pe teme economice, precum și un program cultural care celebrează tradițiile autentice moldovenești.
La expoziție l-am întâlnit și pe Petru Bivol, care gestionează o fabrică de mobilă. Antreprenorul ne-a povestit că mobila pe care o produce la Chișinău este pe placul celor din Germania și din România.
„Cele mai multe comenzi sunt pentru export. Ca să avem profit mai mare, respectiv, avem nevoie și de investiții mari. Dacă acestea nu sunt făcute la timp, atunci producătorul are pierderi foarte mari. Avem și investiții care vin cu întârziere, dar ne străduim să recuperăm. Profit avem deocamdată, iar asta ne ajută să exportăm mobilă în România și în Germania. Suntem mulțumiți”, menționează Petru Bivol.